Társoldalunk:

A Mercedes számol a Red Bull-lal a világbajnoki címért folyó versenyben

2020.08.11. 18:50

A Mercedes csapatfőnöke szerint a Red Bull az idén egyértelműen kihívójuk lehet a világbajnoki címért folyó küzdelemben, ami egyáltalán nem lesz sétagalopp a számunkra, ahogyan azt sokan előrevetítették. Christian Horner szerint azonban óvatosan kell bánni az ilyen kijelentésekkel.

A 70. Évforduló Nagydíja bebizonyította, hogy a Mercedes verhető az idén, és nem fog minden futamot megnyerni. Toto Wolff, a címvédő istálló csapatfőnöke szerint ebben azonban semmi meglepő nincs, hiszen ő már korábban is azon a véleményen volt, hogy egyáltalán nem lesz olyan könnyű dolguk, mint sokan gondolták. Az egyetlen kihívójuk a múlt vasárnapi futamot megnyerő Red Bull lehet, amelynek legfőbb feladata most rájönni, hogy mitől volt olyan gyors a versenyen.

A Mercedesek a verseny elején vezettek, de aztán Verstappen elkapta őketForrás: AFP/Bryn Lennon

„Szerintem igen – felelte a Mercedes csapatfőnöke arra a kérdésre, hogy van-e valódi vb-harc jelenleg a Forma-1-ben. – Még élvezem is a helyzetet, mert mindenki azt mondta, hogy »oké, a Mercedes játszi könnyedséggel világbajnok lesz«, és tessék, itt vagyunk. Ez a verseny egyáltalán nem ezt mutatta, egyértelműen nem a miénk volt a leggyorsabb autó, talán még a második leggyorsabb sem. Már a múltban is láthattuk, hogy a meleg valahogy nem fekszik a kocsinknak, de ahogy akkor is mondtam, ennél jóval összetettebb a helyzet. De készen állok a kihívásra."

Wolff szerint pont amiatt boldogulnak nehezebben a silverstone-i második futamon tapasztalt körülmények között, mert az övék a leggyorsabb autó.

„Valószínűleg a miénk a leggyorsabb csomag, de ezzel az is jár, hogy ez termeli a legtöbb leszorítóerőt, ami pedig a legjobban megdolgoztatja a gumikat. Ebből a szempontból meg kell tanulnunk, hogy miként állíthatjuk be az autót úgy, hogy kicsit jobban bánjon az abroncsokkal. Nagyon kíváncsian várom, hogy miként fogunk teljesíteni Barcelonában. Van pár napunk megérteni a helyzetet, és semmi sem jobb egy nagyszerű kihívásnál."

A W11-es által termelt leszorítóerő a gumikat is jobban megdolgoztatjaForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Will Oliver

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azért óvatosan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy megizzaszthatják-e a Mercedest a világbajnoki címekért. „Nehéz megmondani. Szerintem a Mercedes alulteljesített vasárnap az elmúlt pár futamhoz képest, úgyhogy kell még pár verseny, mielőtt tisztább képet kapunk" – felelte.

Ha a Mercedes a legutóbbi versenyen teljesített rosszabbul a benne rejlő potenciálhoz képest, akkor a Red Bullról elmondható ugyanez a korábbi futamokat tekintve. Az RB16-os versenyautó nem éppen a legkönnyebben beállítható és vezethető autó lett, de ha minden klappol, akkor – amint azt a legutóbbi verseny is mutatja – igazán ütős fegyver lehet, leginkább Max Verstappen kezében. A Red Bullnak így most az a legfőbb feladata, hogy rájöjjön, mitől voltak ennyire jók, és a folytatásban ne csak a szerencsében kelljen bízniuk.

„Ezekkel az autókkal elég sokat küzdöttünk mostanáig, úgyhogy még csak a legutóbbi versenyen láthattuk azt a teljesítményt, amire szerintünk képesek – mondta Horner. – Nagyon fontos lesz, hogy megértsük, miért ment ilyen jól az autó, mivel olyan kanyarokban sem volt semmi gondunk, amelyekben szombaton még gyengék voltunk. Egy kicsit kevésbé fújt a szél, a hőmérsékletek azonban eléggé hasonlóak voltak a korábbiakhoz. A guminyomás ugyanakkor némileg változott a Pirelli problémái miatt."

Még nem tudják, hogy mitől voltak ennyire jókForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Fontos kielemeznünk ezeket az adatokat, mivel egyértelműen alulteljesítünk szombatonként. Most is tizedre azonos köröket autóztunk a Racing Pointokkal és Renault-kkal, majd leköröztük őket a versenyen.Meg kell értenünk, hogy ez mitől van, de nagyon bátorító ez a teljesítmény. Megtérül a kemény munka, amit befektetünk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK