Társoldalunk:

Ezentúl kizárólag az istálló vezetésével törődik a Ferrari csapatfőnöke

2020.08.04. 10:37

A Ferrari Forma-1-es istállójának átszervezésével a csapatfőnök Mattia Binotto feladatköre is módosult, a jövőben nem fogja magát belevonni a technikai kérdésekbe, ahogyan azt eddig tette.

Mattia Binotto a tavalyi év elején a Ferrari technikai igazgatójából a maranellói istálló csapatfőnökévé vált, ez azonban nem jelentette azt, hogy elszakadt volna a technikai kérdésektől. Sokan már akkor is azt pedzegették, hogy bárkinek túl nagy falat lenne bármilyen csapat technikai igazgatói és csapatfőnöki posztját egyszerre betölteni, nemhogy mindezt valaki a Forma-1 legnagyobb istállójának élén tegye meg.

A Scuderia a Magyar Nagydíj után átszervezéseket jelentett be, az akkori közleményben azonban nem volt szó Binotto megváltozó szerepéről. A csapatfőnök azonban megerősítette, hogy mostantól az ő feladatköre is más lesz, mivel kizárólag a csapatfőnöki teendőkre fog koncentrálni.

Binotto mostantól nem folyik bele közvetlenül a technikai kérdésekbeForrás: Getty Images,/2020 Getty Images/Mark Thompson

A bejelentett átszervezések kissé látszatintézkedésnek tűntek, ugyanis amellett, hogy hatékonyabb struktúrát alakítottak ki, gyakorlatilag semmi sem változott, nem érkezett új szakember a csapathoz, az eddigi vezető szakemberek közül pedig mindenki maradt a helyén. Az egyetlen kézzelfogható változás az volt, hogy egy új, teljesítményfejlesztésért felelős részleget hoztak létre, amelynek élére az eddigi aerodinamikai főnök, egyben a járműprojekt menedzseléséért felelős Enrico Cardile került.

Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke azonban elárulta, hogy több minden változott, mint ami látszik, ugyanis mostantól nem ő felügyeli közvetlenül az autót érintő technikai kérdéseket.

„Beletelt némi időbe, hogy rendet tegyünk és átszervezzük a technikai részleget. Ez nem olyan dolog, amit egy nap alatt meg lehet csinálni. Most, hogy a megfelelő pozícióba kerültek az emberek, megvan a felelősségi körük és képesek a megfelelő munkát végezni, lehetőségem van arra, hogy már ne végezzem a technikai igazgató feladatait, mivel mostantól mások fogják elvégezni azt – nyilatkozta a svájci szakember, majd hozzátette, mostantól a feladatait átvevők menedzselésére koncentrál. – Világos célkitűzéseik vannak, ők is egyértelműen lelkesek, és azokra a célokra koncentrálnak, amelyeket el kell érniük. Ami engem illet, sok dolgom van, rajtuk kell tartanuk a szemem és a megfelelő helyzetbe hoznom őket ahhoz, hogy teljesíthessenek."

Mostantól teljes mértékben csapatfőnökként fog funkcionálniForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Channel 4 kérdésére Binotto elmondta, hogy azért nem fog unatkozni ezután sem. „Végső soron a munkám egy teljes cég menedzseléséről szól. A Scuderia egy nagy szervezet, úgyhogy az ember eléggé elfoglalt, nincs idő minden feladatot végezni egyszerre."

A Brit Nagydíjat megelőző héten John Elkann, a Ferrari elnöke teljes támogatásáról biztosította Binottót, egyúttal kijelentette: 2022 előtt nem számítanak sikerekre. Ezzel kapcsolatban Binotto elmondta, hogy fontos a türelem és az, hogy a vezetőkkel ugyanúgy gondolkodnak a jelenlegi helyzetről. „Egyértelműen nehéz, de nem szabad elfelejtenünk, hogy egyben megtiszteltetés is [a Ferrari csapatfőnökének lenni]. Ha visszatekintünk, azt látjuk, hogy voltak versenyképes szezonjaink. Ma egyáltalán nem vagyunk versenyképesek, de biztos vagyok benne, hogy a jövőben ismét azok lehetünk. Fontos magunk mögött tudni az igazgatótanács, az elnökünk és az ügyvezető igazgatónk támogatását. Szerintem ugyanaz a víziónk, ugyanazok a céljaink. Tudjuk, hogy türelemre van szükség, mivel nincsenek gyors megoldások, úgyhogy próbáljuk megerősíteni a csapatot."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK