Társoldalunk:

Allison: A Ferrari erőssége egyben a problémáik forrása is

2020.07.27. 10:38

A Ferrari vártnál is gyengébb szezonkezdete után a Mercedes technikai igazgatója érdekes betekintést nyújtott abba, hogy szerinte mi a híres ellenfelük legnagyobb gyengesége.

Csaknem 20 éve dolgozik a Forma-1-ben a Mercedes technikai igazgatója, James Allison, aki brit istállók mellett két etap során nyolc évig a Ferrari munkájában is részt vett, mielőtt 2016 nyarán családi és szakmai okokból elhagyta Maranellót, és újra visszatért hazájába. Allison a Renault-nál, a Ferrarinál és a Mercedesnél is technikai igazgatóként dolgozik, a Scuderiánál a helyét pont a mostani csapatfőnök, Mattia Binotto vette át.

Allison a Mercedeshez szegődött, miután másodszor is elhagyta MaranellótForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

Noha Allison már az ellenfelet erősíti, az évek során jól megismerte a Ferrari munkahelyi kultúráját, és elárulta, szép emlékeket őriz pályafutása két fontos szakaszáról, továbbra is vonzódik a márkához, ahol sok barátja is dolgozik. Úgy vélte, a Ferrarinál dolgozni sok szempontból „hamisítatlan öröm”, de ez egyben a nehézségek forrása is.

„Az ország annyira kiáll a csapat mellett, a márka annyira erős, a Ferrari története és öröksége annyira fontos, hogy az nagy erőt ad a munkacsoportnak, de talán a legnagyobb teher is, amit cipelniük kell – mondta a brit szakember. – A nemzet osztozik a Ferrari iránti szeretetben és sikerek adta örömben, de ez nagy nyomást okoz, amikor a dolgok rosszra fordulnak.”

Ezt a kívülről származó nyomást a sajtó sokkal erőteljesebben alkalmazza, mint bármely más Forma-1-es csapat esetében.”  

Hasonló érzésről számolt be lapunknak néhány héttel ezelőtt Luca Marmorini, a Ferrari volt motorfőnöke is, és korábban az is kiderült, hogy technikai igazgatóként Ross Brawn megtiltotta, hogy a csapat tagjai a cégen belül hozzáférjenek a lapokhoz, ezzel segítette a dolgozókat, hogy a munkájukra figyeljenek. Allison szerint a Ferrari munkatársaiban a belső késztetés is dolgozik.

„Belül is mindenkiben megvan ez, aki érzi a felelősséget, hogy felnőjön a csapat által korábban mutatott remek teljesítményekhez, és ez szerintem leginkább abban nyilvánul meg, hogy a felsővezetés a többi csapatnál hajlamosabb rövidtávú döntéseket hozni, és vakvágányra jutni ahelyett, hogy megalapoznák az erősségeiket, amelyek aztán évről évre örökíthetők lennének.”

A pályán és azon kívül is előfordulnak kisiklások a FerrarinálForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

„A mennyei magasságok és a nagy mélységek igazi keveréke ez, ami ugyanott gyökerezik, ahol a csapatban rejlő óriási becsvágy is” – összegzett Allison.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK