A csalódott Racing Point szerint a Renault óvása nem lesz sikeres

Forma-1, Sergio Pérez, Racing Point, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 03: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Racing Point RP20 Mercedes on track during practice for the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 03, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Csalódottságának adott hangot a Racing Point, amiért a Renault óvást nyújtott be ellene a Stájer Nagydíj után. A tavalyi Mercedes lemásolávásval vádolt csapat szerint a franciák nem fognak célt érni.

Reagált a Racing Point a Renault óvására, amelyet a francia istálló a Stájer Nagydíj után nyújtott be, mert szerinte a silverstone-i gárda autója nem felel meg az előírásoknak. A Renault azt kifogásolja, hogy riválisa megszegte azokat a pontokat, amelyek előírják, hogy bizonyos alkatrészek szellemi tulajdona az azt használó csapaté kell, hogy legyen, vagy ha harmadik féllel végezteti a tervezést, ez a fél nem lehet egy rivális csapat, vagy egy rivális csapatnak szintén ilyen munkát végző cég.

A Renault vádja szerint a Racing Point első és hátsó fékhűtője megegyezik a tavalyi Mercedesével. Az FIA a Stájer Nagydíj után le is foglalta a szóban forgó alkatrészeket mindkét rózsaszín autóról, továbbá arra kérte a Mercedest, hogy szolgáltasson neki olyan fékhűtőket, amelyeket a tavalyi autóján használt. A Racing Point szerint a Renault óvása „téves és rosszul informált."

A Renault óvása nem nyerte el a Racing Point tetszését Forrás: Getty Images

Az FIA felügyelőinek mindenek előtt azt kellett eldöntenie, hogy megalapozottnak tartják-e az óvást. Miután úgy határoztak, hogy az, bizonyítékok gyűjtésébe kezdtek, amelyek a már említett alkatrészek lefoglalását jelentik. A Racing Point ma reagált a történtekre.

Minden és bármiféle arra történő utalást, hogy valami rosszat tettünk, határozottan visszautasítunk. A csapat megteszi a szükséges lépéseket, hogy biztosítsa, a szabályokat a tények mentén alkalmazzák."

Ahogyan korábban megírtuk, az FIA meglátogatta a Racing Point gyárát és meggyőződött arról, hogy a csapat a szabályokat betartva tervezte és építette az idei autóját.

Az istálló ezt most is igyekezett hangsúlyozni, valamint kijelentették, szerintük a Renault nem fog célt érni az óvással.

„A szezon kezdete előtt együttműködtünk az FIA-val és kielégítő választ adtunk minden, az RP20-as eredetét firtató kérdésre. A csapat magabiztos azt illetően, hogy az óvást el fogják utasítani."

A Racing Pointnál nem aggódnak Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

A vizsgálat várhatóan hetekig el fog húzódni, a Racing Pointnak így most azzal a dilemmával kell szembenéznie, hogy ha továbbra is jelenlegi fékhűtő-kialakításával versenyez, az FIA pedig szabálytalannak találja azt, akkor a csapat el fogja veszíteni az időközben szerzett pontjait. A kialakítás módosítása minden bizonnyal ugyancsak fejtörést okozna a silverstone-i gárdának.