Társoldalunk:
Hírlevél

A Renault nem fog fejleszteni az idei motorján

2020.07.06. 19:41

Cyril Abiteboul kijelentette, a Renault-tól nem várhatóak további fejlesztések, amelyek az erőforrást érintik. Az enstone-iak csapatfőnöke gazdasági szempontokkal indokolta a döntést.

Az idei szezon számos szempontból alakul másképpen, mint általában, és ezek közül az egyik aspektus a fejlesztés. Az aerodinamikát illetően az FIA viszonylag nagy mozgásteret hagyott a csapatoknak, viszont más területeket befagyasztott vagy erősen korlátozott.

Ilyen a motor is, hiszen innentől kezdve csupán az energia-visszanyerő rendszert lehet fejleszteni, de azt is csak egyszer, emellett pedig az esetleges megbízhatósági problémákon lehet javítani az FIA engedélyével. Éppen ezért volt kulcsfontosságú, hogy a gyártók milyen erőforrást visznek az Osztrák Nagydíjra. A Mercedes és a Honda módosított a melbourne-i specifikáción, míg a Ferrari és a Renault nem. Utóbbi idén már nem is fog, legalábbis Cyril Abiteboul kijelentése alapján.

Abiteboul leszögezte, a Renault-nál idén nem várható motorfejlesztésForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Kompromisszumokat kell kötnünk és áldozatokat kell hoznunk annak érdekében, hogy kezeljük a nagyon komoly krízist – nyilatkozta a múlt hétvégén a francia istálló csapatfőnöke. – A díjazás mértéke csökkenni fog, emellett tárgyalunk néhány szponzorral, akik egyébként rendkívül hűségesek, de ők is kihívásokkal néznek szembe a saját területükön.

Ezért kellett meghoznunk néhány döntést, melyek közül az egyik, hogy ami minket illet, leállítjuk a motorfejlesztést.”

A 42 éves szakember hozzátette, a Renault-motor az elmúlt években rengeteget fejlődött, amit mindenki elismer. Ezért, valamint pénzügyi megfontolások alapján született meg az elhatározás, hogy a közeljövőben magára az autóra fókuszálnak. A döntés abból a szempontból mindenképpen indokolt, hogy tavaly alulmaradtak saját ügyfélcsapatukkal, a McLarennel szemben, vagyis mindenképpen van hova fejlődniük.

A Renault (és a McLaren) nem lógott ki a mezőnyből a végsebességeket tekintveForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Az enstone-iaknak és a wokingiaknak abból a szempontból nem kell aggódniuk, hogy a sebességmérési pontoknál nem lógtak ki lefelé a mezőnyből. A korlátozott fejlesztési lehetőségek miatt pedig nem valószínű, hogy a szezon során jelentős hátrányba kerülnek a riválisokkal szemben.

Kérdés, hogy a hosszú évek óta fennálló megbízhatósági problémákat mennyire tudták orvosolni.

Daniel Ricciardo hűtési problémák miatt esett ki a vasárnapi Osztrák Nagydíjon, a másik három autó viszont problémamentesen célba ért. A Renault számára jó hír, hogy úgy tűnik, a Mercedesnél és a Hondánál sincs minden rendben ezen a téren.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK