Társoldalunk:
Hírlevél

A Renault és Alonso sem tervezi, hogy már idén visszaül az F1-es autóba

2020.07.09. 20:06

A következő szezontól Fernando Alonso visszatér a Renault színeiben a Forma-1-be, de egyelőre a csapat és a pilóta sem tervezi azt, hogy szabadedzésen pályára lép az idei autóval. Alonso állítja, a korábbiaktól eltérő hozzáállással versenyez majd.

Kétéves kihagyás után Fernando Alonso visszatér a Forma-1 mezőnyébe, pályafutása során harmadszor is a Renault-hoz szegődött, és a tervek szerint a 2021-es, valamint a 2022-es szezont az enstone-i istálló színeiben tölti.

Alonso felbukkanása újabb fordulat a koronavírus által is felbolygatott pilótapiacon: először a Ferrari jelentette be, hogy az év végén Sebastian Vettel távozik a csapattól, majd kiderült, Carlos Sainz érkezik a helyére a McLarentől, ahova a Renault jelenlegi pilótája, Daniel Ricciardo igazol. Így nyílt hely Alonsónak ismét a mezőnyben.

Alonso 2018-ban versenyzett utoljára az F1-benForrás: DPPI/Clement Marin

Tekintettel arra, hogy lényegében mindenki jobban járna, ha már most elfoglalhatná az új helyét, és nem kellene 2021-ig várni, több pletyka is felröppent, hogy Alonso akár már az idén beülhet a Renault-ba, de a pilóta és leendő csapatfőnöke, Cyril Abiteboul azt mondta, egyelőre azt sem tervezik, hogy a kétszeres F1-es világbajnok szabadedzésen vezesse az idei autót.

„A terveket még nem dolgoztuk ki, részben azért, mert jelenleg az Indy 500 a legfontosabb prioritás a számomra. A csapatnak is mozgalmas ez az időszak, jön Ausztria, Magyarország, aztán Silverstone, úgyhogy mindkét fél nagyon elfoglalt a következő másfél hónapban” – mondta Alonso az F1 hivatalos weboldalán megjelent videointerjúban.

Szeptembertől az a terv, hogy meglátogatom a gyárat, találkozom a srácokkal, tartunk néhány megbeszélést. Az autót szerintem az idén egyáltalán nem fogom vezetni.” 

„Lehet, hogy elmegyek néhány versenyre, de csak azért, hogy lássam a csapatot dolgozni. Az enstone-i szimulátorban talán eltöltök majd néhány napot, és próbálok segíteni a csapatnak amennyit csak tudok” – tette hozzá a spanyol pilóta, aki 39 évesen tér majd vissza a sportág csúcskategóriájába.

Az idei és a jövő évi Renault nagyon hasonló leszForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Alonso álláspontjával egyetértett Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke is. A francia szakember kijelentette, nem hiszi, hogy Alonsónak szüksége van szabadedzésekre ahhoz, hogy hozzászokjon egy F1-es autóhoz. „Meglátjuk, hogy adódik-e kézenfekvő lehetőség. A 2018-as autóban bármikor pályára tudjuk küldeni. Nem tartom szükséges befektetésnek, hogy szabadedzésen vegyen részt.”

A spanyol pilóta a pályafutása során többször is összerúgta a port a csapataival, amikor nem jöttek az eredmények azért, mert az autója nem volt eléggé versenyképes. Most is felmerült, hogy Alonsónak lesz-e elég türelme a jelenleg csak a középmezőnybe tartozó Renault-hoz, de azt mondta, tudja, hogy milyen fába vágja a fejszéjét.

„Igen, készen állok, tisztában vagyok a kihívással. Tudom, hogyan fog kinézni a 2021-es év, az autó nagyon hasonlít majd a 2020-ashoz, amivel most versenyeznek, hiszen a vírus miatt egy évvel elhalasztották a szabályváltozásokat. Van tennivaló, ezzel képben vagyok, 2022 lehetőséget tartogat, de talán nem varázsütés.”

„Dolgoznunk kell, és már 2021-ben is lendületbe kell jönnünk, akkor is, ha az eredmények nem úgy alakulnak majd, ahogy reméljük, és amit a rajongók látni szeretnének. A háttérben viszont haladnunk kell, a gyárban mindenkitől motivációra van szükség. A 2003-as, 2004-es hangulatot kell visszahoznunk, amikor még nem értük el a célunkat, de látszott, hogy valami már készülőben van.”

Ricciardo az idei szezon során még ragaszkodik az autójáhozForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Ismét ezt akarom látni, a küldetésem is ez lesz. Ha létre tudjuk hozni a jövő győztes csapatát, az szenzációs lesz, ha még akkor vezetek, akkor az kiváló lesz, ha már nem, akkor annak is örülni fogok, ha egy Renault-akadémista teszi, mert létrehoztunk egy győzelemre esélyes csapatot.”

Ricciardo sem adja az autóját

Alonso esetleges szerepvállalásának kérdését az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján feltették az ülés jelenlegi birtokosának, Ricciardónak is. Kijelentette, szerinte a spanyol pilótának nincs szüksége arra, hogy első szabadedzéseken való részvétellel segítsék a visszatérését, és ő maga is arra készül, hogy a lehető legtöbbet vezethessen az idei szezon során.

„Egyáltalán nem úgy tűnt, hogy a korral lelassult volna. Az utolsó F1-es szezonja elég jól sikerült, úgy hallottam meg úgy is láttam. Az eredmények persze nem mindig jöttek, de eléggé nyilvánvalónak tűnt, hogy a lehető legtöbbet kihozza az autóból, úgyhogy nem hinném, hogy segítségre van szüksége.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK