Társoldalunk:

Nem az igazi a Mercedes, de Hamilton szerint nem tragikus a helyzetük

2020.07.31. 19:37

A Brit Nagydíj pénteki szabadedzésein nem a Mercedesek voltak a leggyorsabbak, de Lewis Hamilton és Valtteri Bottas sem aggódik csapata versenyképessége miatt.

Nem hozta a megszokott, lehengerlő formát a Mercedes pilótapárosa a Brit Nagydíj első két szabadedzése során, de Lewis Hamilton és Valtteri Bottas így sem pesszimista a folytatást illetően. A világbajnoki címvédő a második tréningen csak az 5. helyezett lett, „elég nehéznek” érezte az autó vezethetőségét és a változó irányú széllel is küzdött, de nem aggasztotta a helyzete.

Hamilton egyelőre nem remekel, de pénteken még nem volt tétje az eredményeknek - GalériaForrás: AFP/Getty Images/Ben Stansall

„A balansz nem olyan jó, mint szeretném. Az este folyamán foglalkozunk ezzel, és meglátjuk, hogy kitalálunk-e valamit. Nem tragikus a helyzet, de az biztos, hogy a vezetés terén ma nehéz napunk volt” – összegzett a hatszoros világbajnok, aki a Magyar Nagydíj után óvatosságból új MGU-K egységet kapott, ezzel már a szezon negyedik hétvégéjén kimerítették az egész éves kvótát.

Hamilton erre nem tért ki, jobban foglalkoztatta, hogy a nem tökéletes balansz miatt nem érezte magát otthonosan az autójában, és a második próbálkozás során már a gumik sem voltak a legjobb formában. Ezt tartotta a legfőbb magyarázatnak arra, hogy az egykörös tempó terén Lance Stroll, Alexander Albon, Bottas és Charles Leclerc is előtte zárta a napot.

Megoldjuk. Remek mérnökeink vannak, az a nagyszerű ebben a csapatban, hogy mindig elmélyülnek a részletekben, és remélhetőleg az éjszaka során felszívjuk magunkat.”  

Bottas a Mercedestől szokatlan módon az első szabadedzésen még 1 másodperces lemaradásban volt Max Verstappen leggyorsabb köréhez képest, bár akkor egyértelmű volt, hogy csapata nem adott bele mindent a nagyrészt tesztelésre használt tréningen. Délután már a 3. helyezett lett, miután javítottak az autó egyensúlyán.

„A második szabadedzésen már nem volt rossz érzés – utalt a vezetésre. – A különbségek igen csekélyek, és normális esetben elég nagyot lépünk előre az időmérő előtt, úgyhogy nem aggódom, mert az általános érzet elég jó” – mondta a finn pilóta, aki az idénynyitón megszerezte a pole pozíciót, utána viszont kétszer kikapott Hamiltontól az időmérőn.

Bottas délután gyorsabb volt Hamiltonnál - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/David Klein

A pontverseny 2. helyezettje nem meglepő módon a Racing Pointot és a Mercedest jelölte meg a legközelebbi ellenfélként, de figyelmeztetett, hogy szombatra megváltozik az időjárás, alacsonyabb lesz a pálya hőmérséklete és a szélirány változására is számítanak. Ez viszont még jól is jöhet a Mercedesnek.

„Az biztos, hogy a túlmelegedéssel küzdöttünk, de ez engem nem aggaszt. Csak a saját dolgainkra összpontosítunk az este folyamán, meglátjuk, mekkora teljesítményt tudunk kisajtolni, és remélhetőleg az elegendő lesz” – összegzett Bottas.

Főmérnökük már óvatosabb volt

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke nem volt ennyire magabiztos, szerinte a Mercedes ezúttal nem rendelkezik akkora tempóelőnnyel, mint a Hungaroringen. A hosszú etapok esetében kifejezetten szoros versenyt lát a Red Bull ellen, ennek oka szerinte, hogy nem alkalmazkodtak annyira jól a meleghez, mint az ellenfeleik.

„Mértékletesnek kell lennünk, mert holnap hűvösebb időjárást várunk, és óvatosnak kell lennünk, nehogy túlreagáljuk a helyzetet. Ha a megfelelő működési tartományba hozzuk, az autó versenyképes, és van egy kis időnk, valamint még egy edzésünk, hogy kitaláljuk, ezt hogyan érjük el. Holnap remélhetőleg kicsit előrébb zárunk az eredménytáblázaton.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK