Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes még nem tudja, mi okozta Bottas váltóhibáját

2020.07.03. 20:06

A világbajnoki címvédőnél sem tudják pontosan, mennyire hihetnek a versenyképességükben a pénteki szabadedzések után. Sok újítást teszteltek, és gondjaik is akadtak Spielbergben.

Mindkét szabadedzést a Mercedes pilótái zárták az élen, az egykörös tempó terén megnyugtató fölénnyel. Ez papírforma eredmény, mivel az előszezoni teszteken is a W11-es szerepelt a legjobban, de figyelemre méltó, mert Lewis Hamilton a 2016-os győzelme óta még dobogóra sem állhatott itt. A brit pilóta most örült, hogy visszaülhetett az autóba, ami szerinte sokat fejlődött tavaly óta.

„A pálya kissé nyírkos volt, és bár a tapadás jobb lesz, a pálya állapota csak igen csekély mértékben javult. Ma jól festett a helyzet, de sohasem lehet túl sok következtetést levonni a szabadedzések alapján. Nem tudni, milyen teljesítmény- és üzemanyagszinttel mennek a többiek. Fenntartásokkal kezeljük a mai eredményt, próbáljuk finomítani az autót, és holnap tovább küzdeni.”

Bottas pénteken Hamilton árnyékában maradt - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Valtteri Bottas hozzátette, minden egyes kört élvezett az autóban, úgy érezte, lépésről lépésre haladtak, de ő is jónak értékelte a pénteki eseményeket annak ellenére is, hogy a második szabadedzés végén akadt némi problémája a sebességváltóval, délelőtt pedig kicsúszott a kavicságyba.

„A tapadás gyenge volt, de biztos vagyok abban, hogy a hétvége során javulni fog. Erre oda kell figyelnünk, mert eléggé befolyásolhatja a beállításokat ezen a pályán. A legnagyobb kihívás az lesz, hogy eltaláljuk a balanszot a lassú és a gyors kanyarokban is, és finomhangoljuk az autót a szombati, egykörös etapokra úgy, hogy figyelembe vegyük a versenytempót is.”

A finn pilóta hozzátette, ő is érdeklődve várja, hogy kiderüljön, hol tartanak az ellenfelekhez képest. E téren Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke sem tudott konkrétumokat mondani, de megjegyezte, az autó balansza még nem tökéletes, és általában szorosabb lesz küzdelem, amikor felmennek a hőmérsékletek. Holnap pont ez várható, így a gumik más működési tartományba kerülhetnek.

Akadtak bukkanók a Mercedesnél is - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Shovlin hozzátette, nem volt fenékig tejfel a Mercedes pénteki napja: „Elég sok új fejlesztésünk érkezett, mióta legutóbb használtuk az autót a téli teszteken, úgyhogy mozgalmas napunk volt, mert mindent leellenőriztünk.”

„Akadtak kisebb nyűgjeink is, ami akadályozta a pilótáink munkáját: Lewisnál elszállt a telemetria a második tréning elején, Valtteri pedig korábban befejezte az edzést egy sebességváltó-hibával. Ezt még vizsgáljuk, és pillanatnyilag nem tudjuk, mi okozta. Az elmúlt évek során ez a pálya nem volt kegyes hozzánk, de az autónk az év eleje óta viszonylag jól működik.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK