Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel: Meglepett, hogy a Ferrari nem is ajánlott szerződést

2020.07.02. 18:27

Több részletet is tisztázott Sebastian Vettel az Osztrák Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján a Ferraritól való távozásával kapcsolatban. A német pilóta jövője egyelőre teljesen nyitott.

A Ferrari és Sebastian Vettel bejelentése volt az F1-es holtszezon legfontosabb híre. A csapat bejelentette, hogy közös megegyezéssel nem hosszabbítják meg a négyszeres világbajnok év végén lejáró szerződését. A csapat közleményében Vettel is azt mondta, hogy nem volt meg a közös akarat a folytatáshoz, de a spielbergi sajtótájékoztatón ennél egyoldalúbb képet festett.

„Nyilvánvalóan meglepett, amikor Mattia [Binotto csapatfőnök] felhívott, és azt mondta, hogy a csapat részéről nincs meg a szándék a folytatásra. Sohasem jutottunk el az egyeztetésekig, nem kaptam ajánlatot, ezért nem volt miben elakadni” – nyilatkozta a német pilóta az első sajtóeseményen, amin a bejelentés óta részt vett.

Vettel az Osztrák Nagydíj helyszínén - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Vettelt a közvélemény azóta lényegében minden csapattal összeboronálta, ahol volt, van vagy esetleg lehet szabad hely a 2021-es szezon során, ő azonban leszögezte, hogy egyelőre nem tárgyal egyik istállóval sem, és hangsúlyozta, fontos a számára, hogy helyes döntést hozzon a pályafutása jövőjével kapcsolatban.

Nagyon versengő a természetem, nagy sikereket értem el a sportban és motivált vagyok, hogy még többet nyerjek. Ehhez a megfelelő csomagra és emberekre van szükségem.” 

A négyszeres világbajnok ugyanakkor nem zárta ki a visszavonulás lehetőségét sem: „Ha felbukkan a megfelelő lehetőség, akkor szerintem elég világos a helyzet. Ellenkező esetben talán valami mást kell keresnem.” Később hozzátette, „hajlandó” folytatni, mert még sok van benne, de „ha nem jön össze, akkor talán ideje valami másba fogni.”  

Vettel és Leclerc autója a gépátvételnélForrás: AFP/Joe Klamar

A német pilóta érlelni akarja magában a döntést, nem akar elhamarkodottan kiszállni, hogy aztán a visszatérésen töprengjen. Arra számít, hogy a következő hetek-hónapok során fog letisztulni a sorsa.  

Nem zárja ki, hogy segítse Leclerc-t

A szezon egyik legfontosabb kérdése, hogy vajon Vettel hajlandó lesz-e segíteni csapattársának, Charles Leclerc-nek abban az esetben, ha ismét a monacói pilóta kerekedik felül. Vettel ezt nem zárta ki, de ahogy ez elvárható, nem is állt be önként a sorba ifjú csapattársa mögé. „Nem fogom megkönnyíteni Charles életét a pályán” – szögezte le.  

Vettel jövője nyitott kérdésForrás: AFP/Mark Sutton

„Mindig is megpróbáltam beépülni a csapataimba, és ez igaz a Ferrarinál töltött időszakomra is. Az ember szeretne sikereket elérni és gondoskodni a saját eredményéről, de végül is egy csapatnál is versenyzünk. Ezt most elég nehéz megválaszolni, mert nem tudjuk, hogy milyen jellegű szezon vár ránk, milyen versenyképesek leszünk és egyebek.”

Ha olyan helyzet alakul ki, és teljesen észszerű, akkor elvárható mindkét pilótától, hogy segítse a másikat. Ennek nem hiszem, hogy bármi köze van ahhoz, hogy lejár a szerződésem és elhagyom a csapatot.”

Tekintettel arra, hogy a Ferrari a két hét múlva esedékes Magyar Nagydíjra erősen átalakított autóval készül, a maranellói istálló várhatóan nem lesz harcban a világbajnoki címért, legalábbis nem a szezon elejétől. Ez alapján úgy tűnik, Vettel számára elment a hajó, hogy elérje végső célját a Ferrarival. Szerinte egyszerű oka volt annak, hogy ez nem sikerült.

A szokásos pályabejárás a Ferrari mérnökeivelForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

„Azt meg kell jegyezni, hogy attól a naptól, amikor csatlakoztam, közösen mindent megpróbáltunk, hogy küzdjünk a világbajnoki címért. Ezt több alkalommal is megtettük, nem nyertük meg, úgyhogy ebből a szempontból lehet azt mondani, hogy én vagy mi kudarcot vallottunk. Kijelöltünk egy világos célt, amit el akartunk érni, és igaz, hogy eddig ez nem sikerült.”

Ez a szezon még előttünk áll, nagyon furcsa a kezdet, az egész év, nincsenek itt a rajongók, úgyhogy lehetetlen megmondani, mi vár ránk. Túl korai lenne még mindent leírni, 

de amikor visszatekintünk, itt-ott voltak hiányosságaink és sohasem tudtunk olyan csomagot összerakni, ami az év végéig elég jó lett volna, hogy a világbajnoki címért küzdjünk. Előfordult, hogy az év felénél még közel jártunk, de aztán megnőtt a különbség, így a Mercedes és Lewis simán legyőzött minket. Végül is, elég egyszerű: nem voltunk elég gyorsak, a csomagunk nem volt elég jó, és csapatként nem voltunk olyan erősek, mint a Mercedes.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK