Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: Hamiltonnak másképpen kellene versenyeznie

2020.07.06. 16:40

Christian Horner arra célozgatott, hogy Lewis Hamiltonnak változtatnia kellene a test-test elleni küzdelmekben tanúsított viselkedésén. A Red Bull csapatfőnöke szerint Alexander Albon minden szempontból ártatlan volt, amikor vasárnap összeütközött a hatszoros világbajnokkal. 

Eseménydús volt a Forma-1 szezonnyitó Osztrák Nagydíja, de a legnagyobb vitát kiváltó eset egyértelműen Lewis Hamilton és Alexander Albon között történt. A thai-brit versenyző a harmadik biztonsági autós fázis utáni újraindítást követően a 4-es kanyarban körbeautózta riválisát, aki viszont meglökte, így a Red Bull megpördült. A hatszoros világbajnokot 5 másodperces büntetéssel sújtották, így hivatalosan a 4. helyen végzett.

A két pilótának nem ez volt az első összetűzése, hiszen a tavalyi Brazil Nagydíj végén Hamilton volt az, aki megforgatta Albont, megfosztva ezzel élete első dobogós helyezésétől. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt tanácsolná versenyzőjének, hogy legyen óvatos, ha legközelebb a Mercedes-pilóta közelébe kerül a pályán. Persze nem azért, mert most ő lett volna elővigyázatlan.

Horner szerint Hamiltonnak kellett volna másképpen cselekednie

„Alexnek nem volt meg az egyenesbeli sebessége, ezért tudta, hogy a tapadási előnyének köszönhetően egy kanyar be- vagy kijáratánál kell előznie – nyilatkozta az Autosportnak. – Ami őt illeti, teljesítette a feladatot, és már Valtteri [Bottast] vette volna üldözőbe, amikor Lewis betette az egyik kerekét.

Szóval úgy gondolom, hogy inkább őt kellene megkérdezni, hogy mit csinálna másképpen."

Hamilton büntetéséről Horner a futam után annyit mondott, hogy ez Albonon már nem segített. Vele ellentétben Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke valódi véleményt fogalmazott meg a szankcióról, amikor kifejtette, szerinte a sportfelügyelők túl szigorúak voltak pilótájával.  Erre reagálva a brit szakember továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a brackley-iek versenyzője hibázott.

„Alexé volt a kanyar, és már a kijáratnál volt – magyarázta. – Fogalmam sincs, hogy Lewisnak miért kellett beszúrnia. Alex számára nyilván frusztráló, hogy három futamon belül másodszorra történik ez vele.

Szerencsétlen eset volt, már csak azért is, mert szerintem lett volna esélye a győzelemre.”

Néhányan azért hibáztatják Albont, mert úgy gondolják, nem volt elég türelmes. Főnöke azonban állítja, a 24 éves pilóta ezen a ponton sem okolható, mert a friss lágy gumik adta lehetőséget a lehető leghamarabb ki kellett használnia.

Főnöke úgy véli, Albon még csak túlságosan türelmetlen sem voltForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

„A legnagyobb előnye az abroncsok melegítésénél volt, mert a Mercedesnek jó néhány, a biztonsági autó mögött megtett kör után kellett munkára bírnia a kemény gumikat – folytatta. – Láthattuk, hogy a Mercedes az egyenesekben rendkívül gyors volt, úgyhogy [Albonnak] meg kellett csinálnia. A kanyarban sikerült is neki, hiszen ő volt előrébb, és már kigyorsított, amikor Lewis elütötte a jobb hátsó kerekét. Emiatt nem lehet haragudni rá.”

Hamilton elnézést kért, de a véleménye nem változott

Hamilton kijelentette, a történtek ellenére továbbra is tiszteli Albont, és semmilyen ellenérzése nincs vele szemben. A hatszoros világbajnok úgy véli, amíg a brazíliai eset teljes mértékben az ő hibája volt, addig a mostani incidensről fenntartja eddigi véleményét, miszerint csupán versenybaleset történt.

Hamilton továbbra is úgy gondolja, hogy versenybaleset történtForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

„Sokkal jobb gumikon volt, az én kerekeim pedig blokkoltak a bejáratnál, persze ezzel együtt próbáltam védeni a pozíciómat – mondta el a Mercedes futam utáni sajtóbeszélgetésén, ahol a GPhírek is jelen volt. – A kanyart normálisan vettem, de a pálya a külső ív felé lejt, ezért sokszor alulkormányzottság lép fel. Én továbbra is csökkentettem a sebességemet, amikor ő már gyorsított, hiszen óriási tapadása volt."

„A bal oldalán még mindig volt egy autónyi hely, de végül összeértünk. Sajnálatos, ami történt, hiszen senkivel nem akarok ütközni,

Tiszteletben tartom a sportfelügyelők döntését, de továbbra is azt gondolom, hogy versenybalesetről van szó.”

Hamilton hozzátette, ha nem is személyesen, de egy interjúban elnézést kért Albontól, még mielőtt megnézte volna az esetet. Ezzel együtt a visszajátszások megtekintése után arra a következtetésre jutott, hogy egyikük sem hibáztatható lényegesen nagyobb mértékben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK