Társoldalunk:
Hírlevél

Nem a legfényesebb a kezdés a Red Bullnál, de van bennük tartalék

2020.07.17. 18:50

Elégedetlenek a Red Bull pilótái a Magyar Nagydíj pénteki szabadedzései után, de a csapat főmérnöke szerint az első szabadedzés után bőven találnak teret a gyorsulásra.

A Mercedes kihívójaként készült az idei szezonra a Red Bull, de a hazai pályán rendezett Osztrák és Stájer Nagydíj után jelentős hátránnyal érkeztek a Hungaroringre a pontok és a tempó terén is. Max Verstappen csütörtökön elismerte, szeretne közelebb lenni az éllovashoz, majd a pénteki első szabadedzésen csak a középmezőnyben kezdett.

A holland pilóta az első méterektől kezdve küzdött az autójával, panaszkodott a beállításokra, és végül csak a 8. helyen zárt, majdnem másfél másodperccel Lewis Hamilton mögött. A nap végén elárulta, nem alakult jól számára a péntek, nem elégedett a Red Bull balanszával.

Verstappen küszködött az autójával - GalériaForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Leonhard Foeger

„Van mit átnézni. Egy kicsit kár azért, hogy esett a második szabadedzésen, mert akkor már kipróbálhattunk volna módosításokat, de így sok munka vár ránk – összegzett. – A pálya állapota mindenkinek egyforma. Nem voltam elégedett [az autóval], de van egy esténk, hogy átnézzük a helyzetet, és holnap erősebbek lehessünk.”

A még szerényebb eredményeket elérő Alexander Albon is úgy vélte, az eső ártott a Red Bullnak a pénteki nap során, mert így nem tudtak kísérletezni a beállításokkal. „Mindennél nagyobb szükség van arra, hogy az autó kiszámíthatóbb legyen. Nem csupán egy kanyarban van gond, nem egy helyen vesztünk sokat, hanem mindenhol” – összegzett.

Paul Monaghan, a Red Bull főmérnöke az első szabadedzés után elismerte, „nem ez volt a legfényesebb 98 percünk”, elsősorban azt emelte ki, hogy a lágy gumikkal nem tudtak úgy bánni, ahogy a két keményebb keverékkel, de ettől függetlenül nem esett kétségbe a továbbiakra nézve.

Albon szerint a Red Bull mindenhol hátrányban van - GalériaForrás: Getty Images,/2020 Getty Images/Mark Thompson

Lewis Hamilton és James Allison véleményét visszhangozva Monaghan is úgy vélte, az első szabadedzés fals képet mutatott, mert a csapatok eltérő programokat futottak, akadtak különbségek például az erőforrások üzemmódjai között is.

„A mi motorunk üzemmódja nem volt összemérhető azzal, amit a Mercedes használt, úgyhogy nyilvánvaló, hogy nagy lépést tehetünk még előre az egyenesekben. Ha a gumik is jobban viselkednek majd, akkor a kanyarokban is hatalmas ugrás jöhet, és ha az egyenesben, valamint a kanyarokban is közelítünk hozzájuk, akkor nagy előrelépés történhet. A hétvége további részében meglátjuk, hol állunk hozzájuk képest.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK