Társoldalunk:
Hírlevél

Pompás izgalmak jöhetnek az F1-ben - a Mercedes mögött

2020.07.04. 06:30

Régóta nem volt ilyen változatos a kép a dobogóért vívott versenyben, bár valószínűleg csak a legalacsonyabb fokért mehet harc, a Mercedes annyira kiemelkedő formát mutatott Ausztriában. Esélylatolgatás tartalma új animációval is bővült, amin megmutatjuk, honnan számíthat meglepő fenyegetésre a Red Bull és a Ferrari.

Hogy milyen volt az Osztrák Nagydíj első edzésnapja pesszimista szemmel? Úgy látszik, az erősorrend megint nem ígér hosszú és izgalmas bajnoki küzdelmet, a Mercedes a szezon köridőben legrövidebb pályáján csúnyán tarolt, legközelebbi riválisuk hátránya is 6 tizedmásodperc fölött volt. Tetemes előny pedig az elmúlt két évben nem termett babér nekik az osztrák pályán.

És optimista megközelítéssel? Mögöttük váratlanul színes volt a kép, az időmérő szimuláción nem csak Ferrarik és Red Bullok tömörültek a rangsorban, a Racing Point (3. és 7.), a Renault (5.) és a McLaren (6.) is jó helyekre tapadt, nem megszokott pozícióba lökve Max Verstappent, Charles Leclerc-t és Alexander Albont.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

Verstappenről ugyan kiderült, hogy megsérült az első szárnya a legjobb körén, de ő és a csapattársa is feltűnően sokszor küszködött az autó irányításával. Egy mért körön elő szokott fordulni különböző okokból furcsa sorrend, de a versenyszimulációk átfogó eredményei jobb támpontként szolgálnak az esélylatolgatásra – és az alábbi animációban látható, hogy bizony ez alapján is akadnak új jelentkezők a dobogóra.

A Red Bullra és a Ferrarira legalább egy új irányból fenyegetés érkezhet a Racing Point által, amely egyelőre igazolja, hogy sokra viheti a tavalyi Mercedes-modell koppintásával. Sőt, Sergio Pérez nemhogy tartotta velük az iramot a versenyszimuláción, összességében gyorsabb is volt náluk. Számítottunk rá, hogy gyorsak lesznek, de lenyűgöző, mekkora előnyük volt a középmezőny többi részéhez képest egy ilyen rövid pályán – nyilatkozta Carlos Sainz, a McLaren versenyzője.

A Ferrarihoz ezen kívül talán a Renault, a McLaren és esetleg az Alfa Romeo is a vártnál közelebb kerülhet.

A Haas pilótája, Romain Grosjean szerint három rétegben különül el a mezőny eleje: a Mercedest a Red Bull, majd a Racing Point követi, és csak ezután jön a Ferrari, a McLaren és a Renault.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images,/2020 Getty Images/Mark Thompson

Ami valószínű, hogy a két nagynak jelentősen csökkent a hibahatár, és például elképzelhetetlennek látszik, hogy a Q2-ből a lágy gumival próbáljanak meg továbbjutni és azzal rajtolni. Talán a Mercedesnek sem fér ez bele.

Az animáción látható, hogy a Mercedesnél azért nem egyértelmű Hamilton fölénye. Egy körön valóban verte Bottast, de a finn jobban szerepelt a versenyszimuláción, jobb átlagot produkált. Az előző három évben Ausztriában két időmérőn és két futamon legyőzte világbajnok csapattársát hasonló előzményeket követően, tehát marad remény arra, hogy az élen se legyen minden sima.

Pénteken a Mercedes még aggódhatott, miután a Red Bull óvást nyújtott be a DAS miatt, de a sportfelügyelők végül a világbajnoki címvédő javára döntöttek. Szombatra néhány fokkal melegebb időt jósolnak, a csapatnál arra tippelnek, hogy ilyen körülmények között nem lesz majd akkora az előnyük, mint pénteken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK