Társoldalunk:
Hírlevél

A Williams pilótája nekiment a Red Bullnak, mire Verstappen kiosztotta

2020.07.18. 19:12

George Russell nemtetszésének adott hangot a Magyar Nagydíj időmérője után annak, hogy barátja, Alex Albon ismét nagyon gyengén szerepelt, amiről a Williams brit pilótája szerint a Red Bull tehet. Max Verstappen ennek hallatán rögtön csapata védelmére kelt.

Mélyen várakozáson alul teljesített a Red Bull a 35. Magyar Nagydíj időmérőjén, Max Verstappen csak a hetedik rajtkockát szerezte meg, miközben csapattársa, Alex Albon be sem jutott a Q3-ba. Mindezt egy olyan pályán, ahol tavaly felvették a versenyt a Mercedesszel. A holland pilóta elmondása szerint nem az autó beállításaival volt a probléma, hanem valami más nem működött az RB16-ban.

Mindez persze nem magyarázza, hogy miért volt 8 tizedmásodperc a Q2-ben Verstappen és Albon között. A thai-brit pilóta szenvedésének okát jó barátja, a Williamsnél versenyző George Russell sem érti, aki kissé beleszállt a Red Bull istállóba, mire Verstappen azonnal rendreutasította.

Kiszámíthatatlan volt az autó a kanyarokban - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

„Egyértelműen nem fest jól a helyzet, de remélem, hogy ez lesz a legrosszabb hétvégénk – értékelt a holland pilóta. – Remélhetőleg sokat tanulunk belőle, hogy aztán korrigáljunk az elkövetkező versenyekre. Egyszerűen nem jó az egyensúly a kanyarokban, hol alulkormányzott, hol túlkormányzott az autó, és hiányzik a tapadás. Ennek tetejébe a csúcssebességünk sem jó, úgyhogy minden együttesen tesz minket lassúvá."

Verstappen kizárta, hogy a beállításokat rontották volna el, és azért volt kiszámíthatatlan a kocsi, szerinte valami másról van szó.

„Nem tudom, hogy miért volt ilyen az autó, de egyértelmű, hogy valami nem működik megfelelően, már csak a tavalyi évvel összehasonlítva sem, amikor igencsak jó egyensúlyt találtunk itt. Az egész hétvége eléggé trükkös volt, nehéz megérteni, hogy miért. Sok mindent kipróbáltunk, de semmi sem működött igazán" – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Russell beszólt a Red Bullnak

Noha Verstappen sem végzett előkelő helyen, Alex Albon 13. rajthelye még nagyobb csalódás. A csapathoz a tavalyi szezon közben csatlakozó pilóta hátránya már a Stájer Nagydíjon is óriási volt, a Magyar Nagydíj időmérőjén pedig ismét nagyon kikapott a hollandtól. „Egy kicsit minden összejött, nyilván én sem futottam valami nagyszerű kört – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Volt még egy körünk, hogy megpróbáljuk összerakni a dolgokat, de több minden is hátráltatott. Le kell ülnünk a csapattal és beszélnünk kell, hogy legközelebb felkészültebbek legyünk. A harmadik szabadedzésen jobb volt a helyzet, az időmérőn viszont már nem annyira."

Albonnak semmi nem akar összejönni - Galéria!Forrás: Getty Images/THOMAS BUTLER/Thomas Butler Photographer

A végig az autóval küszködő Albon segítségére barátja, George Russell sietett, aki szerint kizárt dolog, hogy a hozzá hasonlóan második szezonját taposó pilóta legyen a tetemes lemaradás oka. „15 éve ismerem Alexet, azóta mindig ugyanabban a paddockban vagyunk. Ő az egyik legjobb versenyző [ebben a generációban]. Max [Verstappen], Charles [Leclerc], mindannyian megmondhatjuk, hogy [Albon] mindig ott volt az élen, bármit is csinált. Nem tudom, hogy mi a fene történik [a Red Bullnál]. Nagyon-nagyon rosszul érzem magam miatta, mert idiótának tüntetik fel, miközben egyáltalán nem az. Mindenben nyert, amiben elindult. Úgyhogy nem tudom, mi történik, de rendbe kell hozzák neki!" – szólította fel a Red Bullt a cselekvésre a Williams versenyzője.

Több sem kellett Max Verstappennek, akit a hivatalos sajtótájékoztatón szembesítettek Russell szavaival, mire ő egyből a csapata védelmére kelt. George nem tud semmit a csapatról, úgyhogy szerintem jobb lenne, ha az autójára és a saját teljesítményére koncentrálna ahelyett, hogy valaki más nevében beszél" – vágott vissza a holland. Akárhogy is, a Red Bullnak holnap nehéz dolga lesz, ha sok pontot akar szerezni, mivel Verstappen szerint nem lesz könnyű előrelépniük az előzést igencsak megnehezítő Hungaroringen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK