Társoldalunk:

Albon megpróbálta elkerülni az ütközést Magnussennel

2020.08.02. 20:08

Alex Albon és főnöke szerint sem feltétlenül érdemelt büntetést a thai-brit pilóta és Kevin Magnussen ütközése a Brit Nagydíjon, a felügyelők azonban úgy vélték, hogy a Red Bull versenyzője több dologban is rosszul döntött.

Amennyiben kontextusba helyezzük, nem is olyan rossz eredmény Alex Albon Brit Nagydíjon szerzett 8. helye, a thai-brit pilóta ugyanis egész hétvégén szenvedett: a pénteki szabadedzésen összetörte a Red Bullt, a szombat délelőtti szabadedzés nagy részét kihagyta, majd az időmérőn nem jutott be a Q3-ba. Mindennek tetejébe aztán a futam első körében összeütközött Kevin Magnussennel, amitől megsérült az autója, de sikerült visszakapaszkodnia a pontszerzők közé.

Albon és Magnussen ütközése

A csapat a Magnussennel történt ütközése után életbe lépett biztonsági autós fázis után kihívta a bokszba kerékcserére, amivel visszaesett a mezőny végére, ráadásul 5 másodperces büntetést kapott a dán kilökéséért, amit a második kiállása során töltött le.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint elfogadható a büntetés, ő azonban inkább versenybalesetnek ítélte meg az esetet.

„Számomra ez versenybaleset volt – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Kevin hibázott és szélesre csúszott a rázókövön, utána Alex elszánta magát az előzésre, majd kihátrált belőle. Nálam ez versenybaleset, az öt másodperces büntetés ugyanakkor valószínűleg igazságos volt. Utána szerintem nagyszerű versenyt teljesített és zárkózott fel a mezőny végéről a nyolcadik helyre, miközben bemutatott pár remek előzést."

Ehhez a pozícióhoz természetesen Valtteri Bottas és Carlos Sainz defektje is kellett, Albon ugyanakkor nem elégedetlen. „Kissé szerencsések voltunk a defektekkel, hogy odaértünk a nyolcadik helyre, de ezzel együtt rendben volt a futam. A büntetés szerintem 50-50%-os szituáció volt, Kevin lecsúszott az ideális ívről, volt hely az előzésre. Utána rájöttem, hogy nem lát engem és nagyon gyorsan záródik be a kapu, megpróbáltam kihátrálni, de már túl késő volt. Sérült az autó, ami sajnálatos, de a tempónk így sem volt rossz. Nem a nyolcadik helyet akartuk a hétvége előtt, de ez a mostani verseny a kármentésről szólt."

Albon megkapja a kemény keveréket az ütközés után - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A felügyelők a büntetés indoklásában kiemelték, hogy figyelembe vették, hogy Albon megpróbált kihátrálni az előzésből, valamint azt is, hogy Magnussennek a szokottnál lassabb volt a tempója a 17-es kanyarból kifelé, ugyanakkor szerintük az utolsó kanyarban „szokatlan és nehéz előzést kivitelezni" és bár Albon tűnt a gyorsabbnak, túl későn fogott bele az előzésbe, a Magnussen jobb oldalán levő helyről pedig tudni lehetett, hogy el fog tűnni."

Albon két büntetőpontot is kapott a superlicencére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK