Társoldalunk:

Hamilton: Soha nem versenyeztünk ennyire rossz körülmények között

2020.07.11. 19:28

Lewis Hamilton örül, hogy a mezőny lehetőséget kapott arra, hogy esőben döntsön a pole pozícióról. A brit pilóta a csapatát is dicsérte, amiért mindig jó helyen volt a pályán. Valtteri Bottasszal a fékje babrált ki.

Délután az elmúlt évek egyik legizgalmasabb időmérőjét láthatta a közönség, amit végül Lewis Hamilton brutális különbséggel, több mint 1 másodperces előnnyel zárt az élen. Sokáig nem volt biztos, hogy a kvalifikációt nem halasztják vasárnap délelőttre, végül némi csúszással, de ma zajlott le, ami Hamilton számára végül sikert hozott. 

„Ezek a lehető legrosszabb körülmények voltak, amelyek közepette vezethettünk – nyilatkozta az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón. – Hihetetlen kihívás volt, és hálás vagyok azért, hogy az időmérőt sikerült megrendeznünk azok után, hogy a délelőtti program elmaradt. Mindenki hatalmas feladat előtt állt, mivel látni csak minimális mértékben lehetett. Fontos volt, hogy tartsuk a megfelelő távolságot, a csapat pedig remekül teljesített ezen a téren.”

Hamilton örül, hogy a kvalifikációt végül szombaton rendezték meg - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Hamilton szerint a versenyirányításnak ritkán van könnyű dolga, de ma igazán nagy kihívással néztek szembe. Főleg azok után, hogy az eredetileg tervezett 3 órás kezdési időpont előtt ismét rákezdett az eső, majd a Q1 után folyamatosan romlottak a körülmények.

A Mercedes pilótája nem győzte hangsúlyozni, hogy ilyen helyzetben elég egy pillanatnyi figyelemzavar, és az ember könnyen nagy balesetet szenvedhet.

A 35 éves versenyzőnek tegnap gondjai akadtak az autóval, de ennek mostanra már nyoma sincs. „A srácok kiváló munkát végeztek tegnap este, hiszen ellenőrizték a kocsit, megnézték az adatokat, így megértettük, hogy mi okozta a problémát, és magabiztosabban vághattunk neki a mai napnak – fogalmazott. – Szóval semmilyen gondunk nincs, ami hosszabb távon is kihatna.”

Csapattársa, Valtteri Bottas csupán a 4. helyet szerezte meg, ami mindenképpen rossz eredmény a számára. A finn pilóta nem is elégedett, de elárulta, az autóval nem volt minden rendben, ami jelentősen megnehezítette az egyébként sem könnyű helyzetét.

 „Nem úgy nézett ki, hogy a 4. helyen fogok végezni, de a trükkös körülmények eltérő kihívásokat tartogatnak – mondta a Sky Sportsnak. – Nem sikerült eléggé felmelegíteni a gumikat, aminek az az oka, hogy a jobb első fékem az egész időmérő alatt túl meleg volt, így nem tudtam belőle kihozni a maximumot, ami esős időben különösen fontos lenne.”

Bottas jobb első fékje nem működött tökéletesenForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Joe Klamar

Bottast arról is kérdezték, hogy vasárnap újra előjöhetnek-e az Osztrák Nagydíjon tapasztalt váltógondok. A Mercedes versenyzője nem tudta megmondani, mivel az edzéseken nem futottak teljes versenytávot. Ezzel együtt az autó gyors, így várakozással tekint a futamra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK