Társoldalunk:

Vettel: A Ferrari jövője nem érint, a maradék időmet szeretném kihasználni

2020.07.31. 15:02

Charles Leclerc szerint John Elkann, a Ferrari elnöke helyesen tette, amikor kimondta, 2022-ig nem várhatóak sikerek az istálló részéről. Csapattársa, az idény végén távozó Sebastian Vettel nem reagált érdemben az amerikai üzletember mondanivalójára, mondván, őt ezek a problémák már nem érintik.

A Ferrari az elmúlt évek legrosszabb szezonkezdetét produkálja a Forma-1-ben, hiszen az első három futamon a két pilóta mindössze 27 pontot gyűjtött, a csapat pedig csupán az 5. helyet foglalja el a konstruktőri tabellán. A maranellóiak ugyan reagáltak a borzasztó rajtra, de nem valószínű, hogy ez rövidtávon megoldást fog jelenteni. 

A Ferrari nem kezdett jól, és a közeljövőben nem várható számottevő változásForrás: Getty Images/Bryn Lennon Getty Images/Bryn Lennon Getty Images

Olyannyira, hogy John Elkann, a vállalat elnöke a héten kijelentette, hogy a szurkolóknak türelmesnek kell lenniük, mert 2022-ig biztosan nem számíthatnak sikerekre. A csütörtöki sajtótájékoztatón mindkét pilótát megkérdezték az elhangzottakról, de – talán némileg érthető módon – teljesen máshonnan közelítették meg a témát.

Az ehhez hasonló időkben a legfontosabb az őszinteség

– nyilatkozta Charles Leclerc, aki tavaly decemberben 2024-ig szóló szerződést írt alá az olasz istállóval. – Elsősorban nyilván magunkkal szemben, másodsorban pedig azokkal, akik nekünk szurkolnak. Pontosan ez volt az üzenet lényege. Tudjuk, hogy a többi csapat is keményen dolgozik, úgyhogy időbe fog telni, amíg ledolgozzuk a teljesítménybeli hátrányunkat, mivel a paddockban senki nem ül a babérjain. Szóval őszintének kell lennünk, és ő őszinte volt, ami helyes.”

Hozzá képest teljesen más helyzetben van Sebastian Vettel, aki 2020 végén távozik a Ferraritól, miután a csapat nem hosszabbította meg az év végén lejáró szerződését.

Ennek megfelelően a négyszeres világbajnok hangsúlyozta, hogy ő nem a közép és hosszú távú jövővel foglalkozik, hanem ebben a szezonban szeretne mindent megtenni a csapatért.

„Nem hiszem, hogy ez engem érintene – kezdte. – Úgy vélem, aminek el kellett hangoznia, az már elhangzott. Nekem az a feladatom, hogy a lehető legjobbat nyújtsam a csapat számára, hiszen mind a gyárban, mind itt a pályán rengetegen vannak, akiknek nagyon sokat köszönhetek, úgyhogy a hátralévő versenyeimet arra szeretném használni, hogy ezt visszaadjam, amit persze az elmúlt években is megtettem. Emellett szeretném élvezni azt, ami még hátravan.”

Vettelt csak az idei szezon érdekli a Ferrarival kapcsolatbanForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Vettel ráadásul nem biztos, hogy legbelül örülne, ha a Ferrari esetleg jövőre feljavulna, hiszen az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján könnyen lehet, hogy a Racing Pointhoz igazol. A silverstone-iak pedig jelenleg jobbnak tűnnek, mint a négyszeres világbajnok mostani csapata, és ha a megállapodás létrejön, akkor a német pilótának nem állna érdekében, hogy ez megváltozzon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK