Társoldalunk:

Vettel nem hiszi, hogy a Ferrari direkt hátráltatná őt

2020.08.01. 17:51

Felemás időmérőn van túl a Ferrari a Brit Nagydíjon, hiszen míg Charles Leclerc nem várt jó eredményt ért el, addig Sebastian Vettel továbbra is csak szenvedett. A monacói pilóta szerint nem lesznek annyira gyengék a futamon, mint korábban gondolták, a négyszeres világbajnok azonban ennyire már nem optimista, azt viszont nem gondolja, hogy a csapat direkt ki akarna tolni vele.

Charles Leclerc silverstone-i időmérőn szerzett negyedik helye egyértelműen nem az az eredmény, amelyre a bevallottan nagy lemaradásban levő Ferrarinál számítottak a Brit Nagydíj előtt, a monacói pilóta így nem meglepő módon igazán elégedett volt a második rajtsorba kerüléssel. Mindennek tetejébe egyike azon négy versenyzőnek, aki a közepes keveréken jutott tovább a Q3-ba, ami kedvezhet neki a vasárnapi versenyen.

Hihetelenül boldog vagyok a mai nap miatt, egyáltalán nem számítottam rá, hogy megszerezhetem a negyedik helyet, arra pedig különösen nem, hogy a közepes keverékű gumikon rajtolhatok – nyilatkozta Leclerc a Sky Sportsnak, majd elárulta, ők maguk sem számítottak rá, hogy a Q2-ben a közepes keverékkel is meglesz a továbbjutás.. – Persze megpróbáltunk ezeken továbbjutni a Q3-ba, de nem voltunk valami magabiztosak azt illetően, hogy sikerül is. Nagyon örülök neki, hogy végül sikerült, ez jó a versenyre nézve."

Leclerc lágy gumin is bejutott a Q3-ba - Galéria!Forrás: Getty Images/Bryn Lennon Getty Images/Bryn Lennon Getty Images

Leclerc már a pénteki edzések után hangsúlyozta, hogy az egykörös tempójuk jobb lehet a vártnál, a versenyen azonban küszködhetnek. Mindennek oka a kis leszorítóerőre hangolt beállítás, amivel a futamon vélhetően kevésbé fognak tudni vigyázni az abroncsokra, a közepes gumikon való továbbjutás azonban javíthat a helyzeten. „Szenvedtünk a hosszú etapokon, de a versenytempónk szerintem nem rossz, egyszerűen csak nagyon gyorsan elkoptatjuk a gumikat a többiekhez képest, úgyhogy a közepeseken való rajt nagy segítséget fog jelenteni – mondta a monacói, majd kitért arra, hogy a széllel neki sem volt könnyű dolga. – Ez a pálya szél nélkül is nagy kihívást jelent, mert a Maggotts-Becketts kombináció őrületesen gyors. Eléggé állandó volt a szélirány a mai nap során, tegnaphoz képest azonban nagyot változott, ami teljesen megváltoztatja az autó egyensúlyát, ehhez pedig gyorsan hozzá kellett szokni."

Sebastian Vettel napja már nem alakult ilyen jól, azok után, hogy a pénteki első szabadedzést az intercooler hibája miatt kihagyta, majd a másodikon is problémákba ütközött a fékpedállal, a négyszeres világbajnok a harmadik szabadedzésen is hasonló gondokkal szembesült. Ő ráadásul nem tudott továbbjutni a Q3-ba a közepes gumin, így nem elég, hogy csak a tizedik pozícióból rajtol, még gumielőnye sem lesz.

Vettel továbbra is küszködött - Galéria!Forrás: AFP/Ben Stansall

„Valószínűleg igen – felelte a Sky Sportson arra a kérdésre, hogy a sok probléma visszavetette-e az önbizalmát. – Küszködtem azzal, hogy megtaláljam a ritmust. Az autó nem volt olyan rossz, de ma nem passzolt hozzám és szenvedtem. Tegnap nagyon kevés kört tudtam megtenni, de akárhogy is, holnap mindent meg fogok próbálni, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég. A lágy gumikon rajtolni nem ideális, de ez van, meg kell próbálnunk a legtöbbet kihozni belőle."

A számos hétvégi technikai gondja miatt a Channel 4-on felvetették neki, hogy mivel az év végén úgyis elhagyja a csapatot, esetleg a Ferrari már kevesebb figyelmet fordít arra, hogy az ő autója is megfelelően fel legyen készítve.

Vettel azonban egyértelművé tette, hogy nem gondolja, hogy ilyesmi állna a háttérben.  

„Nem szeretnék senkit sem azzal vádolni, hogy rosszak lennének a szándékai. A mai napom nem volt ideális. Sokat küszködtem a ritmus megtalálásával, de viszonylag magabiztos vagyok azt illetően, hogy a holnapi nap jobb lesz. Hogy mennyivel, azt nem tudom, nem ígérhetek semmit, de sokkal rosszabb már nem lehet – mondta, majd arra is válaszolt, hogy mi siklott félre az időmérőn. – Az őszinte válaszom az, hogy nem tudom. Egy kicsit küszködtem azzal, hogy felvegyem a ritmust, ami itt fontos. Tegnap nem tettünk meg sok minőségi kört, ma délelőtt ismét volt egy kis gondunk. Nem volt ideális, de az autó rendben volt, csak küszködtem azzal, hogy mindent összerakjak."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK