Társoldalunk:
Hírlevél

Russell örül, hogy a fordított rajtrács nem csinál bolondot belőle

2020.07.30. 16:27

A Mercedes tehetségkutató programjának növendéke, George Russell egyáltalán nem bánja, hogy a Forma-1-ben nem vezették be a fordított rajtrács-szabályt, szerinte nehezebb lenne megítélni, hogy melyik eredmény tükröz igazi teljesítményt.

A hétvégén a Brit Nagydíj alkalmából Silverstone-ban versenyez a Forma-1 mezőnye, és Ausztriához hasonlóan egy hét múlva ismét ugyanezen az aszfaltcsíkon küzdenek majd egymással a pilóták. Eltérést mindössze a Pirelli által biztosított gumik keveréke jelent majd, ezért a szezon előtt felmerült, hogy szabályváltozással kellene felforgatni az adott pályán zajló második nagydíj lebonyolítását. A legerősebben emlegetett javaslat a fordított rajtrácsos időmérőfutamok bevezetése volt, de a Mercedes végül nem támogatta az elképzelést.

Russell nem akar lassú autóval az élre kerülniForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Elsőre kézenfekvőnek tűnhet, hogy a fordított rajtrács a kisebb csapatokat segítette volna, a tavalyi sereghajtó Williams pilótája, George Russell azonban egyáltalán nem bánja, hogy végül az ötlet nem valósult meg, mert szerinte „bolondot csinált volna” belőle a helyzet.

„Nem hiszem, hogy fordított rajtrácsos versenyekre lett volna szüksége a Forma-1-nek, túlságosan mesterkélt lett volna – nyilatkozta a Forma-2 2018-as bajnoka. – A Forma-2-ben vagy a Forma-3-ban szerintem nagyszerű, amikor az ember még fiatalabb pilóta, akkor megtanul helytállni és az autók is egyformák, néha második esélyt is nyújt egy adott hétvégén.”

Russell nem borítaná fel a sorrendet mesterséges eszközökkelForrás: Antonin Vincent / DPPI

Russell viszont úgy véli, a szabály igazságtalanságokat is rejt magában, és nem tartja ugyanolyan értékesnek a fordított rajtrácsos sprintfutamokon elért sikereket.

„Sportszerűtlen, amikor néhányan nyernek három sprintversenyt az évben, vagyis több alkalommal is a 7-8. helyen végeznek. Az például megmarad az emlékezetben, ha valaki győz Monacóban, miközben a 2-3. helyezett talán jobban megérdemelné a győzelmet, de neki nem jut ebből az élményből.”

A Mercedes tehetségkutató programjának növendéke hozzátette, gyors autóval inkább örülne a szabály bevezetésének, mert „hősiesnek látszana, ahogy átvágok a mezőnyön”, viszont a Williamsben ülve pont a fordítottja történne. „Béna kacsaként mennék és bolondot csinálnának belőlem, ezért örülök, hogy nincsenek fordított rajtrácsos futamok.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK