Társoldalunk:
Hírlevél

A McLaren 2025-ig biztosan az F1-es mezőny tagja marad

2020.08.18. 17:16

A Forma-1 csapatai közül elsőként a McLaren jelentette be, hogy aláírta a Forma-1 következő öt évre szóló kereskedelmi szerződését. Zak Brown, a csapat vezérigazgatója szerint az új megállapodással minden érintett jól jár.

A McLaren F1-es csapata közleményben tudatta, hogy aláírta az új Concorde-egyezményt, ami 2021-től szabályozza a Forma-1 kereskedelmi viszonyait, és 2025-ig biztosan marad a sportágban. A tíz istálló közül a wokingiak voltak az elsők, akik mindezt nyilvánosságra hozták, ráadásul ezért még bónuszt is kapnak, mivel az augusztus 18-i előzetes határidőig aláírták az egyezményt. 

A McLaren az első csapat, amelyik aláírta a szerződéstForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Nem sokkal korábban még akadtak problémák a szerződés részleteivel, és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a 70. Évforduló Nagydíjának hétvégéjén ki is jelentette, hogy abban a formában a brackley-iek nem fogják aláírni. Ezek után nem is volt meglepő, hogy a Liberty Media augusztus 12-éről 18-ára halasztotta az előzetes határidőt. A végleges határidő továbbra is a hónap utolsó napja.

A McLaren 1966 óta a Forma-1 mezőnyének tagja, 1969-től napjainkig pedig csupán két nagydíjhétvégét hagyott ki a csapat. Az évek során a wokingiak 12 egyéni, valamint 8 konstruktőri világbajnoki címet szereztek, miközben a 873 versenyükből 183-at megnyertek.

„A szerződéssel a Forma-1 újabb lépést tett a fenntartható jövő felé – olvashatóak Zak Brownnak, a McLaren Racing vezérigazgatójának a szavai. –

Ez egy jó üzlet, amit megfelelő időben kötünk meg a sportág, a tulajdonosok, a csapatok és legfőképpen a szurkolók szempontjából.”

Az amerikai üzletember kijelentette, a bevételek igazságosabb elosztása mindenkinek jó, az egyszerűbb és átláthatóbb vezetés pedig a sportág érdekeit helyezi előtérbe. Hozzátette, hogy a megállapodás hosszútávon összességében erősebbé teszi az F1 konstruktőreit.

Zak Brown szerint a szerződés aláírásával hosszútávon mindenki jól járForrás: 2020 Pool/Motorsport Images/Andy Hone

„Az új szerződés azon a remek munkán alapszik, amit az F1, az FIA és az istállók az utóbbi hónapokban elvégeztek a jövő pénzügyi, technikai és sportszabályzatának megalkotásával. Mindenkinek kompromisszumokat kellett kötnie a jobb végeredmény érdekében, ami egy kompetitívebb, izgalmasabb és jövedelmezőbb Forma-1 lesz a következő generációk számára, ez pedig a részvevők és a rajongók számára is egészségesebb működést jelent.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK