A Ferrari 2022-ben motorszállítóként szállhat be az IndyCarba

Forma-1, Ferrari 637, CART, IndyCar
The Ferrari 637 racing car designed by Gustav Brunner to run in the American CART Indycar series on display at the Ferrari Museum on 6 February 2002 at the Museo Ferrari, Ferrari Museum in Maranello, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images
Vágólapra másolva!
Roger Penske, az IndyCar Series tulajdonosa kijelentette, a sorozat tárgyal a Ferrarival arról, hogy 2022-ben motorszállítóként beszálljanak a szériába. Az amerikai üzletember elárulta, a maranellóiak nagyon komolyan érdeklődnek a lehetőség iránt.

Miután a csapatok elfogadták a csökkentett költségvetési plafont, Mattia Binotto belengette, hogy a Ferrari vizsgálja a lehetőségét annak, hogy az F1 mellett más sorozatokban is elinduljon. A maranellóiak csapatfőnöke az IndyCart külön megemlítette.

Jelenleg a Chevrolet és a Honda szállít erőforrást a sorozatnak, de 2022-re egy harmadik vállalatot keresnek melléjük. Ekkor ugyanis az észak-amerikai széria is rálép a hibrid-meghajtás útjára, és 2,4 literes, ikerturbós V6-os erőforrásokat fognak használni. Roger Penske, az IndyCar tulajdonosa elárulta, beszélt Mattia Binottóval, az olasz márka F1-es csapatfőnökével.

Az IndyCar harmadik motorszállítót keres a Chevrolet és a Honda mellé, jelenleg a Ferrari az elsőszámú jelölt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Richard Rodriguez

„Az utóbbi időszakban a Ferrarira koncentráltunk – idézi a Racer. – Az elmúlt napokban közvetlen kapcsolatban álltam Mattia Binottóval, és megválaszoltam a felmerülő kérdéseit.

Penske hozzátette, Észak-Amerika a Ferrari legnagyobb felvevőpiaca, és IndyCar pedig nagy lehetőség lenne számukra. „Egyben azt is megalapozná, hogy [csapatként] beszálljanak az IndyCarba, de szerintem egyszerre elég egy dologgal foglalkozni" – utalt a motorszállításra.

– folytatta. – Elutaztak a Dallara [központjába], úgyhogy biztos, hogy nem csak üres pletykáról van szó. Egyelőre még nem ismerjük a dolog kimenetelét, de nálam folyamatosan napirenden van az ügy.”

A Ferrari 637-es, amivel a maranellóiak majdnem csatlakoztak a sorozathoz Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Mark Thompson

A Ferrari eddig csupán egyetlen futamon vett részt a sorozat elődjében, mégpedig az 1952-es Indy 500-on, de akkor Alberto Ascarinak nem termett sok babér. A 80-as években közel voltak ahhoz, hogy belépjenek a szériába, de hiába készült el az autó és a motor egyaránt, végül soha nem versenyeztek vele.