Társoldalunk:

A riválisok cáfolják a Ferrari csapatfőnökének motorról tett állítását

2020.07.22. 10:10

A Ferrari csapatfőnöke úgy véli, nem csak nekik kellett alkalmazkodni az erőforrás terén a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai állásfoglalásaihoz, hanem a többi motorgyártó is megszenvedte azt. A Mercedes csapatfőnöke, valamint a Honda és a Renault egy-egy versenyzője szerint ez azonban nem így van.

Mattia Binotto a Magyar Nagydíj során elismerte, hogy az FIA erőforrással kapcsolatos technikai iránymutatásai negatívan befolyásolták a Ferrari motorjának teljesítményét, majd hozzátette, hogy szerinte ezzel nincsenek egyedül, a legtöbb gyártóval ugyanis ez történt.

Toto Wolff „marhaságnak" nevezte a Ferrari csapatfőnöke által elmondottakat, hangsúlyozva, hogy „teljes nonszensz, hogy egy legális erőforrást befolyásoljanak a technikai direktívák, ahogyan azt a Ferrari állítja." Binotto szavait cáfolta Max Verstappen és Daniel Ricciardo is, a jelek szerint tehát nem csak a Mercedes, hanem a Honda és a Renault sem szenvedte meg annyira a szabályok tisztázását, mint a maranellóiak.

A Honda nemhogy motorerőt veszített, de még erősödött isForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Binotto állítása szerint a tavalyi szezon második felétől kezdve kiadott sorozatos technikai direktívák miatt alkalmazkodniuk kellett, ezért veszítettek „némi motorteljesítményt". A svájci szakember ugyanakkor nem hiszi, hogy ezzel csak ők voltak így, „az idei motorteljesítményeket nézve szerintem a legtöbb gyártónak ezt kellett tennie."

A Mercedes csapatfőnöke után azonban a másik két gyártó, a Honda és a Renault egy-egy versenyzője is azt állította, hogy az ő motorjuk bizony nem lett gyengébb, Verstappen szerint a japánok erőforrása még erősebb is, mint a tavalyi változat.

„Nem, határozottan nem [veszítettünk motorerőt]. Egyértelműen több erő áll a rendelkezésünkre, mint tavaly" – felelte a Racefans kérdésére.

Ricciardo azt már nem állította, hogy erősebb lett a motorjuk, ennek oka azonban elmondása alapján arra vezethető vissza, hogy nem is a teljesítmény növelésén munkálkodtak. Motoerőt ugyanakkor ők sem veszítettek.

Ricciardo szerint a Renault-motor nem lett gyengébbForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Azt mondanám, hogy nem érződik rosszabbnak vagy lassabbnak. Egy kicsit szerintem előreléptünk vele – nyilatkozta az ausztrál. – Az egyik dolog, amivel a csapat foglalkozott a tél során, az a megbízhatóság. Ez volt a fontossági lista első helyén. Úgyhogy tudtuk, hogy a szezon kezdetére nem lesz 50 lóerővel erősebb a motor, mert a megbízhatóság javítása volt az elsődleges. Nem tudom, hogy elárulhatom-e ezt, de a próbapadon teljesített kilométerekkel megdöntöttünk néhány rekordot."

A gyárbezárás is hátráltatta a Ferrarit

Mivel a koronavírus-járvány miatt hozott új szabályok az idei szezonra befagyasztották a motorfejlesztést, minden gyártónak azzal az erőforrással kell teljesítenie az évet, amellyel elkezdte azt, legfeljebb a megbízhatóság javítását célzó módosításokat hajthatnak végre. A Ferrari saját bevallása szerint ugyanazzal az erőforrással állt rajthoz Ausztriában, mint amelyet a végül törölt Ausztrál Nagydíjra vitt, Binotto szerint pedig a fejlesztések elmaradásának a gyárbezárás az oka.

A Ferrari motorja az idén már nem elsz erősebbForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

„Az erőforrás fejlesztése egy megállás nélkül zajló folyamat, ami 2012 óta tart, amikor elkezdtük fejleszteni a jelenlegi motorokat. Olyan fejlesztéseink is vannak erre a szezonra, amelyeket nem tudtunk bevetni, mert hosszú időre be kellett zárni a gyárat a szezon kezdete előtt. Nem mellesleg a többi motorgyártó esetében nem volt ez a helyzet – mutatott rá a csapatfőnök. – Nem állunk le a fejlesztéssel, a következő szezonra megpróbálunk olyan sokat fejleszteni, amennyit csak lehet. Ez egy dolog. A másik pedig az, hogy szerintem továbbra is vannak olyan területei a szabályoknak, amelyek tisztázást igényelnek. Remélhetőleg ez meg fog történni a jövőben, hogy legalább annyira tisztán lássunk, hogy biztosítva legyen, mindannyian ugyanúgy értelmezzük a szabályokat."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK