Már nem koronavírusos a Racing Point pilótája, újra versenyezhet

Forma-1, Spanyol Nagydíj, csütörtök, Sergio Pérez, Racing Point
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 13: Sergio Perez of Mexico and Racing Point walks in the Paddock for the first time since testing positive for COVID-19 and missing the previous two races during previews ahead of the F1 Grand Prix of Spain at Circuit de Barcelona-Catalunya on August 13, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Felgyógyult a koronavírusból az elmúlt két nagydíjat kihagyó Sergio Pérez, így a hétvégi Spanyol Nagydíjon visszatérhet az F1-es mezőnybe. Mindez azt jelenti, hogy Nico Hülkenbergnek eddig tartott a beugrás a Racing Pointnál.

A 70. Évforduló Nagydíja után Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke 99%-ig biztos volt benne, hogy a Brit Nagydíj előtt pozitív koronavírustesztet produkáló Sergio Pérez a Spanyol Nagydíjon visszatérhet, és két verseny kihagyása után ismét helyet foglalhat a Racing Point pilótafülkéjében.

Szafnauer jóslata bejött, a mexikói már ott van a barcelonai pálya paddockjában, pénteken pedig autóba ülhet a szabadedzéseken.

Miután az első silverstone-i versenyhétvége előtt kiderült róla, hogy koronavírusos, kérdéses volt, hogy Péreznek 7 vagy 10 napig kell kötelezően karanténban lennie. Végül csak egy hétig kellett, így a 70. Évforduló Nagydíjára visszatérhetett volna, a szervezetéből azonban nem tűnt el a fertőzés. Szafnauer elmondása szerint azonban tesztről tesztre csökkent a vírus jelenléte, a legutóbbi tesztjei pedig már negatívak lettek, így minden akadály elhárult a visszatérése elől.

Pérez a barcelonai pálya paddockjában Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A csapatfőnök elárulta, hogy előzetesen egyáltalán nem voltak biztosak benne, hogy Pérez mikor lesz újra bevethető, mivel a szakértők sem tudták pontosan megjósolni, hogy mikorra gyógyulhat meg. „Sok szakértővel konzultáltunk, beleértve a labort, amely Silverstone-ban az összes alkalmazottunkat tesztelte, és az Eurofins szakértőit is. Ez még egy új vírus, ami azt jelenti, hogy az emberek keveset tudnak róla. A szakértők olyan nagy időintervallumot határoztak meg arra, hogy mikorra lehet negatív a tesztje, hogy megérte konzultálni velük.

Minden attól függött, hogy mikor kapta el a fertőzést, amit pedig senki sem tudott megállapítani."

Próbált edzésben maradni

A negatív tesztjéig a 30 esztendős pilóta természetesen nem hagyhatta el a karantént, de így is igyekezett fitten tartani magát, hogy ne legyenek gondjai a visszatéréssel. „Tudtam edzeni, hogy biztos legyek benne, képes leszek visszaülni az autóba, de azért örülök, hogy velem volt a tabletem, hogy szórakoztasson. Egyértelműen hiányzott a versenyzés, nehéz volt kívülről nézni a futamokat, úgyhogy már alig várom, hogy ismét pályára lépjek" – nyilatkozta.

Pérez a Magyar Nagydíj óta nem vezette az RP20-ast Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Mindez azt is jelenti, hogy Nico Hülkenberg számára véget ért a beugrás, azonban korántsem biztos, hogy a német pilótának ez F1-es pályafutása végét is jelenti egyben, saját elmondása szerint ugyanis rendszeresen egyeztetett Frédéric Vasseurrel, az Alfa Romeo csapatfőnökével egy esetleges 2021-es versenyzői ülésről.