Russell örül, hogy a fordított rajtrács nem csinál bolondot belőle

Forma-1, George Russell, Williams, Brit Nagydíj
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 30: George Russell of Great Britain and Williams talks in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 30, 2020 in Northampton, England. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes tehetségkutató programjának növendéke, George Russell egyáltalán nem bánja, hogy a Forma-1-ben nem vezették be a fordított rajtrács-szabályt, szerinte nehezebb lenne megítélni, hogy melyik eredmény tükröz igazi teljesítményt.

A hétvégén a Brit Nagydíj alkalmából Silverstone-ban versenyez a Forma-1 mezőnye, és Ausztriához hasonlóan egy hét múlva ismét ugyanezen az aszfaltcsíkon küzdenek majd egymással a pilóták. Eltérést mindössze a Pirelli által biztosított gumik keveréke jelent majd, ezért a szezon előtt felmerült, hogy szabályváltozással kellene felforgatni az adott pályán zajló második nagydíj lebonyolítását. A legerősebben emlegetett javaslat a fordított rajtrácsos időmérőfutamok bevezetése volt, de a Mercedes végül nem támogatta az elképzelést.

Russell nem akar lassú autóval az élre kerülni Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Elsőre kézenfekvőnek tűnhet, hogy a fordított rajtrács a kisebb csapatokat segítette volna, a tavalyi sereghajtó Williams pilótája, George Russell azonban egyáltalán nem bánja, hogy végül az ötlet nem valósult meg, mert szerinte „bolondot csinált volna” belőle a helyzet.

„Nem hiszem, hogy fordított rajtrácsos versenyekre lett volna szüksége a Forma-1-nek, túlságosan mesterkélt lett volna – nyilatkozta a Forma-2 2018-as bajnoka. –

akkor megtanul helytállni és az autók is egyformák, néha második esélyt is nyújt egy adott hétvégén.”

Russell nem borítaná fel a sorrendet mesterséges eszközökkel Forrás: Antonin Vincent / DPPI

Russell viszont úgy véli, a szabály igazságtalanságokat is rejt magában, és nem tartja ugyanolyan értékesnek a fordított rajtrácsos sprintfutamokon elért sikereket.

„Sportszerűtlen, amikor néhányan nyernek három sprintversenyt az évben, vagyis több alkalommal is a 7-8. helyen végeznek. Az például megmarad az emlékezetben, ha valaki győz Monacóban, miközben a 2-3. helyezett talán jobban megérdemelné a győzelmet, de neki nem jut ebből az élményből.”

A Mercedes tehetségkutató programjának növendéke hozzátette, gyors autóval inkább örülne a szabály bevezetésének, mert „hősiesnek látszana, ahogy átvágok a mezőnyön”, viszont a Williamsben ülve pont a fordítottja történne. „Béna kacsaként mennék és bolondot csinálnának belőlem, ezért örülök, hogy nincsenek fordított rajtrácsos futamok.”