Korlátozások léptek életbe, de nincs veszélyben a Spanyol Nagydíj

Forma-1, Lando Norris, McLaren, Barcelona teszt 5. nap
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 27: Lando Norris, McLaren MCL35 during the Barcelona February testing II at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 27, 2020 in Circuit de Barcelona-Catalunya, Spain. (Photo by Steven Tee / LAT Images)
Vágólapra másolva!
A Spanyol Nagydíjat rendező barcelonai pálya képviselője szerint minden a tervek szerint halad az előkészületek terén, a verseny megrendezése a koronavírus miatt szigorított korlátozások ellenére sincs veszélyben.

Szigorították Barcelonában a koronavírus miatti óvintézkedéseket, egyebek mellett azt kérték a lakosságtól, hogy 15 napig lehetőleg maradjanak otthon és betiltották a 10 főnél nagyobb létszámú összejöveteleket is. A döntés hátterében a megbetegedések számának emelkedése áll, és felmerült, hogy ez befolyásolhatja a Spanyol Nagydíj megrendezését is.

A futamot eredetileg májusban tartották volna meg, de helyet kapott az átalakított versenynaptár első szakaszában is. A tervek szerint a két silverstone-i versenyhétvége után, augusztus 14-16. között szerepel majd a mezőny a barcelonai pályán, természetesen zárt kapuk mögött.

Februárban már tesztelt az F1 Barcelonában, egyelőre úgy tűnik, verseny is lesz a pályán Forrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

A szigorítások hírére azonban elterjedt, hogy veszélybe kerülhet a Spanyol Nagydíj, és esetleg a két silverstone-i futam után egy harmadikat is meg kell tartani. Hasonló pletyka ütötte fel a fejét a Red Bull Ringen is, amikor az FIA tájékoztatást adott ki a brit- és az EU-n, valamint az EGK-n kívüli állampolgárok a magyarországi tartózkodásának szabályairól.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke akkor az istálló virtuális sajtótájékoztatóján azt mondta, imádja Ausztriát, de sokallotta volna, ha harmadszor is pályára lép a mezőny a Red Bull Ringen. Az Autosport úgy tudja, ez egyelőre Silverstone kapcsán sem merült fel, és a tervek szerint zajlanak a Spanyol Nagydíj előkészületei.

– idézte a szaklap a pálya szóvivőjét. – Minket nem befolyásolnak a korlátozások. Mindent ellenőrzés alatt tartunk és egyeztettünk az F1-gyel, az FIA-val. A pálya biztonsági protokolljai nagyon szigorúak.”

A csapatok jól ismerik Barcelonát, de augusztusban a forró körülmények meglephetik őket Forrás: Glenn Dunbar / LAT Images/Motorsport Images

A szaklap szerint a csapatok egyelőre nem változtattak az útiterveiken és az F1 jogtulajdonosa is alternatív helyszínt keresne arra az esetre, ha valamelyik pálya kiesne a menetrendből. Ennek egyik előzetes lépése, hogy Michael Masi, az F1 versenyigazgatója a héten meglátogatta a mugellói pályát is, ahol szeptemberben versenyez a mezőny, valamint Imolát, ami várhatóan szintén bekerül a versenynaptárba.

A Spanyol Nagydíjjal ellentétben a Kínai Nagydíj idei sorsa végleg eldőlhet, miután az ázsiai ország továbbra is szigorú korlátozásokat tart fenn a sportrendezvényekre vonatkozóan. Sajtóértesülés szerint a héten bejelenthetik a verseny idei törlését, de a Racefans úgy tudja, a nagydíj szerződését 2025-ig meghosszabbítják.