Társoldalunk:

Jövőre a megszokott rendben rendeznék az F1-es világbajnokságot

2020.08.06. 17:22

Az FIA elnöke, Jean Todt szerint a Liberty Media egyelőre azon dolgozik, hogy a megszokott rendben rendezhessék meg a 2021-es F1-es világbajnokságot, ő azonban egyelőre nem tudja, hogy ez lehetséges-e. A szövetség nem szól bele a menetrendbe, de Todt örül a régi-új pályáknak.

A koronavírus miatt az idén teljesen felborult menetrend szerint rendezik meg a Forma-1-es világbajnokság futamait: számos pálya kiesett a körforgásból és olyanok is megjelennek, amelyek még soha sem vagy nagyon régen rendeztek nagydíjat.

Az F1 jövőre is visszatér a HungaroringreForrás: Motorsport Images/Mark Sutton

Nagy kérdés, hogy meddig maradt fenn a jelenlegi, szokatlan állapot, hiszen bár a versenyzés újraindult, mindenkit foglalkoztat, hogy vissza lehet-e térni az idén elhagyott pályákra, és mikor lehet újra nézőket fogadni. Jean Todt, az FIA elnöke elárulta, nem a szövetség hatásköre, hogy milyen versenynaptár áll össze, de úgy tudja, a Liberty Media a helyzet rendezésén dolgozik.

„A promóter egyelőre úgy mondanám, hogy sztenderd versenynaptáron dolgozik, de azt nem tudhatjuk, hogy ez működőképes lesz-e” – idézte az Autosport. – Ez erősen függ a tagállamok álláspontjaitól. Lehet, hogy szerepel egy esemény a naptárban, de az országban nem lehet sportrendezvényeket tartani vagy karanténba kell vonulni.”

Todt szerint számára világos, hogy a 2021-es világbajnokság összeállításakor kreativitásra és alkalmazkodóképességre lesz szükség, mert úgy hiszi, hogy jövőre még nem leszünk túl a világjárványon.    

Ahhoz, hogy a Forma-1 pályára léphessen egy adott helyszínen, annak rendelkeznie kell a legmagasabb szintű, ún. Grade 1 besorolással. Az FIA több alkalommal is kiadott ilyen licencet a közelmúltban, ez teszi lehetővé azt is, hogy Portugáliába is visszatérjen az F1-es mezőny.

Todt nyomatékosan leszögezte, hogy a Liberty Media felelőssége alkalmas pályákat találni, de az FIA is közreműködik, ahol hatásköre van.  

Mugello idén először fogadja az F1-etForrás: Ferrari

„Az biztos, hogy F1-et csak Grade 1-pályán lehet rendezni, ez behatárolja, hogy hova lehet menni. Emellett örömteli, mert sok olyan Grade 1 besorolású helyszín van, ahol még egyáltalán nem tartottak autóversenyeket. Ezeket fel kell ismét kutatni az aktuális helyzet függvényében. Pillanatnyilag azon dolgoznak, hogy egy sztenderd versenynaptár álljon össze.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK