Vágólapra másolva!
Megfontolt döntést hozott a visszatérésről a korábbi kétszeres F1-es világbajnok Fernando Alonso, akit a 2022-es szabályok csábítottak vissza a sportágba.

Szerdán a Renault megerősítette, hogy Fernando Alonso kétéves kihagyás után visszatér a Forma-1-be az enstone-i istálló színeiben. A pletykák miatt a bejelentés már várható volt, Alonso elhatározása viszont meglepetés, mivel a Renault jelenleg nem tartozik az élmezőnybe, és nincs garancia arra, hogy a következő két év során esélyessé válik a győzelemre.

Alonso viszont a bejelentés után optimistán nyilatkozott, megismételte a sajtóközleményben is foglaltakat a márkához való kötődéséről, és elárulta, elsősorban a 2022-es szabályok motiválják a visszatérésre.

Alonso kész a visszatérésre Forrás: Renault F1 Team

„Nyugodtan hoztam meg a döntést arról, hogy visszatérek a Forma-1-be a Renault-val, átgondolva, hogy ki vagyok manapság és milyenek a Renault kilátásai. A csapat vissza akar térni a dobogóra, ahogy én is. Nagyon közel állok a Renault márkához és nagyon büszkén képviselem.”

„Tudom, hogy milyen szerencsés vagyok, mert szünetet tarthattam, és most visszatérek. Az új szabályok végre ismét a teljesítmény középpontjába helyezik a versenyzőt. Igazságosabb lesz a verseny a csapatok között, és jobb lesz a műsor a pályán. Felkészültem, visszatértem!”

Alonso nemsokára 39 éves lesz, manapság már rendkívül ritka, hogy ilyen életkorban a pilóták futamgyőzelmet érnek el a Forma-1-ben.

Ez eddig összesen 9 pilótának sikerült, de napjainkban lényegében csak Kimi Räikkönennek, aki 39 évesen győzött a 2018-as USA Nagydíjon, rajta kívül Clay Regazzoni, Lee Wallard és Carlos Reutemann tudhatja magáénak ezt a bravúrt.

Az ennél is idősebb pilóták jellemzően az F1 hőskorában versenyeztek: Luigi Fagioli (53), Giuseppe Farina (46), Juan Manuel Fangio (46), Piero Taruffi (45), Sam Hanks (42) és Maurice Trintignant (40) az 1950-es években versenyzett. Graham Hill (40) a ’60-as évek generációjához tartozott, Jack Brabham (43) a ’70-es évekhez, Nigel Mansell pedig 41 évesen győzött 1994-ben, de ehhez az kellett, hogy Michael Schumacher és Damon Hill összeütközzön.

Alonsót mindenesetre a statisztika nem befolyásolja: „A stopper az egyetlen, ami számít, nem az életkor. Sohasem láttam még olyan versenyt, amelynek az eredményét az útlevélben szereplő születési dátum határozta volna meg, hanem mindig a stopper” – mondta az F1 hivatalos weboldalán megjelentett videóban.

„A Mercedesnél is lehet, hogy [Valtteri] Bottast és [George] Russellt választják majd, mert fiatalok? És [Lewis] Hamiltont kihagyják? Ennek semmi értelme. Szerintem a gyors srácok gyorsak lesznek, én pedig nem vesztettem a tempómból."