Társoldalunk:

Aerodinamikai anomáliák hátráltatják a Red Bullt

2020.07.20. 16:13

Christian Horner, a Red Bull Forma-1-es istállójának csapatfőnöke a Magyar Nagydíj után elmondta, hogy egyelőre nem tudják kihozni azt az idei autójukból, amit a szimulációk alapján reméltek, de közelebb kerülhetnek a Mercedeshez, amint ez sikerül.

Noha a Magyar Nagydíjra vérmes reményekkel érkeztek, amelyeket végül nem sikerült beváltani, a szombati időmérő edzés és a futam előtti percekben történtek tükrében a Red Bull mégsem lehet elégedetlen a Hungaroringen nyújtott produkciójával, hiszen Max Verstappen a hetedikről a második, Alex Albon pedig a tizenharmadik helyről az ötödik pozícióba jött előre a versenyen.

Van azonban valami, ami aggaszthatja az energiaitalos csapatot. Ez pedig nem más, mint az RB16-os versenyautó kiszámíthatatlansága. Már az első két versenyhétvégén szembetűnő volt, hogy Verstappen és Albon is sokkal könnyebben veszíti el az uralmat a határon autózva, mint más csapatok pilótái, Christian Horner a Magyar Nagydíj után pedig elmondta, hogy ez nem véletlen.

A csapat egyelőre nem találja az okát, hogy az autója miért csak bizonyos körülmények között működik megfelelőenForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

A barcelonai teszteken, Ausztriában, majd a Hungaroringen is több megforgást láthattunk a Red Bull versenyzőitől, a Hungaroringen Verstappen és Albon is egész hétvégén szenvedett a kanyarokban kiszámíthatatlan autóval. Egyelőre úgy tűnik, hogy a milton keynes-i csapat nem tud felnőni saját szezon előtti várakozásaihoz, és nem tudja megizzasztani a Mercedest a világbajnoki címért.

Christian Horner csapatfőnök szerint ennek az az oka, hogy máshogy viselkedik az autó, mint azt a szimulációk alapján várták.

„Tudjuk, hogy az alapok jók, a kocsi egyszerűen csak nem úgy viselkedik, ahogyan azt a szimulációink jósolták. Anomáliákat tapasztalunk az autóval, ami nem úgy viselkedik, mint azt vártuk. Nagy munkát fektetünk abba, hogy megértsük az okokat és kijavítsuk a hibát a következő futamokra. Szerintem valami az aerodinamikával nem működik rendesen. Nyilvánvalóan azon van a hangsúly, hogy megértsük és korrigáljuk ezt. Bizonyos körülmények között úgy viselkedik, ahogy várjuk. Erről a hétvégéről szerintem igen hasznos adatokat szereztünk. A csapat azon lesz, hogy minél hamarabb megoldja a problémákat."

Bíznak benne, hogy úrrá lehetnek a problémákonForrás: AFP/Darko Bandic

Horner elismerte, hogy egyelőre „jelentős a hátrány" a Mercedeshez képest, de még nem írná le a szezont. A különbség csökkentése azon fog múlni, hogy „mennyi teljesítményt leszünk képesek felszabadítani az autóból."

Kiállnak Albon mellett

A másik aggasztó tendencia az autó kiszámíthatatlansága mellett Alex Albon teljesítménye lehet a Red Bullnál, a thai-brit pilóta eddig ugyanis jócskán elmarad Verstappentől az idei szezonban. A Magyar Nagydíjon nem ment rosszul, az ötödik helyig zárkózott fel, a 13. rajthelye azonban limitálta az előrelépési lehetőségeit. Christian Horner ezzel együtt „nagyon elégedett" volt vele. „Alex kiváló munkát végzett ma, végrehajtotta a szükséges előzéseket, jól reagált. Hiszem, hogy több van benne, csak még nem mutatkozott meg. Ha rendbe szedjük az autót, akkor sikerülhet kibontakoznia. Most nagyon nehéz vezetni a kocsit, Max már képes felülkerekedni ezen, de Alexnek még hiányzik hozzá a tapasztalata. Csak úgy szerezheti meg, ha minél több mindent átél. Egyre erősebb lesz, egyre erősödik" – biztatta szóban pilótáját a csapatfőnök.

Horner hozzátette, hogy szerinte Albon mindegyik versenyen jól ment az idén, az egykörös tempója pedig fejlődni fog, úgyhogy nehezen érti meg azokat, akik kritizálják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK