Társoldalunk:

Verstappen a Red Bull erősségét kihasználva kapná el megint a Mercedest

2020.08.15. 18:06

A nagy lemaradás ellenére Max Verstappen elégedetten nyilatkozott a Spanyol Nagydíj időmérője után, és bízik benne, hogy a futamon közelebb tud kerülni a Mercedesekhez. Alexander Albon az Osztrák Nagydíj óta a legjobb kvalifikációján van túl, de elmondása szerint többet szeretett volna elérni.

A várakozásoknak megfelelően Max Verstappen végzett a 3. helyen a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén. A holland pilóta 7 tizeddel maradt el a pole pozíciót megszerző Lewis Hamilton idejétől, ennek ellenére elégedett az eredménnyel. 

Verstappen elégedett a kvalifikációvalForrás: 2020 Pool/JOSEP LAGO/Josep Lago

„Úgy tűnik, hogy feliratkoztam a harmadik helyre, szerintem minden edzésen itt végeztem – mondta nevetve az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón. – Megpróbáltam minél közelebb lenni, és elégedett is vagyok a körömmel, szerintem a lehető legtöbbet kihoztuk az autóból. Nem igazán panaszkodhatunk, mert a kocsi versenyképes volt, persze néhány területen végezhetnénk jobb munkát, de összességében fejlődtünk, ami nagyszerű.”

Verstappen számára nem indult ideálisan az időmérő, mert autója furcsán viselkedett a Q1-ben. Az okokra azóta sem jöttek rá, de szerencséjükre ez csak egyszeri alkalom volt.

„Nem tudom mi történt. A 2-es kanyarban láttam, hogy a bal első abroncs felemelkedik, ami elég szokatlan, de később nem ismétlődött meg. Az ellenőrzés után mindent rendben találtunk, úgyhogy fogalmam sincs, mitől volt annyira furcsa. Lehet, hogy a szél miatt, de szerencsére a probléma ezt követően nem tért vissza.”

A Q2-ben tehát már minden rendben ment, de a múlt heti alkalommal ellentétben a Red Bull nem próbálta meg a többiekhez képest eggyel keményebb gumikon továbbjuttatni pilótáját. Verstappen úgy véli, erre nem is lett volna szükség. „A lágy gumik elég jók ahhoz, hogy azokon kezdjük el a versenyt. A lágy keverék általában trükkösebb, mert hamar megadja magát, de ezen a pályán megfelel.”

Verstappen bízik benne, hogy az időmérőn tapasztalt jelentős lemaradása ellenére vasárnap közelebb kerülhet a Mercedesekhez, és akár meg is szorongathatja őket. A pénteken mutatott versenytempója alapján erre meg is van minden oka.

„A tegnapi hosszú etapommal nagyon elégedett voltam, mind az autó egyensúlyát, mind a gumikopást illetően. Holnap azonban újra meg kell mutatnunk, amit tudunk. Természetesen bízom benne, hogy közelebb tudok kerülni hozzájuk, és képes leszek nyomás alá helyezni őket.”

Verstappen bízik a versenytempójábanForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A Red Bull holland versenyzője hozzátette, a barcelonai pálya nem veszi annyira igénybe az abroncsokat, mint Silverstone, így szerinte a mezőny nem fog annyira szenvedni a gumikezeléssel, mint az előző két futamon, de azért oda kell figyelniük. A 22 éves pilóta úgy véli, amióta a pályát újraaszfaltozták, jobb lett a hátsó tapadás.

Alexander Albon 7 tizeddel maradt el csapattársától, és a két Racing Point mögött a 6. pozícióból vág neki a futamnak. Ez az Osztrák Nagydíj óta a legjobb rajtpozíciója, a thai pilóta azonban mégsem örült az eredménynek.

„Nem vagyok elégedett, többet szerettem volna elérni – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Igazából jobban éreztem magam a használt gumikon, szóval meg kell vizsgálnunk, hogy pontosan mi történt.”

Albon nem volt elégedett az időmérő utánForrás: 2020 Pool/Emilio Morenatti/Emilio Morenatti

Albon abban bízhat, hogy a Red Bullnak ezúttal is jobb lesz a gumikezelése, és így legalább Lance Strollt és Sergio Pérezt megelőzheti. Verstappenhez hasonlóan úgy véli, hogy ez a futam más lesz, mint a silverstone-iak, ezzel együtt reméli, hogy riválisai jobban fognak szenvedni náluk.

„Szerintem itt nagyobb mértékű a gumikopás, múlt héten inkább a hólyagosodással volt a baj. Reméljük, másoknak lesznek ilyen jellegű problémái, nekünk viszont nem, máskülönben a Mercedesek nagyon erősnek tűnnek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK