Társoldalunk:

A Williams tehetsége jövőre csak a Mercedesért hagyhatná ott csapatát

2020.07.11. 13:27

A Mercedes junior programját és a Williams F1-es csapatát erősítő George Russell úgy véli, főnöke jövőre csak a brackley-iekhez engedné eligazolni. Claire Williams bízik benne, hogy az istálló képes lesz olyan autót adni a brit pilóta alá, amellyel igazán megmutathatja tehetségét.

George Russell napjaink egyik legígéretesebb fiatal versenyzője, de egyelőre kevés lehetősége volt arra, hogy ezt bizonyítsa. Ennek elsősorban a Williams az oka, ami tavaly annyira kilátástalan helyzetben volt, hogy lényegében csak csapattársával, Robert Kubicával versenyezhetett. Őt rendre le is győzte, de a lengyel pilótáról köztudott, hogy ralibalesete óta a jobb karja nem teljesen egészséges.

Mindezek ellenére lehet, hogy a Mercedes őt fogja szerződtetni, ha a továbbiakban nem tartana igényt Valtteri Bottas szolgálataira, vagy Lewis Hamilton valamilyen oknál fogva távozna a csapattól. Mivel Russell a Mercedes junior programjának a tagja, ezért ez kézenfekvő megoldás lenne, de jelenleg nem tűnik valószínűnek, hogy a brackley-iek pilótapárosa jövőre megváltozna. Így viszont a 22 éves versenyzőnek meg van kötve a keze, mivel a grove-i alakulattal 2021 végéig állapodott meg.

Egy napon Russell akár Hamilton csapattársa is lehetForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Clive Mason

„Jövőre szerződésem van a Williamsszel – nyilatkozta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján. – Emellett pedig a Mercedes junior pilótája vagyok, úgyhogy nem hiszem, hogy Claire [Williams] bárhova máshova elengedne.

Persze ki tudja, ez nem rajtam múlik, a sorsom az ő, illetve más, nálam jóval nagyobb hatalommal rendelkezők kezében van. Én csupán a saját feladatomra koncentrálok, mást nem tehetek.”

Claire Williamset is megkérdezték versenyzője kijelentésével kapcsolatban. A Williams csapatfőnök-helyettese tisztában van vele, hogy sok múlik rajta, illetve az istállón, ami Russell jövőjét illeti, ezért érez is némi nyomást, de megerősítette, hogy a brit pilóta hároméves szerződéssel rendelkezik, és még csak a második évében jár. Ez burkoltan azt jelenti, hogy Russell ingyen biztosan nem távozhat a csapattól.

Williams ezúttal is kiemelte, hogy a rengeteg nehézség ellenére a brit pilóta milyen remek hozzáállást tanúsított a 2019-es idényben, amit igyekeznek meghálálni.

George hatalmas tehetség, tele ambícióval, mi pedig olyan autót szeretnénk neki adni, amellyel megmutathatja ezt, és a pontszerző helyekért harcolhat

– fogalmazott, és hozzátette, a következő szezonnal kapcsolatban nem akar jóslatokba bocsátkozni. – Jelenleg az a helyzet, hogy két pilótával van szerződésünk 2021-re, mást pedig nem szeretnék mondani a témával kapcsolatban.”

Főnöke bízik benne, hogy az autó alkalmas lesz arra, hogy Russell bizonyítsa tehetségétForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Ami az autót illeti, a Williams mindenképpen fejlődött tavalyhoz képest, de úgy tűnik, még mindig a grove-i istálló a mezőny leggyengébb csapata. Ezzel együtt a lemaradás jelentősen csökkent, és ha valaki, akkor Russell kompenzálhatja a gépek közötti különbséget. Múlt héten például nem sok hiányzott neki, hogy pályafutása során először beverekedje magát a Q2-be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK