Társoldalunk:
Hírlevél

Leclerc büntetést kapott, hátrasorolják a rajtrácson

2020.07.11. 20:06

Nem hozott megváltást a Ferrari számára a Stájer Nagydíj időmérőjére érkezett eső, ráadásul Charles Leclerc még büntetést is kapott. A Scuderiánál nem ilyen eredményre számítottak.

Újításokkal érkezett a Ferrari a hétvégén zajló Stájer Nagydíjra, ezektől azt várták, hogy javulni fog az autó teljesítménye a múlt hét folyamán szintén a Red Bull Ringen megtartott Osztrák Nagydíjhoz képest. Nem így alakult, a pilóták az esőben sem tudtak előrelépést tenni, sőt, még gyengébb eredményt értek el.

Sebastian Vettel mindössze a 10. helyezett lett, Charles Leclerc pedig a 11. helyen kiesett a Q2-ben, ráadásul Danyiil Kvjat akadályozásáért 3 rajthelyes büntetést is kapott, így mindössze a 14. helyről kezdheti majd a szezon második versenyét. Az eredménnyel nem csak ő, a négyszeres világbajnok is elégedetlen.

Vettel megint a Renault-kkal küzdött, de ismét vereséget szenvedett - GalériaForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Leonhard Foeger

„Örülök, hogy az időmérőt nem halasztották el, még akkor is, ha többet reméltünk. Szerintem mindent megpróbáltunk, ami tőlünk telt, de sajnos túl sokáig tartott a működési hőmérsékletre melegíteni a gumikat, főleg az elsőket. Sokszor blokkoltak az első kerekek és a célegyenesben aquaplaning is volt. Az utolsó Q3-as köröm során mindent megpróbáltam, de elvesztettem az uralmamat az autó fölött a 8-as kanyarban, és nem tudtam javítani.”   

„Legalább leckét kaptunk a következő alkalomra, amikor ilyen körülményekkel szembesülünk. Az előrejelzés holnapra száraz időt ír, és a versenytempónk egy kicsit jobbnak tűnik, de nem tartunk ott, ahol szeretnénk” – összegzett a négyszeres világbajnok.

A Ferrarik a Q1-ben és a Q2-ben megpróbáltak a sor elejére kerülni, ezáltal az ellenfeleknél alacsonyabb hőmérsékletű abroncsokkal kezdtek.

Leclerc-nek nem kedvezett az sem, hogy erősebb lett az eső a Q2 végén, bár vele ellentétben az élmezőny akkor is tudott gyorsulni.

Leclerc csak a 14. helyről rajtolhat - GalériaForrás: 2020 Pool/2020 Pool/Joe Klamar

„Egyszerűen nem voltunk elég gyorsak. Meglep, amikor látom a különbséget az élen állókhoz képest. Bizonyos, hogy sok munka vár ránk. A balansz tekintetében az autót jó vezetni szárazon és esőben is nagyon hasonló, de itt-ott vannak megoldandó problémáink, és ilyen körülmények közepette a vezetési stílusomon is dolgoznom kell. Sajnos rákezdett az eső, amikor felraktuk a második esőgumi szettet a Q2-ben, nagy kár, hogy nem tudtunk javítani.”

Leclerc hozzátette, hogy agresszív beállításokat választott pénteken, ami kiszámíthatatlanabbá tette az autó viselkedését az esőben, szerinte ezért is megfizetett az időmérőn. Úgy vélte, a versenyen már helyesnek bizonyul majd a döntése, de a büntetése fényében még a múlt heti szereplésénél is nagyobb bravúrra lesz szüksége.  

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke „igazán elkeserítőnek” nevezte az eredményt.  

„El kell fogadnunk, hogy a stopper sohasem hazudik. Különböző körülmények között ugyan, de két időmérő edzésen sem voltunk versenyképesek, nem csupán azok ellen, akik az elmúlt néhány év során a legközelebbi ellenfeleink voltak, hanem még azok ellen sem, akik tegnap még alapvetően mögöttünk voltak.”

„Nagyon keményen dolgoztunk, hogy a tervezettnél hamarabb elhozzuk az újításokat, de ezek nem váltak be a pályán. Rá kell jönnünk, hogy miért, és változtatnunk kell a helyzeten, mert ez egyszerűen nem elég jó a csapattól, ami a Ferrari nevet viseli. Nem szabad felfokozott állapotba kerülni, de nem is hagyhatjuk figyelmen kívül a tényeket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK