Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes pilótái sem számítottak ekkora előnyre

2020.07.04. 18:06

Senki sem tudott beleszólni a két Mercedes házi csatájába az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén, ami Valtteri Bottast és Lewis Hamiltont is meglepte.

Noha tisztában voltak vele, hogy jó autójuk van, még a Mercedest is meglepte, hogy mekkora fölénnyel szerezték meg az első rajtsort az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén. Valtteri Bottasnak a lehető legjobbkor sikerült mindent összeraknia magában és az autóban, saját elmondása szerint második, végül kicsúszással végződő körében pedig még tovább gyorsulhatott volna.

Tudtuk, hogy jó autónk van, de mindig szkeptikusak vagyunk – értékelt Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sportsnak, majd elmondta, nekik szinte már csak bónusz volt ez az eredmény. – Annyira jó visszatérni, az egyik mérnökünk azt mondta, hogy ez az eredmény csak a hab a tortán, már visszatérni is nagyszerű volt. Nem ez a kedvenc pályánk, valahogy itt mindig szenvedünk, a motorral foglalkozó srácok elképesztő munkát végeztek, hogy felkészítsék az erőforrást. Tavaly a hűtés is hátráltatott minket, most viszont minden összeállt, az pedig, hogy egy nekünk nem fekvő pályán erős teljesítményt nyújtottunk, jó előjel a szezonra, de még csak egy kicsi."

A két Mercedes-pilóta nem talált legyőzőre az időmérőn - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Wolff a pole pozíciót megszerző, a Red Bull Ringen hagyományosan jól szereplő Bottas teljesítményét is méltatta. „Ez a pálya mindig is feküdt neki, hihetetlenül erős volt akkor, amikor a legjobban számított, Mielőtt kicsúszott, két tizeddel volt jobb az előző körénél. Szerintem egy kicsit hátráltatta Lewist a kicsúszása, de jó látni, hogy egy szinten vannak, mindkettejük motivációjának jót tesz."

Bottas is megerősítette, hogy jobb körön volt akkor, amikor a négyes kanyarban elhagyta a pályát, végül azonban az első köre is elég volt a pole-hoz. „Végre sikerült a magam és az autó részéről is felszabadítanom némi teljesítményt. Bizonyos kanyarokban néha jól mentem, de nagyrészt le voltam maradva, de végül sikerült megtalálnom a hiányzó önbizalmat és javulni tudtam azokon a területeken, amelyeken kellett, képes voltam autózni néhány jó kört és összerakni a kirakós darabjait."

Hamilton csapattársa mögött érkezett akkor, amikor Bottas kicsúszott, elmondása szerint azonban nem veszített időt emiatt.

„A négyes kanyarból kifelé nagy porfelhőt láttam, nem tudtam, hogy hol az autó vagy ilyesmi, de aztán láttam, hogy Valtteri visszajött a pályára. Szerencsére ez nem igazán befolyásolta a körömet, mindketten megtartottuk a helyezésünket, úgyhogy ennyi. Nem láttam sárga zászlót. Amikor kijöttem a kanyarból és ráléptem a gázra, arra gondoltam, hogy Valtteri talán csak kicsit szélesre futott és egyből visszajött az aszfaltra, ezért a kavicsokat és az autót figyeltem az ideális íven, de nem volt ott semmi, úgyhogy folytattam a körömet, majd a hatos kanyarban láttam Valtterit félrehúzódva."

Bottas pályafutása 12. pole pozícióját szerezte - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Verstappen a harmadik helyen már több mint 5 tizedmásodpercet kapott a jobbik Mercedestől, a többiek pedig értelemszerűen még ennél is nagyobb lemaradást szedtek össze, ami mindkét pilótát meglepte. „Meglepett a többiekkel szembeni előnyünk, nagyon lenyűgöző” – mondta Bottas, akihez csapattársa is csatlakozott.Nem számítottunk ekkora előnyre, de ez megmutatja, hogy milyen remek munkát végez mindenki a gyárban. Azt gondoltuk, hogy a többiek elég gyorsak lesznek ahhoz, hogy az első helyért harcoljanak. Ez az autónk valós tempója, amin javítani tervezünk a jövőben."

Hamiltont vizsgálták, de nem büntették

A felügyelők azért idézték be a hatszoros világbajnokot az időmérő után, mert nem lassított a Bottas kicsúszásakor érvénybe lépő sárga zászlós jelzésnél, a bizonyítékok vizsgálatakor azonban megállapították, hogy Hamiltonnak az ötös kanyarban egy zöld LED-panel is jelzett, azaz a versenyző ellentétes jelzéseket kapott, így eltekintenek a szankciótól. Hamilton így sem úszta meg büntetés nélkül a napot, egyik körét ugyanis elvették, amiért a 10-es kanyarban túl szélesre futott, de így is megtartotta a második helyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK