Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel: Örülök, hogy csak egyszer pördültem meg

2020.07.05. 18:48

Sebastian Vettel a szinte vezethetetlen autónak tulajdonította, hogy egy megpördülés miatt nem tudott jobb eredményt elérni az Osztrák Nagydíjon. Eközben a második helyen végző Charles Leclerc, valamint a Ferrari csapatfőnöke is igyekszik a realitás talaján maradni a váratlan jó eredményt követően.

A vártnál sokkal jobban szerepelt a Ferrari a szezonnyitón, miután borzasztó gyenge időmérős szereplést követően Charles Leclerc révén megszerezte a második helyet. Ugyanakkor sem a monacói pilóta, sem Mattia Binotto csapatfőnök nem esik abba a hibába, hogy ebből messzemenő következtetéseket vonjon le a folytatásra, hiszen mindketten tudják, hogy ez az eredmény nem a valós teljesítményüket türközi.

Eközben Sebastian Vettelnek a lehető legrosszabbul kezdődött a szezonja, a négyszeres világbajnok egy megpördülés után csak a tizedik lett, elmondása szerint a pénteki edzésekhez képest sokkal rosszabb lett az autója, és annak is örül, hogy csak egyszer forgott meg.

Leclerc szerint ez az eredmény felért nekik egy győzelemmel, de nem szabad elfelejteniük, hol is tartanak valójában - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

„Egyáltalán nem számítottunk erre, egyértelműen örülhetünk a dobogós helyezésnek, de továbbra is nagyon csalódottak vagyunk a teljesítményünk miatt – nyilatkozta Binotto a Sky Sportsnak. – A tegnapi napon az egyértelműen látszott, hogy még ott sem tartunk, mint amire számítottunk. Tudtuk, hogy nehéz lesz, hogy a szezonnak ebben a szakaszában nem leszünk versenyképesek, de az időmérő nagyon rossz volt, és ilyen rossz időmérő után az ember nem számít dobogós helyezésre."

Nem csak a svájci csapatfőnökre, hanem a hetedik helyről rajtolva a dobogó második fokára felálló Leclerc-re sem volt jellemző a nagy örömködés. A monacói tudja, hogy részben a körülményeknek köszönheti a jó eredményt. „Kihoztuk a legjobbat a lehetőségeinkből. Minden alkalommal, amikor lehetőség adódik előttem, azt agresszív módon kihasználom, így kellett ma vezetnem. Mindez azonban nem feledteti el velem, hogy nagyon keményen kell dolgoznunk ahhoz, hogy javuljunk, mert a teljesítmény terén nem tartunk ott, ahol akarunk. Igen, az eredmény nagyszerű, de sok munka áll előttünk. Nem leszünk minden hétvégén ilyen szerencsések a Safety Carokkal és a balesetekkel, de keményen fogjuk nyomni."

Kihozták a maximumot a lehetőségekből - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Binotto az eredmény mellett más pozitívumot is talált a mostani hétvégében. „Amiatt nagyon boldog vagyok, ahogy a csapat egész hétvégén dolgozott. Amikor ilyen rossz helyzetben vagyunk, az olykor a csapatnak is nehéz lehet, de nagyon egységesek voltunk itt a pályán és Maranellóban is. Szerintem ez az erősségünk, amire büszkék lehetünk, mert eléggé biztos vagyok benne, hogy ha ilyen egységesek maradunk, akkor előbb-utóbb vissza fogunk térni."

Ami Sebastian Vettelt illeti, a négyszeres világbajnoknak semmi sem jött össze. A 11. helyről közepes gumin rajtolva a Safety Car miatt nem tudta pozíciókra váltani eltérő taktikáját, majd miközben Carlos Sainzot próbálta megelőzni, rosszul mérte fel a helyzetet, megpördült, amivel nagyon hátraesett. Végül a kieséseket és a biztonsági autós fázisokat kihasználva tizedik lett. Hogy őszinte legyek, örülök, hogy csak egyszer pördültem meg. – mondta a Sky Sportsnak. – Szűk lett a hely, Carlos befordult, én pedig a határon voltam, mert olyan közel akartam maradni, amennyire csak lehet. Elveszítettem az autó hátulját, de őszintén szólva ma egy párszor megtörtént velem ugyanez, úgyhogy örülök neki, hogy csak egyszer lett belőle megpördülés."

Vettel ismét hibázott - Galéria!Forrás: AFP/Joe Klamar

A levezető körben Vettel azt mondta a csapatrádióban, hogy „nagyon nehéz verseny volt, az autót nagyon nehéz volt vezetni, a féktávokon nagyon rossz volt a stabilitás, az autónak köze nem volt ahhoz, amilyen két nappal ezelőtt volt." Ezt a leintés után is megerősítette. „Meg kell vizsgálnunk, de az biztos, hogy az autót nagyon nehéz volt ma vezetni. Megpróbáltam minden tőlem telhetőt, a biztonsági autós periódusok nyilvánvalóan segítettek nekünk, a vége elég szórakoztató volt, de nem ilyen eredményt akartam elérni."

Mattia Binotto megjegyezte, hogy mivel a Red Bull nullázott, jól jöttek volna a Vettel által elhullajtott pontok.

A csapatfőnök kertelés nélkül kimondta, hogy pilótája nem nyújtott valami jó teljesítményt ma. „Nem ez volt a legnagyszerűen versenye. Szerintem nem érezte magát kényelmesen az autóban, nem tetszett neki az egyensúly. Azt mondta, hogy az autó nem volt olyan jól vezethető, mint pénteken. Amikor egy pilóta ilyen helyzetbe kerül, akkor nem tudja a legjobbját nyújtani. A megpördülés nem volt valami nagyszerű megmozdulás a részéről, szerintem ezzel ő is tisztában van. Sajnálatos, mert ma fontos lett volna pontokat szerezni, különösen úgy, hogy a közvetlen riválisunk nem szerzett pontot. Sajnálatos, de most meg kell értenünk, hogy miért nem volt olyan az autó, mint előtte."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK