Prost: Hamilton és Schumacher sikercsapata ugyanúgy épült fel

Forma-1, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Brit Nagydíj, 2012, McLaren, Mercedes
MONTE CARLO, MONACO - MAY 23: Lewis Hamilton (R) of Great Britain and McLaren talks with Michael Schumacher (L) of Germany and Mercedes GP at the drivers press conference during previews to the Monaco Formula One Grand Prix at the Monte Carlo Circuit on May 23, 2012 in Monte Carlo, Monaco. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A korábbi négyszeres világbajnok Alain Prost szerint Lewis Hamilton teljesítményét és a szabályokat figyelembe véve a brit pilótából 2021 végére már nyolcszoros világbajnok lesz. A francia expilóta talál párhuzamot Hamilton és Michael Schumacher egyeduralma között, de Ayrton Sennával már nehezebben tudja összehasonlítani.

A Spanyol Nagydíj után Lewis Hamilton már 37 pontos előnnyel vezeti a világbajnokságot, ráadásul csapattársával, Valtteri Bottasszal szemben már 43 egység a különbség. Bár még csak hat futamon vagyunk túl, egyre inkább úgy néz ki, hogy a brit pilóta idén utoléri Michael Schumachert a legtöbb világbajnoki cím tekintetében. Sőt, a négyszeres első Alain Prost úgy véli, jövőre át is adja a múltnak a csúcsot.

Könnyen lehet, hogy Hamilton idén beállítja, jövőre pedig megdönti Schumacher legfontosabb rekordját Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Lewis formája, a Mercedesnél mutatott magabiztossága, illetve a 2021-es szabályok viszonylagos változatlansága együttesen óriási esélyt adnak neki, hogy idén és jövőre is világbajnok legyen – nyilatkozta a PA hírügynökségnek a jelenleg a Renault-csapat igazgatótanácsában tevékenykedő egykori versenyző. – Nem hiszem, hogy bárki is megállíthatja.”

A Schumacher által tartott rekordok közül nem csupán a már említett legtöbb világbajnoki cím van veszélyben: hogy csak a legfontosabbat említsük, Hamilton már csak 3-mal van elmaradva a 91 futamgyőzelmétől. Emellett a 35 éves versenyző jó néhányat már meg is döntött, mint például a legtöbb pole pozíció vagy dobogós helyezés. Ez utóbbit a Spanyol Nagydíjon sikerült megjavítania.

Prost emlékeztetett, a német legenda korszakában senki sem gondolta, hogy egyszer valaki hasonló magasságokba fog emelkedni.

„Hihetetlen, amit Lewis eddig elért. Ezt csak úgy lehet véghezvinni, ha valaki nagyon hosszú ideig dominál, miközben elköteleződik a csapata mellett. Amikor Michael csinálta ugyanezt, azt hittük, hogy a modern Forma-1 működése miatt lehetetlen lesz megdönteni a rekordjait. Ehhez képest most már Lewis és a Mercedes korszakáról beszélhetünk.”

Schumacher és Hamilton dominanciája a Forma-1 történetének két legjelentősebb uralkodása.

A német pilóta zsinórban öt, míg a brit hatból öt világbajnoki címet szerzett, ebben viszont korántsem elhanyagolhatóak a köréjük kialakított csapatok érdemei. Prost úgy véli, az akkori Ferrari és a mostani Mercedes hasonló módon működik.

Prost szerint a mostani Mercedes hasonlóan épül fel, mint a 15-20 évvel ezelőtti Ferrari Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„A Ferrari és Michael, illetve a Mercedes és Lewis egyeduralmát össze lehet hasonlítani egymással, mert alapvetően ugyanarról van szó. Mindkettő tökéletesen működő szervezet néhány kulcsemberrel, valamint első- és második számú pilótával.

Hamiltont Schumacher mellett Prost egykori riválisához, Ayrton Sennához is sokan hasonlítják. Legutóbb pont a Spanyol Nagydíj után volt erre példa, amikor mondatairól többeknek is példaképe megszólalása jutott eszébe, igaz, szerinte nem pontosan ugyanarról volt szó. Ami a pályán mutatott teljesítményüket illeti, Prost nem tudja megmondani, hogy mi lett volna a helyzet, ha a két pilóta egy korszakban versenyezhet.

„Van néhány kérdés, amit nem lehet megválaszolni. Ismerem Lewist. Tizenhárom éves korában találkoztam vele először, amikor Ron Dennis a McLarenhez vitte őt, de nem ismerem őt elég jól, és nem biztos, hogy ezt bárki is elmondhatja magáról.

A 65 éves egykori pilóta saját magát, illetve az 50-es évek legnagyobb pilótáját, Juan Manuel Fangiót hozta fel példaként. Szerinte fel lehet tenni a kérdést, hogy elérte volna-e a Maestro szintjét, de az is tény, hogy utóbbi 38 esztendős volt, amikor elindult a világbajnokság. Ennek ismeretében nem érdemes őt Sennával vagy Hamiltonnal összehasonlítani.