Vettel: Megbántam, ahogyan elhagytam a Red Bullt

Forma-1, Kanadai Nagydíj 2014, Christian Horner, Sebastian Vettel, Red Bull Racing
MONTREAL, QC - JUNE 08: Third place Sebastian Vettel of Germany and Infiniti Red Bull Racing is congratulated by Christian Horner the Infiniti Red Bull Racing Team Principal following the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 8, 2014 in Montreal, Canada. Mathias Kniepeiss/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel utólag megbánta, hogy miként kezelte a Ferrarihoz szerződését 2014-ben a Red Bullnál, azt azonban nem, hogy elhagyta a csapatot, amellyel négy világbajnoki címet nyert.

Sebastian Vettelnek összesen hat szezon jutott a Ferrarinál, a csapat ugyanis nem tart rá igényt a továbbiakban, így az idei a német pilóta utolsó szezonja vörösben. A négyszeres világbajnok 2015-re csatlakozott a Scuderiához, miután a 2014-es idény végén annak a Red Bullnak intett búcsút Maranello kedvéért, amellyel eddigi legnagyobb sikereit érte el a Forma-1-ben.

2010 és 2013 között zsinórban négyszer lett világbajnok, ilyen sorozatot rajta kívül csak Lewis Hamilton és Michael Schumacher tudhat magáénak. A szakítás azonban nem sikerült a legszebbre az energiaitalos csapattal, Vettel pedig azóta megbánta, hogy nem kezelte másképp a helyzetet.

Christian Hornerrel 2014-ben Forrás: AFP/2014 Getty Images/Mathias Kniepeiss

2014 szeptemberére gyakorlatilag eldőlt, hogy Vettel a Ferrarihoz igazol Fernando Alonso helyére, az október eleji Japán Nagydíjig azonban nem derült ki a szerződtetés ténye, Vettel pedig még saját csapatának sem beszélt arról előzetesen. Martin Brundle, a Sky Sports szakértője a négyszeres világbajnokkal a Magyar Nagydíj előtt készített interjúban felidézte neki, hogy éppen Christian Hornerrel vacsorázott Japánban, amikor a Red Bull csapatfőnöke SMS-t kapott pilótájától, hogy menjen annak szobájába. Vettel akkor mondta el Hornernek, hogy aláírt a Ferrarihoz.

Nyilvánvalóan nem a csúcson fejeztük be, de a sport néha ilyen – utalt Vettel arra, hogy a 2014-es szezonban nemhogy világbajnoki címet, de versenyt sem tudott nyerni. – Visszatekintve [a Ferrarihoz igazolásra] egy kicsit furcsa együttállás volt a szerződésekkel, hogy mit mondhatok, mit nem. Ez egy kicsit kínossá tette. Amikor Christian [Horner] megkapta tőlem az SMS-t, mindannyian tudtuk, hogy mi következik, de senki sem beszélt róla korábban. Visszatekintve azt kell mondanom, hogy ezt bánom, mert annyira fantasztikus időszakot töltöttünk együtt és olyan sokat értünk el. Nagyon élveztük. Jobban az ösztöneimre kellett volna hallgatnom és azonnal közölni velük, mivel semmi baj nincs azzal, hogy a Ferrarihoz szerződöm."

Összesen négy világbajnoki címet nyert a Red Bull-lal Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Andrew Hone

A Ferrari végül 2014. november 20-án jelentette be hivatalosan, hogy a 2015-ös szezontól kezdve leigazolta Sebastian Vettelt, akivel három éves szerződést kötöttek. A német pilóta egyszer hosszabbított, szintén három évre, amelyből az utolsó az idei szezon végén telik le.

Nem számít gyors javulásra

Vettelt többek között az idei autóról is kérdezte Brundle az interjú során, ő pedig nem sok jóval kecsegtetett utolsó ferraris szezonjára. „Az őszinte válasz az, hogy nem lehet rajta egyik napról a másikra javítani – felelte az autóval kapcsolatos problémákat firtató kérdésre. – Ha megnézzük a naptárat, hetente követik egymást a versenyek, úgyhogy nincs sok időnk fejleszteni. Meglátjuk, hogy mikor lesz vége az idénynek, remélem, hogy nagyon hosszú lesz – mondta nevetve. – Megpróbáljuk a lehető legjobbat nyújtani. Az emberek a gyárban csalódottak, letörtek, de optimistának kell maradnunk és remélnünk, hogy így is lehetnek jó futamaink az idén, bármi lehetséges."