Társoldalunk:

Ki kell cserélni az egyik Mercedes-motort a Stájer Nagydíj előtt

2020.07.09. 13:47

Motorcserével készül a hétvégére a Williams, miután George Russell feladta az idénynyitó Osztrák Nagydíjat. A Red Bull-Hondánál és a gyári Mercedesnél nem számítanak hasonlóra.

Antonio Giovinazzi után várhatóan George Russell lesz a második pilóta a mezőnyben, aki új erőforrás-alkatrészek bevetésére szorul az idei F1-es szezon során. A brit versenyző feladta az idénynyitó Osztrák Nagydíjat, és kiderült, a Williamsbe épített Mercedes-motor annyira megsérült, hogy azt cserélni kell a folytatás előtt.

Russell autója a 71 körös futam 49. körében adta meg magát, a csapat eleinte az üzemanyag-ellátás körül kereste a hibát, a Mercedesnél viszont a gyárban kielemezték a helyzetet, és úgy döntöttek, hogy új belsőégésű motort, MGU-H-t és turbót is beszerelnek az autóba.

Russell autójában motort kell cserélniForrás: AFP/Darko Bandic

A brit fiatal számára ez egyelőre nem jelent büntetést, de a szezon későbbi szakaszában várhatóan túllépi majd a meghatározott kvótát, ezt azonban az idei versenyek száma is befolyásolhatja.

A Williamsszel ellentétben a gyári Mercedesnél egyelőre elkerülték a sebességváltók kicserélését, ami azonnali büntetést eredményezne. A csapatnál egyelőre nem találtak végleges megoldást az Osztrák Nagydíjon tapasztalt műszaki problémákra, de várhatóan képesek lesznek enyhíteni a vibráció-jelentette kockázatot.

A Red Bull és a gyári Mercedes egyelőre megúszta az alkatrészcserétForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Szintén a múlt hétvégén használt alkatrészekkel tervez versenyezni a Red Bull is annak ellenére, hogy az istálló mindkét autója kiesett az Osztrák Nagydíjon. A Honda lépéseket tett, hogy ne ismétlődjenek meg a motorok meghibásodását okozó elektromos problémák.

„A csapattal közösen kielemeztük mindkét ügyet, és ellenlépéseket tettünk – mondta Tanabe Tojoharu, a Honda F1-es technikai igazgatója. – Mivel az erőforrások nem károsodtak, Max [Verstappen] és Alex [Albon] ugyanazokat fogja használni ezen a hétvégén is. Arra kell törekednünk, hogy mind a négy autóval befejezzük a versenyt és jó eredményt érjünk el velük.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK