Társoldalunk:

Hülkenberg visszatér a mezőnybe a koronavírusos Pérez helyén

2020.07.31. 06:02

A rutinos Nico Hülkenberg ugrik be a következő két F1-es hétvégén a koronavírusos Sergio Pérez helyére a Racing Pointhoz. Váratlan lehetőséget kap, hogy megszerezze pályafutása első dobogós eredményét a sportágban.

Nyolc hónap és három nagydíj kihagyása után visszatér a mezőnybe Nico Hülkenberg, miután a Racing Point őt bízza meg, hogy helyettesítse a koronavírusos Sergio Pérezt a Brit Nagydíjon és a jövő hétvégén zajló második silverstone-i nagydíjhétvégén.

Hülkenberg beugróként visszatér az F1-beForrás: Getty Images/Clive Mason

Hülkenberg a Forma-1 előtt minden fontosabb kategóriát megnyert, ahol versenyzett, majd a Williams színeiben 2010-ben be is mutatkozott, és megszerezte pályafutása egyetlen F1-es pole pozícióját is. Ennek ellenére eltanácsolták a már akkor is anyagi nehézségekkel küzdő csapattól, így a mai Racing Point elődjének tekinthető Force Indiához szegődött.

A silverstone-i istállónál 2012 és 2016 között szerepelt, közben 2013-ban a Sauberhez tett kitérőt, majd 2017-2019 között a Renault gyári csapatának húzóembere lett, de a középszerű autóval csak az összetett 7. helyéig jutott. Tavaly 54-37 arányban kikapott Daniel Ricciardótól, és a szezon végén elküldték, a német pilóta szerint azért, hogy legyen hely a francia Esteban Oconnak.

Az F1-ben Hülkenberg eddig beváltatlan ígéret maradt,  

179 nevezésből 177 alkalommal állt rajthoz, de egyetlen dobogós helyet sem tudott szerezni, ami rekord a Forma-1-ben. Tehetségét azonban bizonyította azzal, hogy a Porsche színeiben, váltótársaival közösen első próbálkozásra megnyerte a Le Mans-i 24 órás verseny összetett értékelését.

Sikertelenségének egyik oka, hogy Hülkenberg sohasem kapott igazán versenyképes autót, élcsapat sem szerződtette eddigi F1-es pályafutása során. A német versenyző most karrierje nagy lehetőségéhez jut, hiszen a Racing Point ugyan továbbra sem kiemelkedő istálló, de a Mercedes-másolatnak tartott RP20-as az idei mezőny 2-3. leggyorsabb autója.

A Racing Point némi szerencsével odaérhet a dobogóraForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Noha Hülkenberg parkolópályáról kerül vissza a mezőnybe, a többiekhez képest mindössze egy hónappal, három-négy tesztnappal és három versenyhétvégével kevesebb a felkészülési lehetősége, ami ilyen rutinnal áthidalható. A csapat tagjait és a menedzsmentet ismeri, a pálya közvetlen szomszédságában lévő gyárban még kész ülése is maradt.

A német versenyző F1-es jogosítványa, az ún. szuperlicence továbbra is érvényes. Michael Masi, az F1 versenyigazgatója még csütörtökön nem kifejezetten Hülkenbergre utalva ugyan, de megerősítette, hogy az FIA a csapat hivatalos megkeresése után, a körülményeket figyelembe véve jóváhagyja a versenyzőcserét.

Nem volt könnyű ennyire rövid idő alatt megtalálni Sergio helyettesét, de Nico egy fantasztikus beugró, akit a csapat nagyon jól ismer

– nyilatkozta Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke. – Persze bedobtuk őt a mélyvízbe, de gyorsan tanul, és biztos vagyok benne, hogy hamar felveszi a ritmust.”

A német pilóta elárulta, nem sokkal ezelőtt még a Nürburgringre tartott, vélhetően a szeptember utolsó hétvégéjén esedékes, a Nordschleifén rendezendő 24 órás versenyre történő tesztelésre, amikor érkezett a hívás.. „Ez kevesebb mint 24 órával ezelőtt történt, úgyhogy eléggé szürreális érzés [hogy most itt vagyok], de szeretem a kihívásokat, és ez a helyzet nyilvánvalóan az. Mindez nehézséget jelent a Racing Point és Checo számára, aki a barátom és egykori csapattársam, úgyhogy gyors felépülést kívánok neki. Igyekszem a lehető legjobban teljesíteni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK