Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel bővebben is beszélt a Ferrarival való szakításának körülményeiről, megkérdőjelezte a csapat indítékait, valamint leszögezte, a pénz egyáltalán nem játszott volna szerepet a közös út folytatásában, amit ő mindvégig elképzelhetőnek tartott.

Az Osztrák Nagydíj előtti csütörtökön Sebastian Vettel elárulta, a Ferrarival való szakítása nem közös döntés eredménye volt, hanem a Scuderia a semmiből közölte vele, hogy nem tart igény a szolgálataira 2021-től, majd a verseny után a Red Bull birtokában lévő Servus TV-nek bővebben is beszélt az elmúlt időszakról. A négyszeres világbajnok elmondta, hogy azonnal felhívta Helmut Markót, a Red Bull tanácsadóját a Ferraritól érkező telefonhívás után, de nem azért, hogy felajánlja szolgálatait egykori csapatának.

Vettel az utolsó pillanatig azt hitte, új szerződést fog aláírni a Ferrarival Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Miután csütörtökön Vettel közölte, hogy meglepődött, amikor egyszer csak felhívták, most elmondta, ő igenis elképzelhetőnek tartotta szerződése meghosszabbítását. Egészen a telefonig azt hitte, a csapatnak is ez a célja. „Az elmúlt öt év nem azt hozta, ami szerintem mindkét fél célja volt.

– közölte. – Azt mondták, hogy folytatni akarják a közös munkát. Aztán a semmiből kaptam egy telefonhívást, hogy nem lesz semmilyen ajánlat és nincs közös jövőnk. Ez elsőre meglepett."

Mattia Binotto a koronavírus miatt megváltozott helyzettel indokolta Vettel elküldését,

a négyszeres világbajnok azonban finoman utalt rá, hogy szerinte nem ez a valódi indok.

„Nem akarok ezen lovagolni, de nem hiszem, hogy a koronavírus-helyzet és az egyéb dolgok annyira döntőek lesznek ebben a helyzetben" – célzott csapatfőnöke azon állítására, hogy a pandémia következtében változó helyzet módosította a Ferrari álláspontját arról, hogy miként képzeli el a jövőt.

Nem gondolja, hogy a koronavírus indokolná, hogy el kell hagynia a Ferrarit Forrás: 2020 Pool/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved/Mark Sutton

Még a bejelentés előtt olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a felek a pénzügyekben nem jutottak egyezségre, mivel a Ferrari jelentősen csökkenteni akarta Vettel fizetését.

A pénz azonban semmilyen szerepet sem játszott, lévén ajánlat sem született.

„Olyan hírek is megjelentek, hogy nem tudunk megegyezni a pénzügyekben. Ez azonban nem jelentett gondot és nem is jelentett volna [ha lett volna ajánlat] – mondta Vettel. – Ha az ember hosszú ideje van a Forma-1-ben és elég szerencsés ahhoz, hogy sikeres legyen és ezáltal bizonyos mértékű függetlenségre tegyen szert, akkor az ilyesmi nem jelenthet akadályt. Ezért is volt meglepő a döntés."

A négyszeres világbajnok ezzel együtt nem tehet mást, mint együtt él azzal, hogy ez az utolsó szezonja vörösben.

Továbbra is próbálom végezni a munkámat, jobban, mint vasárnap, és a lehető legjobbamat nyújtani a csapatnak, hogy jól érjen véget a közös út."

Marko és Ecclestone is tanácsot ad Vettelnek

A Ferrari világbajnoka a beszélgetés során felfedte, hogy a mai napig baráti viszonyt ápol Helmut Markóval, a Red Bull 77 esztendős tanácsadójával, emiatt pedig rögtön tanácsot kért tőle, miután a Ferrari közölte vele a döntést.

Azért hívtam, mert nagyon jól kijövök vele, évek óta a bizalmasom, ezért tanácsot kértem tőle. Elmondtam neki, hogy mi a helyzet. Tudjuk, hogy ami a szívén, az a száján. Beszéltem vele, aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Az ezzel kapcsolatos beszélgetéseket én kezdeményeztem."

Továbbra is mindent bele fog adni Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Nem csak Marko, hanem Ecclestone is adott tanácsot barátjának, többek között javasolta neki, hogy hozza nyilvánosságra a részleteket arról, hogy miként zajlott az elküldése Maranellóból. „Sokat beszéltem Sebastiannal az utóbbi időben. Azt tanácsoltam neki, hogy hozza nyilvánosságra az igazságot a Ferrarival történt szakításról – nyilatkozta a Forma-1 korábbi ügyvezető igazgatója az F1-insidernek. – Ez fontos volt neki.

A vasárnapi vezetői hibának ehhez semmi köze, az ilyesmi bármikor megeshet. Lewis Hamiltonnak sem volt a legjobb hétvégéje a mostani."

Marko mindehhez hozzátette, hogy az is csak Vettel nagyságát mutatja, hogy két hónapot várt az igazsággal, és mostanáig hallgatott arról, hogy mi állt a háttérben. „Én sokkal hamarabb elveszítettem volna a türelmemet – mondta az osztrák. – Hogy Sebastian ilyen sokáig várt az igazság felfedésével, csak azt mutatja, hogy milyen nagyszerű csapatjátékos ő valójában."