Társoldalunk:
Hírlevél

A gyenge köridők ellenére Verstappen optimista a pénteki edzések után

2020.07.03. 17:42

Nem a Red Bullok ostromolták a köridőtáblázat legjobb pozícióit az Osztrák Nagydíj pénteki szabadedzésein, de ez nem szegte Max Verstappen kedvét. Alexander Albon és Christian Horner is arra számít, hogy csak szombaton szabadulnak majd el igazán a lóerők.

Mindkét pénteki szabadedzésen a Mercedes pilótái voltak a leggyorsabbak, pedig a Red Bullnál nagyon fogadkoznak, hogy mindent megtesznek az idei sikerek ellenére. Pusztán az egykörös tempó alapján kialakult sorrendet elnézve ez pénteken nem igazán sikerült, hiszen Max Verstappen csupán a 8. helyezett lett, Alexander Albon pedig a 13. helyen zárt.

„Jól ment, szerintem jó napunk volt – kontrázott Verstappen a Sky Sports kérdésére. – A köridők nem igazán árulnak el semmit, mert eltörtem az első szárnyamat a leggyorsabb körömön. Úgy gondolom, magabiztosak lehetünk, mindig vannak dolgok, amiket lehet jobban csinálni, de mindent összevetve szerintem jó nap volt, és várom már a holnapi folytatást.”

Verstappen nem a tempójával vetett szikrákat pénteken, de így is optimista maradt - GalériaForrás: AFP/Leonhard Foeger

Az előszezoni tesztekhez hasonlóan a Red Bullok ismét instabilnak tűntek, Verstappen és Albon is pörgött-forgott, de a thai pilóta nem tulajdonított ennek nagy jelentőséget, szerinte mindössze annyi történt, hogy a versenyszimuláció során az autója elvesztette a tapadást, miközben ő igyekezett keményen nyomni a pedált.

„Elég könnyű ez a pálya, nagyobb küszködés lett volna, ha Magyarországon kezdünk! – utalt a Hungaroring kanyargós jellegére és a várhatóan magas hőmérsékletekre. – Jó érzés volt, szerintem mindenki elég gyorsan felvette a ritmust, és már pénteken is szoros a verseny” – összegzett a thai versenyző.

Albon szerint van még kiaknázatlan teljesítmény a Red Bullban.

„Igen, igen. Szerintem tudjuk, milyen téren kell még erősítenünk, rövid- és hosszabb etapokon is vannak még olyan pontjai az autónak, amit még csiszolni szeretnénk, és még mindenki visszafogott motor-üzemmódokkal megy. Holnap meglátjuk, mi a helyzet.”

Verstappen egyik megpördülése, még az első szabadedzésen

Ugyanezt várja Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is. A brit szakember elmondta, a pályán kívül is küzdenek a Mercedesszel, mert szeretnének tisztán látni a címvédő által bevetett DAS-kormányművel kapcsolatban. Horner megerősítette, hogy a mérnökeik eltérő álláspontot képviselnek a kormány funkciójáról, mint a Mercedes, ezért nem zárta ki, hogy még pénteken óvást nyújtanak be.

Ettől függetlenül továbbra is a Mercedes autóit tartja a legerősebb ellenfélnek, de az eredmények kapcsán ő is úgy véli, hogy csak szombaton leszünk okosabbak.   

„A Mercedes eléggé favoritként érkezett a hétvégére, mi próbáljuk a lehető legjobb teljesítményt kinyerni az autónkból, hogy nyomás alá helyezzük őket. Az elmúlt néhány év során ez kedvező pálya volt a számunkra, de igaz, hogy ők nem szerepeltek jól. Tavaly a túlmelegedéssel küzdöttek, stratégiai hibákat követtek el, és remélhetőleg ezen a hétvégén megküzdhetünk velük.

„A pálya még eléggé nyers, sok új alkatrészt is felszereltünk az autóra, ezekről adatokat gyűjtünk, talán csak holnap kezdenek igazán felforrósodni a dolgok. Az autók már ma is versenyképesnek tűnnek, a Racing Point eléggé harcos, aztán majd meglátjuk, mi sül ki ebből.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK