Társoldalunk:

Hamilton szorosabb küzdelmet vár és száraz versenyt remél a Hungaroringen

2020.07.17. 17:49

Nagy fölénnyel zárta az élen Lewis Hamilton a Magyar Nagydíj első szabadedzését mielőtt a másodikat elmosta az eső. A brit pilóta nedves pályán a mezőny talán legjobbja, a Hungaroringen mégis szeretne inkább száraz pályán versenyezni.

Demoralizáló tempóval tette le a névjegyét Lewis Hamilton a 35. F1-es Magyar Nagydíj első szabadedzésén, ahol annak ellenére is jelentős előnybe került, hogy a hűvös időjárási körülményekhez kevésbé passzoló, kemény keverékű abroncsokkal futotta a leggyorsabb körét.

A 2. helyezett csapattársa, Valtteri Bottas lett, ő közepes keverékű gumikkal ment, míg a legtöbb ellenfelük lágyakat használt, de így is bő fél másodpercet vert a Mercedes a Racing Pointra. Az nem derült ki, hogy a hosszabb etapokon mi a helyzet, mert a második szabadedzést esős pályán tartották meg.

Hamilton ment lágy gumikkal is, de délelőtt a keményekkel volt a leggyorsabb, ez sejteti, hogy bőven van még tartalék az autójában - GalériaForrás: AFP/Darko Bandic

„Remekül alakult az első szabadedzés, elvégeztünk mindent, amit szerettünk volna. Nagy kár, hogy ma ismét esett az eső, furcsa belegondolni, hogy nyár van, de ez már a második hétvége, amikor ilyen időjárással kell szembesülnünk. Ez nem hagyta, hogy sokat dolgozzunk [a második edzésen]” – összegzett Hamilton, aki pályafutása során nyolcadszor nyerheti meg a Magyar Nagydíjat.

Az első szabadedzés eredménye alapján erre jó esélye van, de Hamilton egyelőre nem akar túlzott várakozásokat ébreszteni. Az F1 riporterének azt mondta, a tréningen látottakból nem lehet kiindulni.  

„Mindenki különböző programokat fut a szárnyállások, az üzemanyagszintek és motorok tekintetében. Mi teljesítettük azt, amit kellett, úgy tűnt, hogy minden oké, de a harmadik szabadedzésen és az időmérőn sokkal szorosabb lesz a verseny. Akad még némi teendő az autóval, de elkezdett esni az eső, úgyhogy egy újabb száraz edzésig nem tudjuk meg, hogy mire jutottunk.”

Nedves pályán Bottas a 2. lett, de ez csak statisztikai formaság - GalériaForrás: Getty Images,/2020 Getty Images/Mark Thompson

Noha Hamilton a múlt hétvégén, a Red Bull Ringen pályafutása egyik legemlékezetesebb körét futotta az esős időmérőn és hatalmas fölénnyel megszerezte a pole pozíciót, azt mondta, a Hungaroringen szeretné, ha inkább száraz pályán folytatódna a program.

Személy szerint remélem, hogy száraz időmérő és verseny lesz, mert nagyon jó szárazon menni ezen a pályán, de nagyon trükkös az esőben.” 

Optimistán nyilatkozott James Allison, a Mercedes technikai igazgatója is az első szabadedzés után. Az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján úgy vélte, szépen alakult számukra a délelőtt. „Mindhárom gumikeveréket kipróbáltuk. A pilótáink igen elégedettek voltak az autójuk balanszával, és elég tempósnak is tűntek, úgyhogy jól sikerült az edzés” – összegzett a brit szakember.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK