Társoldalunk:

Mercedes: Hamilton és Bottas megtartása a prioritás

2020.07.03. 14:17

Ismét felbolydult a méhkas Sebastian Vettel körül, miután az Osztrák Nagydíj csütörtöki sajtóeseményein többször is elmondta, hogy derült égből villámcsapásként élte meg Mattia Binotto telefonját, miszerint a Ferrari nem kívánja meghosszabbítani a 2020 végén lejáró szerződését.

Vettelről azóta mindenféle spekuláció elterjedt, összeboronálták már a McLarennel (ahova Daniel Ricciardo érkezik), a Renault-val (ahol Fernando Alonso szerződtetéséről pletykálnak, de még nincs döntés), sőt az Aston Martinnal is, ahol a tulajdonos fiát kellene félreállítani miatta. A Red Bull nem hajlik arra, hogy visszafogadják egykori protezsáltjukat.

Vettel jövője az év egyik nagy kérdése - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

Marad a Mercedes, ahol papíron szintén mindkét pilóta szerződése lejár, de Lewis Hamilton maradása borítékolható, ha a felek meg tudnak állapodni. Valtteri Bottas folyamatosan egyéves szerződéseket kap, és ha véletlenül nem őt választanák, akkor sem feltétlenül Vettel az elsőszámú jelölt.

Toto Wolff csapatfőnök eddig nyitva hagyta a kérdést, azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a jelenlegi pilótáik megtartására koncentrálnak. Ezt erősítette meg az Osztrák Nagydíjon is.    

„Nagyszerű srác – méltatta Vettelt a BBC 5 Live műsorában. – Nem szabad figyelmen kívül hagynunk őt, de a prioritás Lewis és Valtteri, nagyon reméljük, hogy meghosszabbítjuk a szerződéseiket” – szögezte le az osztrák csapatfőnök.

Vettel nem mondta ki, de lényegében csak a Mercedes felel meg az elvárásainak - GalériaForrás: AFP/Joe Klamar

Vettel csütörtökön kijelentette, hogy egyelőre nem kezdett tárgyalni a jövőről, és azt sem zárta ki, hogy visszavonul, ha nem kap megfelelő lehetőséget. Az év végén szintén távozó RTL-nek utalt arra, hogy a Mercedes megfelelne az elvárásainak.

„A Mercedes a mezőny legjobb autója, és akárki is kap ülést náluk, garantált, hogy ő a világbajnoki címért küzdhet. Nekem fontos, hogy versenyképes autóm legyen a jövőben, úgyhogy ez egy lehetőség, de nem ismerem a Mercedes terveit” – állította. – Egyelőre nem sürgős, meglátjuk, mit hoz az első néhány verseny.”

Sokkolta a döntés

Vettel az RTL-nek is elmondta, hogy meglepetésként érte Binotto hívása, mert „néhány hónapig eléggé világos volt, hogy együtt akarjuk folytatni, aztán május elején megkaptam a hívást, ami tisztázta, hogy a csapat nem hajlandó folytatni. Ezzel a téma le is zárult.” Hozzátette: „Azelőtt teljesen az ellenkezőjét kommunikálták annak, ami végül is történt.”

Vettel szeretne szépen búcsúzni a Ferraritól - GalériaForrás: AFP/Leonhard Foeger

A négyszeres világbajnok nem tagadta, hogy először sokkolta a hír, és nagy meglepetésként érte, alapvetően viszont optimista hozzáállású, és szépen szeretne búcsúzni a csapattól.

„Szerintem mindkét fél szeretné tisztességesen lezárni ezt – mondta. – Az a célunk, hogy rendesen, összefogva érjünk az év végére. Nem az én stílusom visszavágni, pont az ellenkezője a célom. A rám váró feladat és esély lebeg előttem, a többit, beleértve a jövőmet is majd meglátjuk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK