Társoldalunk:
Hírlevél

Räikkönen: A tesztelés eredményeiből már nem lehet kiindulni

2020.07.02. 16:16

A szokásos, szűkszavú stílusában válaszolgatott Kimi Räikkönen az idénynyitó előtti sajtótájékoztatón feltett kérdésekre. Csapattársához, Antonio Giovinazzihoz hasonlóan nem akar jóslásokba bocsátkozni az erőviszonyok és a jövőt illetően sem.

A pilóták sincsenek tisztában azzal, mire számíthatnak a hétvégi Osztrák Nagydíjon, ez derült ki Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi válaszaiból az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyre az állandó akkreditációval rendelkező újságírók kaptak meghívást, köztük tudósítónk, Mészáros Sándor.

Az Alfa Romeo pilótái legutóbb a barcelonai teszten ülhettek az autójukban, bemelegítő edzésnapot a csapat nem tartott. A 2007-es világbajnok úgy véli, „nagyjából semmit” sem lehet sejteni az előszezoni tesztek eredményei alapján, az erősorrend csak az osztrák edzéseken kezd majd körvonalazódni.

Räikkönen érkezése a zeltwegi katonai repülőtérre - GalériaForrás: AFP/Erwin Scheriau

„A tesztelés alapján minden évben lehetetlen megmondani, hogy ki, hol áll. Sok a spekuláció, de az első versenyen mindannyian meglátjuk majd, mi a valós helyzet. Most nem sikerült megrendezni az első futamot [Ausztráliában] és közben mindenki elkezdett fejlesztéseket is készíteni, úgyhogy majd a hétvégén meglátjuk” – összegzett a tőle megszokott szófordulatokkal.

Giovinazzit arról kérdezte a moderátor, hogy szerinte sikerült-e kijavítani a tavalyi Alfa Romeo gyengeségeit, de az olasz pilóta is kitérő választ adott.

„Remélem, igen. Nehéz megmondani. Ahogy Kimi is elmondta, a hivatalos, barcelonai teszt óta Melbourne lett volna az első lehetőségünk, hogy kiderüljön, hol tartunk, de ami történt, megtörtént – utalt az első nagydíj törlésére. – Majd holnap kiderül, főleg a szombati időmérőn, de már holnap lesz némi fogalmunk a versenytempóról, ami vasárnap fontos lesz.”

Giovinazzi a csütörtöki pályabejáráson - GalériaForrás: AFP/Joe Klamar

A szokatlanul hosszú holtszezon során több pilóta is elkezdett helyezkedni, Sebastian Vettel helyére jövőre Carlos Sainz ülhet, őt pedig Daniel Ricciardo pótolja a McLarennél. Arról is pletykáltak, hogy az idei lesz Räikkönen utolsó szezonja a Forma-1-ben, de a finn pilóta leszögezte, a 2021-es szabálymódosítások 2022-re halasztása nem befolyásolja a döntését.

Ez nem igazán meghatározó a jövőbeli történésekkel kapcsolatban. A helyes válasz az, hogy a következő szezon kezdete előtt, de nem tudom. Még egyetlen futamot sem teljesítettünk, nagyon furcsa az idei helyzet, úgyhogy majd meglátjuk, mi fog történni

– felelte a The-Race.com kérdésére. A finn pilóta hozzátette, szerinte a mostani autók nem különböznek azoktól, amelyeket 2017 előtt használtak az F1-ben. „A szabályok valóban megváltoztak, de a vezetés nem igazán. Amikor jól szerepelünk, akkor természetesen sokkal élvezetesebb, de most fogalmunk sincs, hol állunk majd” – összegzett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK