Binotto: Egyértelműen a mi döntésünk volt Vettel elküldése

Forma-1, Osztrák Nagydíj Sebastian Vettel, csütörtök, Scuderia Ferrari
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 02: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari talks in the Drivers Press Conference during previews for the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 02, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Sutton/Pool via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari csapatfőnökét szembesítették Sebastian Vettel nyilatkozatával, amelyben a négyszeres világbajnok elárulta: a Scuderia nem tartott rá igényt a jövőben, és nem ő szakított a csapattal. Mattia Binotto nem tudja, hogy jó döntést hoztak-e pilótájuk elküldésével, akinek megérti a meglepődöttségét.

Noha a májusi bejelentés után a Ferrari azt kommunikálta, hogy közös megegyezéssel válnak el útjai Sebastian Vettellel, az Osztrák Nagydíj hétvégéjének csütörtöki napján a négyszeres világbajnok más megvilágításba helyezte a történteket, mivel elárulta: gyakorlatilag a csapat közölte vele, hogy nem akarják meghosszabbítani a szerződését és nem számítanak rá 2021-től. Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke ezek után természetesen nem kerülhette el a kérdést arra vonatkozóan, hogy mi változott február és május között.

A februári autóbemutatón még úgy tűnt, a Ferrari Vettellel tervez Forrás: NurPhoto/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A csapat tavaly és az idei szezon elején, azaz a februári autóbemutatón és a februári tesztek során is végig hangsúlyozta, hogy Vettel az első számú jelöltjük, a céljuk a szerződéshosszabbítás a négyszeres világbajnokkal. Ez azonban végül mégsem történt meg, és mint most kiderült, nem Vettel volt az, aki nem akarta folytatni az együttműködést. „A téli időszak alatt mind nyilvánosan, mind a vele folytatott privát beszélgetések során mindig azt mondtuk, hogy ő lenne az első számú választásunk, ezt megerősíthetem – nyilatkozta Binotto az FIA sajtótájékoztatóján, majd kitért arra, hogy sok pilóta ajánlotta fel szolgálatait nekik. – Normális, hogy a téli szünetben sok versenyző megkeres minket, hogy lenne-e lehetősége a Ferrarinál versenyezni, most is ez történt. Ez azonban nem változtatta meg az álláspontunkat, Seb volt az első számú jelölt."

A csapatfőnök magyarázata alapján a járványhelyzet és az azáltal megváltozott körülmények vezettek oda, hogy végül mégis Vettel elküldése mellett döntöttek.

„Hogy mi történt azóta? Szerintem a vírus és a járványhelyzet megváltoztatta az egész világot, nem csak a motorsportot és a Forma-1-et. A költségplafont is nagyban módosították, sokkal szigorúbb lett, az új szabályok pedig 2021 helyett 2022-ben érkeznek, ami szintén fontos számunkra. Az autók fejlesztését szinte teljes mértékben befagyasztották 2020-ra és 2021-re, az egész szituáció más lett. Mindennek tetejébe pedig a szezon sem kezdődött el, így Sebnek sem volt lehetősége visszatérni a pályára és bizonyítani, hogy mennyire motivált, hogy a Ferrarinak vezessen. Ez sajnálatos volt rá nézve. A leállás alatt végül pedig újra kellett gondolni a helyzetünket. Hoztunk egy döntést, ami egyértelműen a mi döntésünk volt, úgyhogy ez a mi felelősségünk, és ezt kommunikáltuk is felé."

Vettel érthetően nem örül a Ferrari döntésének Forrás: 2020 Pool/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved/Mark Sutton

Binotto őszintének nevezte Vettelt, amiért csütörtökön elárulta, hogy a Ferrari szakított vele, majd elismerte, pilótája „nem tejesen érti a döntést, de ilyen az élet." „Hallottam, hogy azt mondta, meg volt lepődve, én is úgy emlékszem, hogy igen, egyértelműen meg volt” – utalt a kettejük közti telefonbeszélgetésre.

A Sky Sportsnak nyilatkozva a csapatfőnök félig-meddig beismerte, hogy jobban is kezelhették volna a helyzetet, azt pedig csak remélni tudja, hogy jól döntöttek. „Nehéz megmondani, hogy jó döntést hoztunk-e, de remélhetőleg igen. Hogy kommunikálhattuk-e volna jobban felé mindezt? Erről már mi is beszéltünk. Úgy gondolom, hogy mindig van mód arra, hogy jobban végezzük a dolgunkat."

A tisztelet és a támogatás megmarad

Vettel nem mindennapi helyzetben vághat tehát neki az idénynek, hiszen úgy kell teljesítenie azt, hogy ő és a csapat is tisztában van vele, jövőre már nem dolgoznak együtt. Ez felvet különböző kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mennyire fogják őt háttérbe szorítani Charles Leclerc-rel szemben. A négyszeres világbajnok állítása szerint semennyire.

Vettel biztosította a csapat arról, hogy egyenlőként kezelik Leclerc-rel Forrás: Ferrari

„Bíznom kell benne [hogy 100%-os támogatás kapok]. Beszéltem nekik a félelmeimről, a kapott válasz azonban megnyugtatott.”

– nyilatkozta az ORF-nek, majd leszögezte, ő is csapatjátékos lesz. –Soha nem szégyelltem kimondani, amit gondolok, de a külvilág felé mindig meg fogom védeni a csapatomat, ez ezután sem lesz másként."

Binotto is igyekezett hangsúlyozni, hogy bárhogy is döntöttek, továbbra is tiszteli Vettelt. „Szerintem nagyszerű időszak volt, eddig öt év, a jelenlegivel együtt hat – összegezte a német és a Ferrari közös periódusát. – Ő egy nagyszerű bajnok és remek ember is. Szerintem mindenki a Ferrarinál, a szurkolóink és a csapatban dolgozók is igazán imádják a vele töltött időszakot. Személy szerint nagyon tisztelem őt, mind profi autóversenyzőként, mind emberként, ezen pedig a döntésünk egyáltalán nem változtat."