Józanság vagy újságírók? Räikkönennek inkább egyik sem

Forma-1, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo Racing, Stájer Nagydíj
RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C39, portrait during the Formula 1 Pirelli Grosser Preis der Steiermark 2020, Styrian Grand Prix from July 10 to 12, 2020 on the Red Bull Ring, in Spielberg, Austria - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Rendhagyó kérdezz-feleleket tartott Kimi Räikkönen a legnagyobb online F1-es közösség tagjai számára. Az újságírókat továbbra is kerülné, de a szurkolók kíváncsiságát érdekesnek tartotta.

Átlépte az 1 millió feliratkozót a Reddit F1-es fóruma, ennek apropóján meglepetésként Kimi Räikkönen részt vett egy rajongói kérdezz-feleleken, ún. AMA-n. Ennek lényege, hogy minden regisztrált tag beküldhetett kérdést, Räikkönen pedig azokra válaszolt, amelyek a legtöbb szavazatot kapták. Cikkünk írásakor bő 5800 posztot lehetett találni a témában, ennek természetesen csak a töredékére jutott idő, de a finn közönségkedvenc így is több érdekes felvetést érintett.

Räikkönen szívesebben válaszolt rajongói kérdésekre Forrás: Florent Gooden / DPPI

Akadtak felhasználók, akik egyszerre több kérdéssel is próbálkoztak, egyikük „bónusz” kérdést is beküldött azzal kapcsolatban, hogy vajon Räikkönen fia, Robin 15-20 évben F1-es pilóta lesz-e. „A bónusz a kedvencem. Nem tudom, pillanatnyilag Robin 5 éves, és mindig valami más dologgal akar foglalkozni. Mindig azt mondom, hogy amíg élvezi, azt a sportot űzi, amit szeretne. Ha versenyezni akar, akkor támogatni fogom, ennyi az egész” – felelte, majd egy másik kérdésre reagálva megjegyezte, a gokartozás alkalmával fia előnyben van vele szemben a testsúlya miatt.

Többen is akadtak, akiket érdekeltek az ellenfelek közötti emberi kapcsolatok. Räikkönen elárulta, több versenyző is akadt, akik ellen szeret versenyezni: „Az ember alapvetően tudja, kivel csatázik éppen, kitől várhat tiszteletet, velük a legjobb, de nem fogom megnevezni őket. Ők tudják” – válaszolta, és azt is megosztotta, hogy nem nagyon foglalkozik azzal, hogy ki a csapattársa.

Räikkönen 2007 óta az eddigi utolsó pilóta, aki egyéni világbajnokságot tudott nyerni a Ferrarival. Úgy vélte, sok pilóta akad a mezőnyben, aki képes lenne ezt megismételni. „Kell egy jó pilóta meg egy jó autó, és akkor lehetséges, de ez nem adottság” – írta a rá jellemző pragmatizmussal. – Nem tudunk jósolni, ezért nehéz kijelenteni, hogy ez a srác világbajnok lesz, az meg nem.”

A finn pilóta szerint elsősorban nem a tehetség dönt majd arról, hogy a mezőny fiatal tagjai közül ki lesz először világbajnok: „Sok tehetség van, de az lesz először világbajnok, aki bajnokesélyes autóba tud ülni” – zárta rövidre.

Természetesen nem maradhattak el a Räikkönen stílusára és életmódjára vonatkozó kérdések sem.

Elárulta, az utóbbi évek során a megszólalásai elején híressé vált „bwoah” nem jelent számára semmit, nem is nagyon figyelt oda erre, amíg nem kezdték el kérdezgetni erről. „Biztos vagyok abban, hogy ha az emberek hallanák magukat, rájönnének, hogy ők is sok furcsa kifejezést használnak.”

I am Kimi Raikkonen. AMA. from r/formula1

Az Alfa Romeo pilótájáról közismert, hogy viszolyog a nyilvános szereplésektől és az újságírói kérdéseket sem kedveli. „Azt kívánom, bárcsak érdekesebbek lennének a kérdések. Annyi mindenről lehetne beszélni, de mindig ugyanazokat a dolgokat ismételgetjük” – utalt a sajtótájékoztatókra, de egy másik kérdésre azt felelte, a kérdezz-felelekre nem külső kényszerrel vették rá.

„Nem, itt legalább tudom, hogy nem olyan kérdések lesznek, amelyeket ezerszer feltesznek egy versenyhétvége folyamán.”

Sokak számára talán kissé kiábrándító lehet, hogy a fiatalkori bohém életmódjáról is ismert Räikkönen kedvenc itala a víz,

fagylaltból pedig a vanília és a csokoládé a kedvence (ez különösen azoknak lehet fontos, akik emlékeznek a 2009-es Malajziai Nagydíjra). A leginkább jellemző választ alighanem akkor adta, amikor azt kérdezték tőle, hogy melyiket választaná: inkább egy évig józan maradna vagy minden nap egy másik újságíróval találkozna.

„Egyiket sem!!!” – szólt a 40 esztendős pilóta válasza.