Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: Az utolsó világbajnoki címünk óta nem voltunk ilyen felkészültek

2020.07.01. 21:03

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke kijelentette, 2013, vagyis az istálló utolsó világbajnoki éve óta nem várták ilyen felkészülten a szezont. Helmut Marko, a csapat tanácsadója szerint az idei világbajnoki cím Max Verstappen és Lewis Hamilton között dőlhet el.

Ezen a hétvégén az Osztrák Nagydíjjal végre elkezdődik a 2020-as Forma-1-es világbajnokság. A járvány miatti hosszú szünet következtében azonban a szokásosnál is kevésbé lehet tudni, hogy pontosan mi a csapatok közötti erősorrend.

Egyelőre csupán a teszteredményekre lehet támaszkodni, ami azt mutatja, hogy Valtteri Bottas több mint fél másodperccel végzett Max Verstappen előtt. Ez alapján azt lehetne mondani, hogy idén is a Mercedesé a legjobb autó, ami könnyen lehet, hogy igaz, de a holland pilóta sokkal jobb időt is tudott volna autózni. Mindenesetre Christian Horner, az energiaitalosok csapatfőnöke bizakodó az idei évvel kapcsolatban.

A Red Bull csapatfőnöke optimistán várja a szezontForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Izgalmas és intenzív szezonnak nézünk elébe, hiszen a versenyek gyorsan jönnek egymás után – nyilatkozta az Autosportnak. – Úgy érzem, jobban felkészültünk, mint 2013 [az utolsó év, amikor a Red Bull világbajnok lett] óta bármikor. A hibridkorszakot nézve mindenképpen a legjobb holtszezont hagytuk magunk mögött.”

Horner elmondta, második közös évükben jóval egységesebben tudnak dolgozni a Hondával, és a japán cég egyre inkább a csapat részévé válik.

Arra a felmerülő kérdésre, hogy a motor mennyit fejlődött a tesztek óta, Tanabe Tojoharu, a Honda F1-es technikai igazgatója válaszolt. A szakember elárulta, a gyárbezárás időszaka alatt még csak kapcsolatban sem voltak a Red Bull-lal és az Alpha Taurival, de az azóta eltelt hetekben nem tétlenkedtek, még ha nagy előrelépést nem is sikerült tenniük.

Évek óta érik Verstappen és Hamilton igazi összecsapásaForrás: Lars Baron/Getty Images

„Az erőforrásunkon nem tudtunk sokat fejleszteni, úgyhogy az alapokat tekintve ugyanazt a motort vetjük be, mint a barcelonai teszteken – szögezte le a Honda F1-es részlegének a YouTube-csatornáján közzétett videóban. – Ezzel együtt néhány apróbb területen előreléptünk, amelyek a megbízhatóságot vagy a teljesítményt javítják.”

Tanabe hozzátette, az a céljuk, hogy idén harcban legyenek a világbajnoki címért, ami Helmut Marko szerint meg is fog történni.

A Red Bull tanácsadója ugyanis úgy véli, a 2020-as szezon Lewis Hamilton és Max Verstappen küzdelméről fog szólni, aminek előbbi egy kicsit nagyobb esélyekkel vág neki. Ami az autót illeti, az osztrák szakember sem tudja, hogy pontosan hol tartanak a többiekhez képest.

„Barcelonában a Mercedes egy lépéssel előttünk volt, de Melbourne-be már jobb kocsival készültünk – idézi az Auto Motor und Sport. – Az első jelentősebb fejlesztéseket a barcelonai versenyre terveztük, a másodikat pedig Spielbergbe. Minden a CFD-n [számítógépes folyadékdinamika], a szimulációkon és a szélcsatornán múlik.”

A silverstone-i tesztelés nemcsak Albon, hanem az egész csapat számára hasznos voltForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Marko arra is kitért, hogy ha az autóban valamilyen hiba lépne fel, azt csak pénteken fogják felfedezni. Ebből a szempontból talán valamelyest segített a Red Bullon, hogy múlt héten Alexander Albon egy filmes nap keretében körözhetett Silverstone-ban. Horner elárulta, ez az alkalom több szempontból is hasznos volt: a csapattagok olyan alaptevékenységeket gyakorolhattak, mint a kerékcsere, valamint felkészülhettek azokra a biztonsági eljárásokra, amelyek Ausztriában fogadják a mezőnyt

Emellett Albonnak is lehetősége volt visszaszokni az autóhoz.

Verstappen nem vett részt a teszten, mivel ez esetben kéthetes karanténra kötelezték volna. Horner elmondta, a döntés már jóval a teszt előtt megszületett. „Már sokkal korábban elhatároztuk, hogy nem tesszük ki Maxot a karanténnak – fogalmazott. – A néhány ausztriai körrel egyenlő 50 kilométeres távért ez nem érte volna meg.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK