Társoldalunk:
Hírlevél

Nem Alonso vagy Bottas, hanem Vettel lehet a Renault célpontja

2020.07.01. 18:01

Cyril Abiteboul kijelentette, nem Fernando Alonso az a pilóta, akit a Renault keres Daniel Ricciardo pótlására. Az enstone-iak csapatfőnöke azonban Sebastian Vettellel kapcsolatban elmondta, hogy ha a négyszeres világbajnok folytatja pályafutását, akkor akár le is igazolhatják.

Nem tudjuk, hogy innentől kezdve mennyi mozgás lesz az átigazolási piacon, de az biztos, hogy ha mástól nem is, a Renault-tól mindenképpen várhatunk bejelentést. Az enstone-i istállónál üresedés lépett fel, miután a McLaren bejelentette, hogy jövőre leigazolják Daniel Ricciardót.

Az ausztrál pilóta pótlására több név is felmerült, melyek közül a legnagyobb visszhangot minden bizonnyal Fernando Alonso visszatérése váltaná ki. Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke ráadásul nemrég kijelentette, hogy az F1-től 2018-ban búcsúzó spanyol pilóta is ott van a listájukon.

Alonso vélhetően nem fog visszatérni a Renault-hoz, Vettelnek viszont nőttek az esélyeiForrás: Getty Images/2017 Getty Images/Dan Mullan

Ez viszont mostanra megváltozhatott, legalábbis a francia szakember szavai alapján. A L’Équipe ugyanis megkérdezte Abiteboult, hogy Alonso-e az a versenyző, akit keresnek, mire ő tömören azt felelte, hogy nem.

A másik felmerülő név Valtteri Bottasé volt, persze csak abban az esetben, ha a Mercedes a továbbiakban nem tartana igényt a finn pilóta szolgálataira. Róla Abiteboul annyit mondott, hogy csapattársát, Lewis Hamiltont „párszor már nehézségek elé állította, de még sokat kell bizonyítania”.

Rajtuk kívül Sebastian Vettel szerződtetése vetődött fel a sajtóban, és Abiteboul elmondásából arra lehet következtetni, hogy a legnagyobb esély erre a forgatókönyvre kínálkozik. A 42 esztendős szakember ugyanis egyértelműen arra utalt, hogy a csapatnál nem bánnák, ha a négyszeres világbajnok náluk kötne ki.

„Nem fogok belemenni a gazdasági részletekbe, de a fő prioritásunk az infrastruktúra fejlesztése – magyarázta. – Vettel 2021-re szabadon igazolható, és ha meglesz benne a motiváció, hogy továbbra is az F1-ben versenyezzen, az a mi érdeklődésünket is felkeltheti.”

Esteban Ocon helye biztos a Renault-nál, hiszen 2021-ig van szerződése.

Azonban a francia pilóta csupán a harmadik teljes F1-es szezonjára készül, ráadásul egy év kihagyással, így viszonylag tapasztalatlannak számít a mezőnyben. Éppen ezért az enstone-i istálló egy sokat látott versenyzőt keres mellé.

„Nem akarunk nyomást tenni Oconra, hiszen számolunk vele a jövőben, de bizonyítania kell, hogy megérdemli az ülést – fogalmazott Abiteboul. – A következő évekre ott van az akadémiánk, tele fiatal tehetségekkel, akikben bízunk, de a csapatnak most tapasztalt pilótára van szüksége, aki képes megvalósítani a tervünket. Olyasvalakit akarunk, aki elkötelezi magát mellettünk.”

Főnöke szerint Ricciardo túl türelmetlen, ezért távozik év végén a csapattólForrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Ez utóbbi fontosságáról a csapatfőnök többször is beszélt az elmúlt időszakban. Többek között azok után is, hogy kiderült, Ricciardo távozik az istállótól. Abiteboul úgy véli, a 31. születésnapját éppen ma ünneplő versenyző azért döntött a váltás mellett, mert nem elég türelmes.

„Idén közösen szerettünk volna fejlődni és csatázni a McLarennel, vagyis a közvetlen riválisunkkal – folytatta. – Daniel viszont hozzájuk fog igazolni, mivel véleményem szerint rettentően türelmetlenül akarja a győzelmet. Idővel egyre jobban érezte a nyomást, és tenni akart azért, hogy kipróbálhasson valami újat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK