Társoldalunk:

Gond volt Hamilton autójával, de enélkül sincs sokkal több a Mercedesben

2020.07.10. 19:15

Nem zárt jó pénteki napot a Mercedes a Stájer Nagydíjon. Toto Wolff csapatfőnök elárulta, hogy Lewis Hamilton nem véletlenül végzett csak a hatodik helyen a második szabadedzésen, valami gond volt az autójával, de ezt leszámítva sem olyan gyorsak, mint egy hete.

Az Osztrák Nagydíj szabadedzéseihez képest, amelyeket kivétel nélkül a Mercedes zárt az élen, eddig nem a címvédő istálló szájíze szerint alakulnak a dolgok a Stájer Nagydíjon. Különösen Lewis Hamilton szenvedett a második szabadedzésen, csak a hatodik helyet szerezte meg, 6 tizeddel elmaradva a második helyen záró csapattársától.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elismerte, hogy valamin gond van a hatszoros világbajnok autójával, amit orvosolniuk kell. Az osztrák üzletember szerint egyértelműen nincs meg az az előnyük, ami a múlt héten, így nem számítanak könnyű menetre a folytatásban.

Hamilton autója nem volt az igazi ma - Galéria!Forrás: Getty Images

Mivel az előrejelzések szerint szombaton nem biztos, hogy fognak tudni körözni a pilóták, a második szabadedzésen a szokottnál fontosabb volt a gyors kör megtétele, mivel adott esetben ennek a tréningnek a végeredménye adhatja a vasárnapi futam rajtrácsát. Tisztában volt ezzel a Mercedes is, amely nem spórolt annyira, amennyire ilyenkor szokott. „Nem voltunk teljesen támadó üzemmódban, de félgőzzel sem mentünk, már most egy kicsit jobban feltekertük a motort. Mondjuk úgy, hogy olyan teljesítményszintet használtunk, amit normális esetben pénteken nem szoktunk" – nyilatkozta Wolff az ORF-nek.

Ennek ellenére nem tudták megkaparintani az első helyet, Max Verstappen 4 századdal megelőzte Bottast, Hamilton pedig jókora hátrányban csak a hatodik lett.

Mint kiderült, valami nem volt rendben a hatszoros világbajnok autójával.

„Egy kicsit a sötétben tapogatózunk, különösen ami Lewist illeti. Gond van az autójával, de jelenleg nem tudjuk, hogy mi – ismerte be Wolff. – A lassú és közepesen gyors kanyarokban is össze-vissza mozog. Mindenről gyűjtünk azonban adatokat, amelyeknek idő kell a kielemzéséhez."

Azt Hamilton is megerősítette, hogy a második szabadedzés nagy részében nem tudott elég jó tempót autózni. „Relatíve normális edzésem volt, de eléggé messze voltunk a legjobbunktól, úgyhogy dolgoznunk kell azon, hogy rájöjjünk, miért” – nyilatkozta a hatszoros világbajnok.Az első szabadedzésen jól éreztem magam, majd a második elején is, utána azonban elkezdett gyengülni a tempóm. A többiek egyértelműen gyorsak, Valtterinek is jó a tempója, úgyhogy remélhetőleg holnap jobb napom lesz."

Nem bánná, ha esne, csak annyira ne essen, hogy ne tudjanak pályára lépni - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Hamilton szerint vagy a többiek lettek gyorsabbak a múlt hét óta, vagy ők lassultak le. Wolff szerint a Red Bull és a Racing Point esetében előbbi a helyzet, ezért nem számít akkora előnyre az időmérőn, mint amekkorában a múlt héten voltak. Ennél sokkal több nincs bennünk – mondta az egykörös tempóról. – Verstappen javult a múlt héthez képest, akárcsak a Racing Pointok, ők különösen nagyot léptek előre. Mindenki más lassabb lett, minket is beleértve. Törnünk kell a fejünket azon, hogy hol van a teljesítmény."

Hamilton reméli, hogy annyira nem fog esni szombaton, hogy ne lehessen vezetni, mivel szerinte szórakoztató lenne esőben menni. Az pedig, ha egyáltalán nem tudnának már körözni a futamig, különösen rosszul érintené, mivel akkor a hatodik helyről kellene rajtolnia. „Egyértelműen szívás lenne, ha nem lehetne megrendezni az időmérőt és innen kellene indulnom. A második szabadedzés nem volt valami nagyszerű, hátrébbról rajtolnék, mint a múlt héten. Egyértelműen kihívássá tenné a versenyt, úgyhogy holnap megpróbálok »száraz idő táncot« járni, ha van egyáltalán olyan."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK