Társoldalunk:
Hírlevél

Norris két körrel a leintés előtt tudta meg, hogy meglehet a dobogó

2020.07.05. 20:40

Mindössze két tizedmásodpercen múlt Lando Norris pályafutásának első dobogós helyezése a Forma-1-ben, a fiatal brit ráadásul csak az utolsó pillanatban tudta meg, hogy nyomnia kell, ahogy a csövön kifér.

Nem akármilyen körülmények között szerezte meg pályafutása első dobogós helyezését a Forma-1-ben Lando Norris, a McLaren 20 esztendős pilótája. A wokingiakkal második szezonját kezdő versenyző a 71 körös Osztrák Nagydíj 69. körének elején még az ötödik helyen autózott, a hármas kanyarban azonban bevetődött Sergio Pérez mellé, utána pedig rákapcsolt, hogy a leintésig 5 másodpercen belülre kerüljön az időbüntetést kapó Lewis Hamiltonhoz képest. Mindez végül úgy sikerült neki, hogy az utolsó körben az övé lett a leggyorsabb kör, amit pályafutása során szintén először tudhat magáénak.

Norris nagyot hajrázott - Galéria!Forrás: AFP/Darko Bandic

Norris a futam után a Sky Sportsnak nyilatkozva elárulta, hogy amikor megelőzte a Racing Pointot, a csapat még nem közölte vele, hogy Hamiltont megbüntették, és akár a dobogó is elérhető közelségbe kerülhet. „Nem tudtam, hogy mekkora kockázatot vállaljak Checo megelőzéséhez. Volt egy meleg pillanat még korábban, amikor Charles [Leclerc] megelőzött. Egy kicsit rosszul mértem fel, hogy mennyire fog lelassulni, ezért közel kerültem ahhoz, hogy letörjem az első szárnyamat."

Külön csavar a történetben, hogy közben Pérezt is megbüntették, Norrisnak ezért elég lett volna mögötte maradnia ahhoz, hogy végül előtte rangsorolják,

ott loholt azonban a nyakában csapattársa, Carlos Sainz, aki gyakorlatilag belehajszolta az előzésbe.  

„Egy kicsit óvatos voltam, de közben Carlos ott jött mögöttem, tudtam, hogy meg fogja próbálni, hiszen nyilván le akar győzni, ahogy én is őt. Amikor megelőztem Checót, tudtam az öt másodperces büntetéséről, de ennél többről nem.Mindig szenvedtem, amikor közel kerültem az előttem haladóhoz, és sebezhetőbbé váltam a mögöttem érkezővel szemben. Úgyhogy tudtam, hogy meg kell próbálnom megelőzni [Pérezt].Aztán amikor jött Lewis büntetése, tisztában voltam vele, hogy kicsit oda kell lépnem neki."

Két tizeden múlt a dobogó - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Végül mindössze két tizedmásodpercen múlt, hogy 5 másodpercen belülre tudott kerülni Hamiltonhoz és meglett neki a harmadik hely, azzal együtt pedig az első dobogós helyezés. „Remélhetőleg ez csak a kezdet és sok követi még. A közeljövőben nagyon nehéz lesz ezt többször megismételni, de remélhetőleg azután menni fog. Már tegnap is madarat lehetett volna fogatni velünk, de tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz ma bármi ehhez hasonlót elérni, de sikerült.A tempónk nem igazán volt meg ehhez az eredményhez, de minden adódó lehetőséget kihasználtunk.Nem adtuk fel, kockázatot is vállaltunk. Nagyon boldog vagyok, néhány év óta ez az első trófeám."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK