Vágólapra másolva!
A Ferrari kész aláírni a többek között a maranellói istálló előjogairól is rendelkező Concorde-szerződést, de nem mindenki érzi úgy, hogy annak jelenlegi változata elfogadható.

Az idei év végén lejár a Forma-1 üzleti viszonyait szabályozó Concorde-szerződés, egyre égetőbbé válik tehát, hogy a csapatok aláírják a hosszabbítást. A Ferrari már jelezte is, hogy készen áll erre, sőt, ha lehet, minél hamarabb pontot tennének az ügy végére, a hírek szerint azonban több istállónak is fenntartásai vannak az új szerződésben foglaltakkal. A vörösök mellett egyelőre még a McLaren és korábban a Mercedes jelezte, hogy készen áll az aláírásra.

Binotto már aláírna, Szafnauer (középen) szerint azonban még van miről egyeztetni Forrás: Fia Pool

Az új szerződés a 2020 utáni évekre, egészen 2026 végéig szabályozná az üzleti kérdéseket, többek között azt, hogy a csapatok milyen arányban részesülnek a bevételekből. „Az, hogy hol tartunk jelenleg a Concorde-szerződéssel, a csapatok és az F1 közötti hosszas tárgyalások eredménye.

– nyilatkozta Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke. – Szerintem mindez a kiscsapatoknak is fontos, mivel ez is a csomag része. Fontos tisztázni ezt. Néhányan készen állunk az aláírásra."

A Concorde-szerződés hagyományosan tartalmazza a csapatok előjogait is, ebben szerepel, hogy mely istállók kapnak extra juttatásokat múltbeli eredményeik alapján, valamint ez rendelkezik a Ferrari vétójogáról is, valamint a kizárólag a maranellóiaknak járó bónuszról is.

Egyelőre nem tudni, hogy megtarthatják-e ezeket az előjogokat, Binotto szavai mindenesetre árulkodóak.

„Örülünk, mert tudjuk, hogy a Forma-1 megértette a Ferrari szerepének fontosságát a sportágban. Ez számunkra kulcskérdés volt, úgyhogy elégedettek vagyunk – mondta a svájci, további részletekbe azonban nem bocsátkozott azzal kapcsolatban, hogy mi miatt elégedettek. – Nem igazán válaszolhatok erre, csak annyit mondhatok, hogy Ferrariként örülünk és készen állunk az aláírásra. Ezt a kérdést a többieknek kellene feltenni, akik egyelőre nem teljesen elégedettek."

A Ferrari elégedett a Concorde-szerződés jelenlegi állapotával Forrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

Hogy kik az elégedetlenek, csak találgatni lehet, de a Racing Point minden bizonnyal közéjük tartozik. „Sok munkát fektettek a szerződésbe, nem gondolom, hogy túl messze vagyunk attól, hogy létrejöjjön valami, amit mindannyian aláírhatunk.

– nyilatkozta Otmar Szafnauer, a silverstone-i istálló csapatfőnöke.

A McLaren ezzel szemben elégedett a jelenleg helyzettel. „A McLaren Racing teljes mértékben elkötelezett a Forma-1 iránt, készen állunk, hogy hamarosan aláírjuk az új megállapodást” – szögezte le Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója.