Társoldalunk:

Leclerc szerint ő hibázott, Binotto azonban nem keres felelőst

2020.07.12. 17:32

Charles Leclerc nem próbált meg kifogásokat keresni és kijelentette, minden felelősség őt terheli, amiért a Stájer Nagydíj első körében összeütközött Sebastian Vettellel. Mattia Binotto csapatfőnök ugyanakkor senkit sem akar okolni a kettős Ferrari-kieséssel végződő manőverért.

A lehető legrosszabb módon ért véget a Ferrari szenvedése a Stájer Nagydíj hétvégéjén. A maranellóiak hiába hoztak több fejlesztést is a szezon második futamára, azok nem hozták meg a várt hatást, mindkét pilóta csak a középmezőnyből indult, majd mindennek tetejébe a rajt utáni harmadik kanyarban összeütköztek és kiestek. Charles Leclerc azonnal magára vállalt minden felelősséget, Mattia Binotto csapatfőnök azonban nem szeretett volna senkit sem hibáztatni. 

Vettel sérült autóval bicegett vissza a bokszba - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Az ütközést Leclerc manővere idézte elő, a monacói az utolsó pillanatban tette be az autóját Vettel mellé, akinek nem volt hová mennie, mivel a külső oldalán is voltak. Leclerc Ferrarija lebontotta a másik vörös autó hátsó szárnyát, amivel Vettel futamának abban a körben vége lett, míg a másik autó még ment pár kört, mielőtt a sérülések súlyossága miatt az is ugyanarra a sorsra jutott.

A két pilóta még azon melegében megbeszélte a történteket, amelyekért Leclec teljes felelősséget vállalt.

„Elnézést kértem tőle, de ilyen helyzetben nyilvánvalóan nincs mentségem – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Egyszerűen csak csalódtam magamban, nagyon rossz munkát végeztem ma, cserbenhagytam a csapatot. Nem tehetek mást, mint hogy bocsánatot kérek, még ha tudom is, hogy ez nem elég. Remélem, hogy tanulni fogok ebből és a következő versenyeken erősebben térünk vissza. Kemény időszak ez a csapatnak, amelyben nincs szükségük az ilyenekre. A csapat minden erőfeszítése a kukában landolt miattam. Nagyon sajnálom, de tudom, hogy ez nem elég, túl optimista voltam."

Annak ellenére, hogy saját bevallása szerint is ő hibázott, Mattia Binotto nem akarta megnevezni Leclerc-t felelősként, helyette a csapategység fontosságára hívta fel a figyelmet. „Szerintem nem lehet sok mindent mondani a versenyzőknek – nyilatkozta a csapatfőnök. – Fájdalmas ilyen módon befejezni a futamot mindössze két kör után. Ez a legrosszabb lezárása egy nagyon rossz hétvégének, de nincs itt az ideje felelőst keresni vagy vádaskodni, helyette egységesen kell tovább dolgozni. Otthon megvannak a megfelelő embereink arra, hogy a lehető leghamarabb előrelépjünk."

Leclerc úgy érzi, nincs mentség a hibájára - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Vettel szerint is túl optimista volt csapattársa előzési kísérlete, mivel egyszerűen már nem volt hely több autónak abban a kanyarban. „Két másik autóval csatáztam, már így is hárman fordultunk be a hármas kanyarba. Nagyon meglepődtem, mert én voltam belül, nem számítottam arra, hogy Charles meg fog próbálkozni valamivel. Szerintem nem volt ott hely – ecsetelte a történteket a négyszeres világbajnok. – Nyilván nagy kár érte, az ilyesmit el kellene kerülnünk, de ezúttal nem sok mindent csinálhattam volna másként. Csak próbáltam konzervatív maradni és könnyedre venni a dolgot, mivel ez egy hajtű kanyar, így is nagyon szűk. Próbáltam helyezkedni a következő egyenesre, de akkorra már realizáltam, hogy eléggé megsérült az autó."

Az ütközés pillanata

Vetteltől megkérdezték, hogy azok után, hogy a múlt héten vezethetetlenné vált a Ferrarija a futamra, mennyire sajnálatos az ütközés abból a szempontból, hogy most nem volt alkalma megnézni, hogy sikerült-e változást elérni ezen a téren. A négyszeres világbajnok ezt, valamint azt is sajnálja, hogy nem tudták egy teljes versenytávon kiértékelni az új fejlesztéseket. „Ez sajnálatos, nyilván bónusz volt, hogy ugyanazon a pályán versenyeztünk, a mai nap a körülmények szempontjából is nagyon hasonló volt, de attól tartok, ezekre a kérdésekre már nem kapunk választ. Az autó sokkal jobbnak érződött pénteken, visszaváltozott olyanná, amilyen a múlt héten volt azelőtt, hogy a rossz irányba mentünk el. A fejlesztések szempontjából is sajnálatos a kiesés, mert igazán szerettük volna meglátni, hogy milyen az autó. Sajnos erre már nem kapunk választ."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK