Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel nem hiszi, hogy a pole pozícióért küzdhet Spielbergben

2020.07.03. 20:58

Felemásan alakultak a pénteki szabadedzések a Ferrari pilótái számára, de a csapatfőnökhöz hasonlóan abban egyetértenek, hogy az autó egyelőre nem tartozik az élmezőnyhöz.

Mindössze a 4. helyet érte el Sebastian Vettel az idénynyitó Osztrák Nagydíj második szabadedzésén, Charles Leclerc pedig csupán a 9. helyezett lett a spielbergi tréningen, messze lemaradva a Mercedes autóitól. Már ebből látható, hogy Vettel számára jobban indult a hétvége, de ő sem lehet elégedett a Ferrari helyzetével.

„Rendben volt a napunk. Semmi gondunk nem akadt az autóval – nyilatkozta a német pilóta. – Mindannyiunknak jót tett, hogy visszatértünk a pályára, és az is, hogy elég gyorsan felvettük a ritmust, nem okozott problémát, hogy teljesítsük a folyamatainkat. A tempó és a versenyképesség terén érdekes nap volt. Úgy gondolom, láthattuk, hogy nem mi vagyunk az élen, nem mi vagyunk az esélyesek.”

A Ferrari egyelőre nem elég gyors - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

„Az [élmezőny] után elég nagy a mozgolódás, igen szoros a verseny. Meglátjuk, mi lesz, a holnap a nagy nap. Nem hiszem, hogy a pole pozícióért küzdhetünk, de meg kell próbálnunk a legjobbnak lenni az élen csatázók mögött. Nem igazán foglalkoztunk a körülöttünk lévő csapatokkal, mert mindig nehéz megjósolni, hogy milyen üzemanyagszinttel mennek. Holnap meglátjuk, mert ma nem volt tiszta a kép. Rajtunk múlik, hogy fejlődjünk és gyorsuljon az autónk. Gyenge a tapadásunk és a leszorítóerőnk a többiekhez képest.”

Leclerc örömmel ült vissza az autóba, de aztán nem volt sok oka a boldogságra, el is ismerte, hogy a gyenge eredmények közepette nem tudta teljesen élvezni a vezetést. Úgy vélte, az autója balansza „nem olyan rossz”, de „az általános teljesítmény terén fel kell zárkóznunk”, vagyis a Ferrari egyelőre lassú.  

„A gyenge tempónak nincs konkrét oka, ezért holnap különböző dolgokkal fogunk próbálkozni, és meglátjuk, hogy sikerül-e teljesítményt nyerni. Az időmérő jó műsor lesz, mert elég szorosan állnak a csapatok. Keményen fogunk küzdeni, hogy holnap erősebb autónk legyen.”

Leclerc belekerült a mezőny sűrűjébe - GalériaForrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke már az első szabadedzés után temetni kezdte a hétvégét, az Autosportnak elismerte, hogy korrelációs problémákkal szembesültek a szimulációs eszközeik és a barcelonai teszten visszakapott adatok esetén, ezért új alapokra kellett helyezniük a munkát. Az FIA pénteki sajtótájékoztatója után időt kért a felzárkózáshoz.

„Ahogy arra számítottunk, nehéz a helyzetünk a pályán, mert nem vagyunk annyira gyorsak, amennyire szeretnénk. Már a téli tesztek alapján tudjuk, hogy az autó nem úgy szerepel a pályán, ahogy azt elvártuk, ezért a projektet át kell gondolnunk, ezt Maranellóban már meg is kezdtük. Hosszú volt a [kényszerű] leállás, csak 5-6 hete végzünk igazi munkát. A fejlesztés már korábban megkezdődött, de azt le kellett állítanunk, mert felül kellett vizsgálnunk a projektet. Szükség van néhány versenyre, hogy megérkezzenek a fejlesztések, amelyek remélhetőleg megoldják a gondokat. Nehéz hétvégénk lesz, ezt már az első szabadedzés is megmutatta.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK