Társoldalunk:

A koronavírusos Pérez nem szegett szerződést a hazautazással

2020.08.01. 10:37

A Racing Point csapatfőnöke szerint a Brit Nagydíj előtt pozitív koronavírustesztet produkáló Sergio Pérez semmi rosszat nem tett, amikor a jelenleg a tizedik legfertőzöttebb országnak számító Mexikóba repült, hogy meglátogassa a családját és balesetet szenvedett édesanyját.

A Brit Nagydíj előtti csütörtökön bombaként robbant a hír, hogy megvan az első koronavírus-fertőzött a pilóták között: Sergio Péreznek pozitív lett a tesztje. A Racing Point mexikói pilótájáról azóta kiderült, hogy a Magyar Nagydíj utáni kéthetes szünetben hazautazott Mexikóba, többek között azért, hogy meglátogassa a kórházban balesetet szenvedett édesanyját, majd Olaszországban is járt a családjával.

Noha Mexikó a hatodik helyen áll az eddigi fertőzöttek számát tekintve, és jelenleg a 10. legfertőzöttebb ország a világon, Otmar Szafnauer, a silverstone-i istálló csapatfőnöke szerint pilótája semmi rosszat nem tett akkor, amikor hazalátogatott.

Főnöke szerint Pérez nem hibázott azzal, hogy Mexikóba mentForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Az Osztrák Nagydíj után nagy port kavart, amikor Valtteri Bottas és Charles Leclerc is hazament Monacóba pár napra ahelyett, hogy Ausztriában maradt volna a saját "buborékjában". Ilyesmit Szafnauer elmondása szerint a szezont elindító tripla hétvége során az ő pilótái nem tettek, azt azonban szerinte nem lehet elvárni, hogy a kéthetes szünetben senki ne menjen haza a családjához.

Szerinte Pérez mexikói útja semmiben sem különbözik attól, hogy a csapatok is visszamentek a főhadiszállásukra.

Az istálló csapatfőnöke azt is elmondta, hogy Pérez szerződésében sem szerepel olyasmi, hogy ezt ne tehette volna meg, így nem szegte meg a kontraktusát.

Nincsenek olyan záradékai a szerződésének, amelyek kikötik, hogy engedélyt kell kérnie, hogy hazamehessen a családjához. A családja Mexikóban volt, úgyhogy nem meglepő, hogy oda utazott, mivel mindig így tett, mióta nálunk versenyez. Ugyanakkor megvitattuk, hogy milyen módon repül oda és vissza, és ezt mindig magángéppel tette, úgyhogy nincs gond ezzel. Nem ült kereskedelmi járatra a két verseny között, ezért úgy gondolta, hogy bőségesen eleget tett az óvintézkedéseknek, úgyhogy meglepte a pozitív teszt."

Szafnauer megvédte pilótájátForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A Racing Point csapatfőnöke arról nem beszélt, hogy azóta törölt Instagram-posztok szerint Pérez annyira azért nem volt elővigyázatos, mivel étteremben is járt Guadalajarában, valamint barátaival és szurkolókkal is fotózkodott. Azt viszont elmondta, szerinte nem befolyásol semmit, hogy a súlyosan fertőzött Mexikóban járt. „Az utólagos bölcselkedés csodálatos dolog. Sok ember tartózkodik súlyosan fertőzött területeken világszerte. A gyárban dolgozóink közül sokan Northamptonban élnek, és mint tudjuk, Northamptont is lezárták. Úgyhogy a filozófiánk az, hogy megteszünk minden óvintézkedést annak fényében, hogy hová utazunk, és amennyiben megtesszük ezeket, bízom benne, hogy nem kapjuk el a vírust. Most meg kell vizsgálnunk, hogy Checo miként fertőződött meg, hogy a jövőben megelőzhessük ezt."

Egyelőre nem tudni, hogy a mexikói pilóta helyére beugró Nico Hülkenberg csak a mostani versenyhétvégén vezetheti-e a Racing Point egyik autóját, vagy a továbbiakban is számítanak a szolgálataira, mivel egyelőre nem tisztázott, hogy Péreznek mennyi ideig kell karanténban maradnia. „Van egy kis bizonytalanság ezzel kapcsolatban, mert még mindig nem vagyunk biztosak benne, hogy hét vagy tíz napra szól a karantén. A szerdai tesztje lett pozitív, és úgy hiszem, habár nem vagyok benne száz százalékig biztos, hogy szerdán hét napos karantént írtak elő az angliai korlátozások, nem tízet. Ha viszont tíz nap, akkor Nico vezet mindkét versenyhétvégén. De amennyiben csak hét, akkor is ott van még egy akadály, negatív teszteket kell produkálnia, mivel ha a vírus ezután is ott lesz a szervezetében, akkor megint csak Nico vezethet a második silverstone-i versenyen."

Hülkenbergnek akár több versenyhétvége is juthatForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Szafnauer nem tartja kizártnak, hogy az FIA-nak és az F1-nek a mostani eset fényében újra kell gondolnia azt, hogy mit enged meg a versenyzőknek a futamok között.

Pérez karrierje egyik legszomorúbb napját élte át

A 30 esztendős pilóta a közösségi oldalain közzétett videóban köszönte meg a versenyzőtársak, a csapata és a szurkolók támogatását, mindenkit biztosított róla, hogy jól van és valóban nincsenek tünetei, a hangulata azonban egyáltalán nem jó.

Hihetetlenül szomorú vagyok, egyértelműen ez karrierem egyik legszomorúbb napja – mondta a videóban. – Tudtam, hogy nagyszerű autónk lesz ezen a hétvégén, a csapat fantasztikus munkát végzett, rengeteget készültünk erre a versenyre, hogy 100%-osan készen álljunk. Szomorú vagyok, hogy ez történt. Mindez megmutatja, hogy milyen sebezhetőek vagyunk ezzel a vírussal szemben. Az FIA és a csapatom minden instrukcióját követtem a Magyar Nagydíj után, privát géppel mentem Mexikóba meglátogatni az anyukámat, akinek nagy balesete volt. Így amikor kiengedték a kórházból, találkozhattam vele, majd visszatértem Európába ugyanúgy, ahogyan elmentem, a protokollt betartva."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK