A riválisok cáfolják a Ferrari csapatfőnökének motorról tett állítását

Forma-1, Max Verstappen, Carlos Sainz, Red Bull, Ferrari, Magyar Nagydíj
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 18: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during final practice for the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 18, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari csapatfőnöke úgy véli, nem csak nekik kellett alkalmazkodni az erőforrás terén a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai állásfoglalásaihoz, hanem a többi motorgyártó is megszenvedte azt. A Mercedes csapatfőnöke, valamint a Honda és a Renault egy-egy versenyzője szerint ez azonban nem így van.

Mattia Binotto a Magyar Nagydíj során elismerte, hogy az FIA erőforrással kapcsolatos technikai iránymutatásai negatívan befolyásolták a Ferrari motorjának teljesítményét, majd hozzátette, hogy szerinte ezzel nincsenek egyedül, a legtöbb gyártóval ugyanis ez történt.

Toto Wolff „marhaságnak" nevezte a Ferrari csapatfőnöke által elmondottakat, hangsúlyozva, hogy „teljes nonszensz, hogy egy legális erőforrást befolyásoljanak a technikai direktívák, ahogyan azt a Ferrari állítja." Binotto szavait cáfolta Max Verstappen és Daniel Ricciardo is, a jelek szerint tehát nem csak a Mercedes, hanem a Honda és a Renault sem szenvedte meg annyira a szabályok tisztázását, mint a maranellóiak.

A Honda nemhogy motorerőt veszített, de még erősödött is Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Binotto állítása szerint a tavalyi szezon második felétől kezdve kiadott sorozatos technikai direktívák miatt alkalmazkodniuk kellett, ezért veszítettek „némi motorteljesítményt". A svájci szakember ugyanakkor nem hiszi, hogy ezzel csak ők voltak így, „az idei motorteljesítményeket nézve szerintem a legtöbb gyártónak ezt kellett tennie."

A Mercedes csapatfőnöke után azonban a másik két gyártó, a Honda és a Renault egy-egy versenyzője is azt állította, hogy az ő motorjuk bizony nem lett gyengébb, Verstappen szerint a japánok erőforrása még erősebb is, mint a tavalyi változat.

„Nem, határozottan nem [veszítettünk motorerőt]. Egyértelműen több erő áll a rendelkezésünkre, mint tavaly" – felelte a Racefans kérdésére.

Ricciardo azt már nem állította, hogy erősebb lett a motorjuk, ennek oka azonban elmondása alapján arra vezethető vissza, hogy nem is a teljesítmény növelésén munkálkodtak. Motoerőt ugyanakkor ők sem veszítettek.

Ricciardo szerint a Renault-motor nem lett gyengébb Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Azt mondanám, hogy nem érződik rosszabbnak vagy lassabbnak. Egy kicsit szerintem előreléptünk vele – nyilatkozta az ausztrál. – Az egyik dolog, amivel a csapat foglalkozott a tél során, az a megbízhatóság. Ez volt a fontossági lista első helyén. Úgyhogy tudtuk, hogy a szezon kezdetére nem lesz 50 lóerővel erősebb a motor, mert a megbízhatóság javítása volt az elsődleges. Nem tudom, hogy elárulhatom-e ezt, de a próbapadon teljesített kilométerekkel megdöntöttünk néhány rekordot."

A gyárbezárás is hátráltatta a Ferrarit

Mivel a koronavírus-járvány miatt hozott új szabályok az idei szezonra befagyasztották a motorfejlesztést, minden gyártónak azzal az erőforrással kell teljesítenie az évet, amellyel elkezdte azt, legfeljebb a megbízhatóság javítását célzó módosításokat hajthatnak végre. A Ferrari saját bevallása szerint ugyanazzal az erőforrással állt rajthoz Ausztriában, mint amelyet a végül törölt Ausztrál Nagydíjra vitt, Binotto szerint pedig a fejlesztések elmaradásának a gyárbezárás az oka.

A Ferrari motorja az idén már nem elsz erősebb Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

„Az erőforrás fejlesztése egy megállás nélkül zajló folyamat, ami 2012 óta tart, amikor elkezdtük fejleszteni a jelenlegi motorokat.

– mutatott rá a csapatfőnök. – Nem állunk le a fejlesztéssel, a következő szezonra megpróbálunk olyan sokat fejleszteni, amennyit csak lehet. Ez egy dolog. A másik pedig az, hogy szerintem továbbra is vannak olyan területei a szabályoknak, amelyek tisztázást igényelnek. Remélhetőleg ez meg fog történni a jövőben, hogy legalább annyira tisztán lássunk, hogy biztosítva legyen, mindannyian ugyanúgy értelmezzük a szabályokat."